Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 13:51 795 1

Бюджетният излишък се сви с над 600 милиона лева

  • бюджет-
  • финанси-
  • излишък

Това се дължи на разходите

Бюджетният излишък се сви с над 600 милиона лева - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетният излишък към края на деветмесечието е 1,05 млрд. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. За един месец положителното салдо се е свило с 646 млн. лв., което се дължи на разходите през месеца, които изпреварват постъпленията. Информацията от ведомството на служебния министър Росица Велкова показва, че през изминалия месец приходите са нараснали с около 5,7 млрд. лв. за сметка на направени разходи за малко над 6,3 млрд. лв.

Към края на деветмесечието приходите в хазната докосват 45 млрд. лв., което е ръст от близо една пета спрямо същия период на миналата година. Той е провокиран главно от инфлацията, която не спира да расте и да увеличава данъчните постъпления, както и от вноските от държавните енергийни предприятия и главно АЕЦ "Козлодуй", които се пренасочват за енергийни компенсации.

Разходите от началото на годината пък достигат 44 млрд. лв., което отново е годишен ръст с приблизително 20%. Все пак увеличението в разходите леко превишава това при приходите, сочи статистиката за първите девет месеца от годината.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на септември, възлиза на 1,2 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Профукаха

    5 3 Отговор
    го другарите !