Last news in Fakti

15 Август, 2013 12:46 1 653 0

Разходите ни се увеличават по-бързо от доходите

  • левове-
  • нси-
  • доходи-
  • разходи

Запазва се обезпокоителната тенденция разходите на българина да се увеличават повече от доходите. Това става ясно от разпространените от Националния статистически институт данни за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през второто тримесечие.

Семействата продължават да разчитат на заплати и пенсии.

Средният общ доход на човек от домакинство е 1 168 лв. и спрямо същия период на 2012 г. се повишава с 9%. В същото време общият разход се равнява на 1 059 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2012 г. с 9,5%.

Запазва се тенденцията да харчим повече за алкохол и цигари – средно по 42 лв. на член от домакинство срещу 36лв. за облекло и обувки.

Работната заплата продължава да бъде основен източник на доходи за домакинствата, като запълва 54,2% от това перо.

Доходите от работна заплата през второто тримесечие на 2013 г. средно на лице от домакинството са 633 лв., което е с 8,6% повече спрямо същото тримесечие на миналата година.

Вторият по значение източник на доход за българските домакинства са пенсиите, които имат дял от 26,8% от общия доход.

В номинално изражение през второто тримесечие на 2013 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват с 9,1% и достигат 312 лв. средно на лице от домакинство.

През второто тримесечие на 2013 г. доходите от самостоятелна заетост средно на лице от домакинството намаляват спрямо същия период на 2012 г. и достигат 78 лева. Относителният им дял представлява 6,7% от структурата на общия доход.

Доходите от социално осигуряване и социални помощи през второто тримесечие на 2013 г. са средно 34 лв. средно на лице от домакинството, а относителният им дял в общия доход е 2,9% от неговата структура.

Относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход почти се запазва както при предходни периоди и достига 98,4% от него.

Най-голям дял при формиране на общия разход на домакинствата имат разходите за храна и жилище – 51,8% от всички разходи.

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 13,1% и достигат 377 лв. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход представлява 35,6% от него през второто тримесечие на 2013 г.

Разходите за дома - вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане, се повишават от 162 лв. през второто тримесечие на 2012 г. на 171 лв. средно на лице от домакинството. Парите за здраве в личния бюджет остават на нивото от преди година.

За транспорт българинът харчи средно по 129 лв., а за алкохол и цигари – средно по 42 лв. Увеличават се разходите за облекло и обувки. През второто тримесечие на 2013 г. те са 36 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 3,4% в сравнение с второто тримесечие на 2012 г.

Средното потребление на основните хранителни продукти не се променя съществено. Увеличение обаче се наблюдава при консумацията на зеленчуци - от 17,2 на 19,3 кг, плодове - от 6,4 кг на 7,7 кг, месо - от 7,8 кг на 8,1 кг, и на прясно мляко - от 5 на 5,4 литра.

По-съществено намалява потреблението на кисело мляко - от 8,4 на 7,7 кг, и на хляб и тестени изделия - от 24,9 на 24,4 килограма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА