Last news in Fakti

4 Март, 2023 07:43 3 188 27

Николай Каварджиклиев: Драмата е, че се прави проект, за да се усвоят пари, а не, за да се стартира рентабилен бизнес

  • николай каварджиклиев-
  • дфз-
  • проекти-
  • пари

Загърбени са много от стандартите и правилата, които трябва да се спазват, а много други са нарушени, заяви бившият директор на ДФЗ

Николай Каварджиклиев: Драмата е, че се прави проект, за да се усвоят пари, а не, за да се стартира рентабилен бизнес - 1
Снимка: Евроком

"Чувал съм много митове и легенди за това. В интерес на истината не мога да кажа, че хората, които са управлявали фонда и тези, които са работили във фонда преди това са Света вода ненапита. Във всяка една такава структура има някой, който иска да пипа в кацата, а има други, които са грамотни и работят като експерти. Има хора, които работят и вършат това, за което са там, но има и други, които са на другия бряг", това заяви бившият директор на ДФЗ Николай Каварджиклиев пред "ЕвроДикоФ" на телевизия "Евроком".

По думите му има хора, служители на ДФЗ, срещу които са се водили дела и такива, срещу които и сега има съдебни процеси.

За съжаление, в последните служебни правителства са направени много пропуски и те са отразени в доклада на сертифициращия орган. Това са одиторите, които проверяват фонда. Загърбени са много от стандартите и правилата, които трябва да се спазват, а много други, са нарушени, продължи той.

Далаверата е в елементарни кокошкарски неща, липса на контрол. Това позволява надписване на цени, фалшиви фактури и т.н. Усвояват се едни средства, без да се свърши работа, заяви Каварджиклиев по отношение на проверките на ОЛАФ във Фонда.

И в двете разследвания на ОЛАФ може да видите едни и същи имена под една или друга асоциация, но те обжалват акта, който ОЛАФ издава, т.н. "окончателен доклад" пред нашия съд. До момента няма случай, при който нашият съд е отменил доклад на ОЛАФ.

Липса на контрол, наивност и алчност, подчерта още веднъж Каварджиклиев за основните проблеми на Фонда и допълни, че най-негативно впечатление са му направили хаосът и липсата на организация.

Това, което се опитах да направя, е да въведа ред, но когато има хаос - много трудно се доказва вина, продължи той.

Каварджиклиев подчерта, че много от хората, които е освободил от ДФЗ са били върнати на работа на следващия ден, след като е напуснал поста си.

Проблемът на нашата държава е, че се прави проект, за да се усвоят пари, а не се прави проект, за да се стартира рентабилен бизнес. Оттам идва цялата драма. Така се създават кухи фирми, каза още Каварджиклиев пред "ЕвроДикоФ".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    24 4 Отговор
    КОЙ с дпс започнаха тея кражби, никога няма да се оправим, ако не хи изринем тея ноклуци.

    Коментиран от #7

  • 2 Проблема е само един

    27 0 Отговор
    Няма никакъв контрол
    това е единственния и достатъчен проблем
    във всичко и навсякъде.
    Нищо повече .А това съответно не се случва случайно и безплатно.

    Коментиран от #4

  • 3 милиарди за крадене

    25 0 Отговор
    В Пловдив се окрадоха стотици милиони общински и Европейски средства при предишните мандати и ...нищо! Прокуратурата здраво си е стиснала очите и ушите! Само за Транспортния проект бяха "усвоени 44 милиона, без никакъв ефект! Сегашният кмет иска още 14 милиона, за да "надгражда" електронната система, която така и не заработи!

    Коментиран от #22

  • 4 за Президентска република

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Проблема е само един":

    Няма как да има контрол, като всички са на рдна ясла и се командват от един Вожд! Моделът е "Партия и обръчи от фирми" и беше зададен от един виден наш политик, борец за права!
  • 5 Гост

    20 0 Отговор
    ДОБРО УТРО...ТАКА Е 30г В ТАЯ ,,ТЕРИТОРИЯ,,.
  • 6 Леля Гошо

    22 1 Отговор
    Драмата е че сме маймунска държава, и управляващи, и държавни служители, и бизнесмени и народонаселение, преобладават прости и крадливи типове.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Къщи за тъщи!

    20 0 Отговор
    Така е от 20 години!
  • 9 Така беше и през турско робство

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Американеца":

    Чакаме някой да ни свърши работата! Сега кой ни пречи?
  • 10 От Варна

    19 2 Отговор
    Проблемът важи за всички програми, които така гръмко се афишираха за “развитие” , с европейските пари. Например, за човешките ресурси, колко ангажиращо звучи! Имаше раздел за млади специалисти, обучение по 6 месеца, като за това се полагаше по 1/2 минимална заплата за обучаващите! По документи, много виртуални специалисти минаха и заминаха.Също, сключване на договори с общини за компютърно обучение-преквалификация на хора в трудова и някои в нетрудова възраст. Някой ще каже; дребно, не е като “къщите за тъщи”, дето подариха на някои, но не случайни хора , по половин милион! Но “с обучение”на възрастни хора по селата, познати си купиха два апартамента, сега битуват добре покрай програмите за развитие на малкия бизнес. Ако се разровят договори, ще се види, че са почти винаги едни и същи фирми , одобрени и получили лесни и безотчетни парички. Толкова са “брадясали”, тези проблеми , че просто няма оправяне. Това са вече 20 години, който могъл, взел…. И продължава за съжаление, вече без прикриване и страх от отговорност някаква! И нагло се обявява като голямо постижение, даже има и министерство за иновации… ако не беше тъжно, щеше да си умрем от смях….
  • 11 Омбре

    14 0 Отговор
    Много правилно казано. Раздути щатове в публичния и държавен сектор, програми и наливане от "пусто в празно" . Една дългогодишна практика за която трябва да има виновни а няма?
  • 12 Мнение

    14 0 Отговор
    Ами те и партиите така се правят, за да се смучат държавни субсидии. И политиката стана като бизнеса.
  • 13 Мнение

    17 0 Отговор
    30 годиви само кражби, а държавата стои на едно и също място - мизерия и мръсотия, като от третия свят, а не Европа!
  • 14 Какви са тия проекти

    18 0 Отговор
    при условие, че земеделието отдавна е станало един вид индустриално производство. Отглеждат се по 2-3 култури, силно механизирано, обикновено кооперации или земеделците имат по няколко човека на работа. Цялата работа с проектите е по-скоро крадене на пари.
  • 15 Факт

    20 2 Отговор
    В България управляват некомпетентни и крадливи хора и така години наред. Вижте какъв прост човек ни управлява цели 12 години, който от нищо не разбира, а чака "експертите" да му кажели, който не може литературен български да говори, нито да построи едно правилно изречение. Просто срам и падение пред Европа и Света!

    Коментиран от #23

  • 16 Правилно каза Асен Василев

    17 3 Отговор
    България не е бедна държава, а България е окрадена държава!
  • 17 Корупт

    9 0 Отговор
    Интересно надминаваме ли Украйна по корупция, сигурно да. Тя, Корупцията ражда доста опасни неща, понякога и войни, не дай Боже.
  • 18 Знаещ

    12 0 Отговор
    Хисарските Калинки ,са едни от "най-добрите" , когато трябва бизнеса да се върти, от проект на проект!
    Рентабилността на проектите , никога не е била водещ фактор!
    Интересно ,че на никой не му прави впечатление ,
    това съсипване на системата, за финансиране на истински печеливш бизнес ??
  • 19 прУУ

    8 0 Отговор
    Това не е от сега. В дълбоката провинция се усвояваха пари под претекст, че ще се създаде фирма например за пакетиране на храни или друго, строи се цехът по всички стандарти и край. Няма наети работници, няма пакетиране, нищо.
  • 20 прУУ

    10 0 Отговор
    Къде отидоха 2 милиона за електронно правителство? Усвоителят им е в първите редици на ГЕРБ и се изявява всеки ден по медиите. Кьовеши ще започне ли разследване за тия милиони? А Магнитски?

    Коментиран от #21

  • 21 Ат Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "прУУ":

    Два милиарда, има и министерство за електронното администриране….
  • 22 Няма ли кой да сигнализира европейската

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "милиарди за крадене":

    прокуратура за "проектите" на общината, които са с пълно или частично европейско финансиране??? САМО европейската прокуратура МОЖЕ да навлезе дълбоко из лабиринта на общинското управление от момента на влизането ни в ЕС!!! Резултатите от тези проверки отново ще ни изведат на "челното 1-во място"!!! Моля, дайте начина, по който да се свържем с НЕбългарския отдел на европейската прокуратура! Не вярвам в българските европейски прокурори. Очакваме медиите да оповествт причините, поради които 20-ина дни ПРЕДИ европейската прокуратура да се развихри в България, български прокурори МАСОВО напуснаха европейската прокуратура!!! Нищо не е случайно и напускането им има някаква връзка с масираните проверки на европейската прокуратура! Но имам надежда в небългарските европейски прокурори, че ТЕ ще са тези, които ще поставят всички общински управленци от последните 15 години на полагаемите им се места!!!
  • 23 Е, да български правилен не говори.

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Ама за сметка на това ползва задоволително чужди езици. Сахери, махери. Полиглотът не е задължително да знае родния си език. Но виж, чуждите езици винаги са от полза БЕЗ значение нивото им.
  • 24 Аха

    4 2 Отговор
    Усвояване културно казано абе кажи си го крадене по герберски
  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    По върховете са крадци
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Афродита

    1 0 Отговор
    Дпс окраде държавата,точи и дои България,министерства,заводи...фондове,пълни са с пари и сега ще управляват.Съсипаха образование,купиха болници,крадат и съсипаха хората