Last news in Fakti

29 Юли, 2013 13:13 1 001 0

Китай разпореди одит на държавния си дълг

  • китай-
  • държавен дълг-
  • одит-
  • икономика
Китай разпореди одит на държавния си  дълг - 1
Снимка: БГНЕС

Ревизия на държавният дълг започва в Китай. Проверката отново събуди опасенията, че отчетено наскоро забавяне в икономиката може да има отражения във финансовия сектор, съобщава Би Би Си.

Според Блумбърг ревизията показва желанието на новите управляващи, избрани на последния конгрес на Комунистическата партия, да „започнат на чисто“.

Последният подобен одит беше публикуван през 2011г., като показа, че страната има дълг от $1,7 трилиона.

Западни икономисти смятат, че местните власти са задлъжнели между $2 трлн. и $ 3 трлн. и сумата продължава да нараства въпреки опитите за въвеждане на строги правила при отпускането на кредите.

Проблемът става сериозен предвид ролята, която играе Комунистическата партия в живота на Китай, коментира в. „Ню Йорк таймс“. Много от бизнесмените изпозлват връзките си с партийни и административни бюрократи, за да получат държавни поръчки или финансиране от държавните банки. Управляващата Комунистическа партия се намества и в администрацията и в банките.

Според Китайската банкова регулаторна комисия местните власти заемат 80% от общото банково кредитиране в Китай до края на 2010г. Част от заемите са били изразходвани за сериозни инфраструктурни проекти, като автомобилни и железопътни пътища. В Китай отдавна царят страховете, че тези проекти няма как да бъдат финансово възвръщаеми в дългосрочен план.

Започната преди дни процедура по фалит на Дейтроит поставя на дневен ред доколко китайските градове и общини са способни да се справят с управлението на финансите, коментира „Ню Йорк таймс“.

Забавянето на икономическия ръст в Китай и евентуални фалити могат да възродят страховете за нова рецесия в световната икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА