22 Август, 2013 15:53 2 964 0

Слабата рупия разплака най-богатите братя в Индия

  • индия-
  • рупия-
  • мукеш амбани

Слабата рупия разплака и най-богатото семейство в Индия. Братята Мукеш и Анил Амбани, които заемат първо и осмо място в класацията на най-заможните хора в страната, са изгубили $6,9 млрд. от обезценяването на националната валута, съобщава Блумбърг.

Мукеш Амбани, който ръководи петролния холдинг Reliance Industries Ltd, е изгубил $5,6 млрд. или 24% от състоянието. По-малки са щетите при неговия брат анил, който ръководи един от водещите в Индия мобилни оператори Reliance Communications Ltd. Те се оценяват на $1,3 млрд. или 17% от неговото състояние.

Курсът на рупията към долара достигна своя исторически минимум - 64,905 рупии за $1. Анализатори вече прогнозират кога ще падне нивото от $70 рупии за $1. От началото на годината тя се обезценила с близо 19% спрямо американския долар и в момента няма признаци, че спадът ще спре. Висока инфлация, непрекъснати ревизии на прогнозите за растеж на индийската икономика и неспособност на централната банка да върне доверието в националната валута сериозно разклащат един от колосите в Азия.

Според данните от съвета на Индия за ценни книги и борси, от 3 юни чуждестранните са продали индийски акции за $3 млрд. Обезценяващата се рупия плаши инвеститорите и те продават своите дялове в големите и ключовите за икономиката ни компании, обобщават местни анализатори, цитирани от Блумбърг.  

Индексът на стоковата борса в Делхи падна с 2% до 17 905,91 пункта, което е най-ниското ниво от юли 2009 г.

Преди години Индия минаваше за една от звездите в нововъзникващите пазари и се конкурираше усърдно с Китай. В момента рупията е най-зле представящите се от големите валути по света.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА