Last news in Fakti

19 Август, 2013 05:44 7 607 6

И в лятото пропан –бутанът поскъпва

  • пропан-бутан-
  • газ

Други специалисти обясняват

С близо 10% поскъпна едно от най-масовите горива в разгара на активния летен сезон, установи проверка на Нова телевизия. Само за седмица, пропан-бутанът се е увеличил с между 10 и 12 стотинки. В момента цената му е средно около 1,30 лева за литър.

В края на почивката - преди да поеме по дългия път към дома, срещаме софиянеца Методи при колонката с газ, на излизане от Бургас. Там обаче, освен екипа ни, го чака неприятна изненада – цената на горивото се е повишила.

Какво излиза - докато Методи се припича на плажа, съвсем и не подозира, че в средата на почивката му пропан-бутанът е скочил и ще трябва да отдели поне 5 лева повече, за да напълни резервоара си. Че ще му излезе по-скъпо да се прибере, отколкото да дойде до морето, потвърдиха и служителите в бензиностанцията.

Според експертите, по-високите цени точно в средата на август далеч не са изненада. По думите на Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, не се задава трайно поскъпване на пропан-бутана.

Други специалисти обясняват, че реално, цената на пропан-бутана би трябвало да е 60% от тази на бензина, така че според тях това поскъпване на газта не е така драстично.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sa6u

    4 0 Отговор
    А на времето палеха пропана в комините на Нефтохим.
  • 2 Симеон Тасев

    2 0 Отговор
    е тогава ама сега искат много високи цени за този отпадък който в другите страни е по 20,30 цента ама те дават сравнение на цените ама на дизел бензин а метана и газта неги пишат колко са в другите страни най-вероятно са доста по-евтини но както и да е като има такива като валю златев спекуланти така ще е и като правителството не прави нищо по-въпроса

    Коментиран от #4

  • 3 Ita...

    0 1 Отговор
    0.70-0.75 € struva gazta v italy
  • 4 Папур Шпеков

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Симеон Тасев":

    Отпадък викаш бил пропан -бутана? Чудят се къде да го изхвърлят значи! В кои страни е по 20-30 цента бре Монка? Стига си писал приказки от 1001 нощ, ами вземи първо прочети, после пиши. Ама то чукча писател, чукча не читател-е.аси.
  • 5 димитър пенчев

    0 1 Отговор
    ne e prekaleno skap ,v bruksel sam i tuk e 68-70 centa ,v holandiq kato hodq e 73-75
  • 6 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор
    И какво общо имаше с цялата тема софиянеца Методи, и на кого му пука с колко лв и дали въобще ще се върне от морето? А газта е нормално да се вдигне когато търсенето и нарасне заради повечето пътувания през август.Също така тя никога не може да достигне цена над 60-65% от бензина, защото това би нарушило баланса в търсенето и.