Last news in Fakti

13 Август, 2022 06:55 2 241 10

Васил Караиванов: Намираме се в неразбираема ситуация

  • васил караиванов-
  • макроикономист-
  • цени-
  • услуги-
  • стоки

Очаква ни ръст в цените на услугите, заяви макроикономистът и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Намираме се в неразбираема ситуация от гледна точка на икономическата теория, в която имаме супер ниска безработица и намаляващ потенциал за производство, защото през последните години нямаме стимул за инвестиции и иновации. Очаква ни ръст в цените на услугите, които ще последват тези на електроенергията и стоките. Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи при условия на по-голямо равенство, но и по-голяма прецизност. Централните банки правят едно и също нещо - вдигат лихвите, но по различни причини.

Това коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това, което можем да очакваме в краткосрочен и средносрочен план, е продължаваща инфлация.

"След покачването на цените на енергийните ресурси и стоките, тепърва ще видим и покачване на цените на услугите. Всички услуги зависят, освен от използваните енергийни ресурси и тези за суровини и продукти, но и от човешкия фактор и натиска върху покачването на заплатите", категоричен бе Караиванов.

Според него централните банки на пръв поглед правят едно и също - вдигат лихвите, но това се случва по различни причини.

"В Европа ЕЦБ го прави, за да засили еврото, защото инфлацията тук се дължи не само на покачването на цените на електроенергията, но и на поевтиняването на еврото спрямо долара, което за кратък период се срина с 20%. Това е основният фактор за инфлацията в целия ЕС и в частност в България", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    14 2 Отговор
    ОЩЕ ПО ЛОШО Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ И ПАРИ НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПЕЧАТАТЕ , ЗАЩОТО СТЕ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД
    ...
    ХУБАВОТО Е ЧЕ
    ...
    ИНФЛАЦИЯ + БЕЗРАБОТИЦА + ВИСОКИ ЛИХВИ
    = БЪЛГАРСКА ПРОЛЕТ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ МЕСЕЦ
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    16 2 Отговор
    БЕЗ ДА НАСАЖДАМ ПАНИКА , СИТУАЦИЯТА Е НЕ НЕРАЗБИРАЕМА А СТРАШНА
    ...
    ИНФЛАЦИЯТА + ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА , ТОПЛОТО И ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА
    ..
    АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО ЩЕ БЪДЕ СЛЕД ИЗБОРИ ...
    РЕШИ ДА ГИ СПОНСОРИРА
    .. ЩЕ ОТВОРИ 4-5 МИЛИАРДА ЛЕВА ДУПКА Я ЗЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ЗАПЪЛНИ САМО С ВЪНШНИ ЗАЕМИ
    ...
    А АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО СЛЕД ИЗБОРИТЕ НЕ ЩЕ ДА СПОНСОРИРА,
    НАРОДА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА БУНТОВЕ .

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Помнете историята!

    16 0 Отговор
    На това му казваха РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ. Гледам победи в цяла Европа.
  • 4 свидетел

    14 0 Отговор
    безработицата е ниска, защото хората се изнесоха - кой на Луната, кой на Марс......
  • 5 Иван

    9 0 Отговор
    Ха добър ден че ние се намираме в тази ситуация от 30 години ама по добре да се усетиш късно отколкото никога нали и това е преподавател в университет
  • 6 Майстор на спорта

    9 0 Отговор
    Интересно що за макроикономистът и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски" трябва да си щом за теб това е "неразбираема ситуация от гледна точка на икономическата теория"? Пише го в учебниците по икономика и се нарича с терминът икономическа депресия! Използва за означаване на устойчив и продължителен икономически спад, по-голям отколкото при рецесията, при която спадът се приема за нормална част от икономическия цикъл на покачване и понижение.
  • 7 Ваня

    5 0 Отговор
    Какво не разбираш, Караиванов? Да взема да ти обясня.
  • 8 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    С една дума бой с полицията.
  • 9 Аман от мкроикономисти!

    1 0 Отговор
    Не разбираш защото си макроикономист, а докато политиците оправяха макроикономиката се провали микроикономиката и знаеш ли защо? Сега ще ти обясня: По време на соца макроикономиката служеше на микроикономиката и тогава държавта фалираше, но се крадеше "микро" т.е. на дребно и микроикономиката не фалираше и хората устояваха, а сега по време на демокрацията микроикономиката е поставена в служба на макроикономиката, краде се "макро" т.е. много и на едро, а това крадене микроикономиката не може да го преодолее и хората фалират, продават ги съдии - изпълнители но държавата не. Тези които пък крадат "макро" също покрай държавата не фалират , а даже забогатяват, просперират и процъфтяват , докато фалиралата микроикономика се насочва към Терминал 2. Ето ти кратко, просто и ясно, като бял ден обаснение на реалното положение и то безплатно от един обикновен човек, който не е преподавател и не еизмал късмета да работи на длъжност "Аванс, заплата" , а цял живот си е изкарвал парите в така наречената реална икономика.
  • 10 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Резултатът ще е гръмване на борда. Ще влезнем в еврозоната, ама друг път. Влизаме колкото с Баце на чело влезнахме в Шенген... Февруари 2024-та ще се успокоим с 5 лева за евро и здрава икономика от деду Блумбърг. Да живее Давос!... И неговите пророци...