Last news in Fakti

21 Август, 2022 11:20 1 688 21

Говедовъдите искат спешна помощ от държавата

  • говедовъди-
  • искания-
  • помощ-
  • бранш

При липса на финансова помощ все повече български ферми ще фалират

Говедовъдите искат спешна помощ от държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Националният съюз на говедовъдите в България изпрати до Министерството на земеделието отворено писмо, с което настоява за спешни мерки за спасяване на сектора. Съюзът представлява над 400 фермери, произвеждащи над 60% от млякото, което се преработва у нас.

Според организацията, при липса на финансова помощ, все повече български ферми ще фалират, а недостигът на мляко ще се задълбочава.

Въпреки дефицита на мляко, цената му остава под себестойност, като този пазарен феномен у нас си има своето обяснение. Заради финансови трудности фермерите намаляват качествената храна за животните, а така намалява и млякото. Климатът също е фактор.

"Една крава с топлинен стрес след температура 22 градуса по Целзий, а ние сме вече 90 дена при температура над 30 градуса. Смятайте за какво става дума", казва Михаил Михайлов от съюза на говедовъдите.

"В името да спасят, и аз се чудя какво ще спасяват вече, да спасят животните, редуцираха бройките животни, съответно се намали добива на мляко", добави той.

Така докато преди фермерите се оплакваха от картел между мандрите, "в момента определено може да се каже, че има война между мандрите за млякото", посочи Михайлов.

Въпреки тази война обаче, изкупните цени остават около 1,00 - 1,10 лева, докато себестойността на литър е над 1,30 лева. Затова и фермерите очакват адекватна реакция от агроведомството за спасяване на сектора:

"Единственото нещо към днешния ден, някакъв паричен ресурс, за да могат тези хора да си платят разходите. В момента става дума за горива, електроенергия, фуражи. Ако не знаете, 1 кг фураж струва вече до 1 лев и нагоре, което значи с 1 кг мляко той не може да си купи 1 кг фураж".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 млеколюбител

    21 2 Отговор
    Айде, стига толкова. Не може хубавото сирене да започва от 16лв. килограма, овчето - от 20.
    Колко е кофичката кисело мляко - 1.50лв, а то...натъпкано с нишесте.
  • 2 Сталин

    26 1 Отговор
    Говедовъдите искат помощ от държавата,но ония говеда от парламента няма да ви дадът
  • 3 Говедояд

    9 7 Отговор
    Мога да помогна с остър нож и един голям казан... :-)
  • 4 обективен

    22 1 Отговор
    ОТ 240 говеда помощ никога няма да получиш!!!!
  • 5 хъхъ

    24 4 Отговор
    Като им го изкупуват под себестойност, да се обединят и направят мандри, да произвеждат качествено мляко, сирене, кашкавал и да печелят. Всеки иска помощ от държавата, тоест от общите пари, бизнесът си е бизнес и носи рискове, това е положението.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БАЙ ШИЛЕ

    12 1 Отговор
    Ами то това е целта, да са съсипе българският производител, да купуваме танкери с мляко от САЩ и Канада, не само газ.
  • 8 Бай Яни

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "хъхъ":

    Тук си прав,да последват примера на Обидинена Млечна Компания ""Вирея"" затворен цикъл.
  • 9 Кравата Милка

    16 0 Отговор
    На Националния Съюз на Говедовъдите в България, Тома Биков ли е председателя?
  • 10 Фори

    4 2 Отговор
    Не може да бъде!Тук има много говеда.И те ли искат държавата помощ?
  • 11 оня с коня

    6 1 Отговор
    краварските тролове също искат помощ да им се вдигне надника и повече опорки да им се спунат че вече изнемогават
  • 12 Тодор Димов

    4 1 Отговор
    В България непрекъснато се говори за "помощи" от държавата - за туризъм, за строителство на кръчми (като че тези дето ги има са малко), за най-различни измислени занимания на неуки хора. А от държавата не може да се очакват само помощи. Това си е откровен мързел и дребен селски тарикатлък. Но отрасъла на животновъдството е жизнено необходим на българския народ и в него няма място за дребни кръчмарски и келнерски щения. Затова държавата (тоест всички ние) е дръжна да съсредоточи вниманието си върху него. Помощи там където има нужда от тях... Но и съд и затвор за всички индивиди, които спекулират в отвратителния свисъл на това понятие с животновъдството. Защото без него всички ще изчезнем - как точно ще стане това няма никакво значение.
  • 13 Били Гея

    6 1 Отговор
    ни го каза - "Месо ще ядете само по Коледа, и то напечатано на нашите принтери". Организира се световен гладомор ако не знаете. Поредната криза, която ще умори много хора. Само и само да кандисаме за извратения им нов ред. Конниците на апокалипсиса са чумата, войната, гладът и жътваря. Първите две вече минаха, предстои третия.
  • 14 Еш па тия

    5 2 Отговор
    Ами правете сиренье и го продавайте!Не да сте натирили кравите из планината и само да ревете за пари.Вече по ми е на сметка да си купувам датско синьо сирене отколкото българско караве 70%вода.
  • 15 стар леФскар - лепилар

    5 0 Отговор
    Говедовъдите искат спешна помощ от държавата, а ТЯ от своя страна ги е НАСОЧИЛА КЪМ БФС и Джибрил Михайлов !!!
  • 16 Анонимен

    2 0 Отговор
    Крайно време е да се обвържат помощите, които се дават с продукция,която се дава на държавата. В село Бутроинци Трънско има говедовъд, който от години си е пуснал говедата да обикалят на воля по съседните села, бутат огради, унищожават градини. Няма спасение ни зиме ни лете. Къде ли не подавахме сигнали, няма спасение. Прибира си човека парите и си живее живота. На такива и стотинка субсидия да не се дава.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 И ВЪВ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Пиринско ги има доста5235