Last news in Fakti

31 Юли, 2013 14:52 2 434 0

Банката на Англия помагала на нацистите да продават златото на Чехословакия

  • банката на англия-
  • нацисти-
  • злато
Банката на Англия помагала на нацистите да продават златото на Чехословакия - 1
Снимка: БГНЕС

 

 

Скандал избухна около Банката на Англия след като нейните архиви разкриха как тя е помогнала на нацистите да продадат златото на окупираната от Третия райх Чехословакия, разкрива в. „Телеграф“. Продажбата е станала през 1939 г. Публикуваният днес архив от 1950 г. показва противоречивата роля на финансовата институция месеци преди избухването на Втората световна война.

През септември 1938 г. Мюнхенските споразумения благославят анексирането на населената с немци Судетска област от Третия райх. Това поставя началото на разпокъсването на страната между нейните съседи като процесът приключва през март 1939 с нацистката окупация на Чехословакия.

Документите разкриват, че през март 1939 г. Банката за международни разплащания е поискала от Банката на Англия да премести злато на стойност $ 8,6 млн. от сметката на Чешката национална банка в Лондон към сметка на Райхсбанк, откъдето то е било препродадено, разкрива Би Би Си. Това искане не е случайно, ако се вземе в предвид факта, че тогава Банката за международни разплащания е председателствана от гуверньор на  банката на Англия - германецът Ото Нимайер.

Архивите разкриват, че банката на Англия и в следващите месеци на 1939 г. помага на нацистите да продават заграбеното от Чехословакия злато. Това е ставало без да се иска одобрението на Уестмистър.

На първи юни е продадено намиращо се в Лондон чешко злато за 440 000 британски лири. Малко по-късно на кораб за Ню Йорк отпътува друга пратка от ценния метал на стойност 420 000 британски лири.

След избухването на Втората световна война, правителството в Лондон разпорежда на Централната банка на Англия да не действа по указания на Банката за международни разплащания, „ако е видно, че това ще бъде от полза на врага”.

Първоначално Банката за международни разплащания е създадена през 1930 г. в Берн като междуправителствена институция, която да работи по репарациите, плащани от Германия след Първата световна война.

Историци обаче отбелязват, че съгласно действащите между двете световни войни международни правни норми Лондон трудно би блокирал подобни транзакции.

През 1938 година в Чехословакия живеят 14 млн. души, от тях 3,3 млн. етнически немци, компактно живеещи в Судетската област. Промишлеността на Чехословакия, в това число и военната, е сред най-развитите в тогавашна Европа. Заводите „Шкода“ от момента на окупацията от Германия до началото на войната с Полша са произвели почти толкова военна продукция, колкото е произвела за същото време цялата военна промишленост на Великобритания. Чехословакия е сред водещите световни износители на оръжие, нейната армия е превъзходно въоръжена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА