Last news in Fakti

4 Март, 2023 10:43 2 370 29

Законовият дефицит е виновен за високите цени на храните

  • цени-
  • храни-
  • тодор джиков

Друг проблем е спекулата, смята министърът на земеделието

Законовият дефицит е виновен за високите цени на храните - 1
Снимка: БГНЕС

Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит. Подготвяме няколко инициативи в тази насока, които ще предложим на гласуване в НС още в първия му работен ден. Това заяви в студиото на „Събуди се” зам.-земеделският министър Тодор Джиков.

"Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги. За съжаление анализът на щаба, който сформирахме към МС за борба с високите цени на храните и спекулата, показва надценки между 50 и 90 процента и то на основни хранителни продукти, които консумираме всеки ден. Констатирано е и използване на масови нелоялни търговски практики. От 470 проверки за седмица – 451 са тежките нарушения", заяви зам.-министърът.

Той подчерта, че е констатирано нарушение и при обявени грамаж на продуктите. „Забелязахме и практика вносни продукти да де етикират като българско производство. Това напрактика говори, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък дефицит на закони – за търговия с храни, контрол, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент трябва да се заеме от първия ден със законодателство в тази насока”, категоричен е той.

По думите на заместник-министъра на земеделието в момента се подготвят мерки в тази насока. „Изгражда се информационен портал към МС, където всяка седмица ще се обявяват цените на основните хранителни продукти на едро. Хранителните вериги, само ако желаят, ще могат също да качват своите цени на дребно. Ние нямаме право, а и не желаем да се намесваме в свободната пазарна икономика. Но тежкият законов дефицит показва в момента липса на основни лостове и механизми на контрол на тази ситуация”, подчерта Джиков. И допълни, че ще се подготвят и законодателни инициативи, които ще бъдат внесени от МС за приемане още в първия ден на новия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Леля Гошо

    29 5 Отговор
    Метастазите са във всяка една област на законодателството, изпълнителната власт, съдебната система, бизнеса и отношенията между хората. Преходът ни донесе една държава-недоносче, която успя да комбинира най-лошите черти на социализма и капитализма, вместо да стане обратното.

    Коментиран от #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Празни приказки

    10 10 Отговор
    Като може да се финансират определени земеделските производители с десетки милиони, така също би могло да се финансират и малки търговски обекти предлагащи Български качествени продукти на разумни цени. Само, че на управляващи от Европейския Съюз и по точно на Германците които държат повечето търговски вериги в България, цялата работа хич няма да се хареса.
  • 5 Истината!!!

    11 7 Отговор
    Трябва да има Закон за цените, който да предотвратява създаването или злоупотребата с монополно положение, да предотвратява нелоялната конкуренция и защита на потребителите!!!

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    11 8 Отговор
    нали ПАЗАРА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ -----що така СЕ ОКАЗА НЕДОНОСЧЕ

    Коментиран от #13

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 7 Отговор
    33 Години ГМО
    С пекулантите П ируват Народът Мизерства
    Честита
    Капиталистическо
    Олигархична
    Демокрация
  • 8 Бежанец

    13 1 Отговор
    Има си закони от времето на НЕПа,приложете ги!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бежанец

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Истината!!!":

    Има си закони от времето на НЕП,приложете ги!3278
  • 11 нн..ццц

    12 6 Отговор
    Как се събудиха днес служебните управляващи-КОМУНИСТИ с манталитета и истинското им лице от далечната 1980 година.Ще въвеждат Северокорейски ред и в търговските вериги.А що не и в целия ЕС.Въведоха ред и законност по границата и с мигрантите.Загинаха полицаи, починали, задушени по магистралите мигранти.Управлението им година и половина с две думи-реставрация на КОМУНИЗМА и безжизнени тела-БЕДНОСТ, милиционерщина и партийна некадърност, придобита от щколите им в АОНСО.И те като Путен ще връщат комунизма.

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цуци

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "Даа ДЕМОКРАЦИЯ":

    За да определя пазара, трябва да сме пазарна икономика. У нас такава все още няма поради ред причини, като политически чадъри, криви закони, неефективно правосъдие, шуробаджнащина, служби-бухалки, мутренски практики, липса на граждански общество и пр
  • 14 Миш маш

    9 6 Отговор
    Лицата нямат право да злоупотребяват с монополното си положение при договарянето на цените. Обаче спазва ли се?
  • 15 Мишел

    9 12 Отговор
    Високите цени, и не само тези в магазините, са първите последствия на приетите, под натиска на САЩ, санкции срещу Русия и на осъществения,пак под натиска на САЩ, смъртоносен за икономиката на ЕС отказ от евтините руски суровини, материали и енергийни източници.
    Тези високи цени са предвестник на предстоящите неизбежните икономически, политически и морален апокалипсиси в Европа.
    Много хитра игра на САЩ за унищожаване на основен икономически съперник. Европа, която на практика е без собствени суровини, ще пострада от тежката криза много по вече от САЩ, които разполага със собствени суровини, но са свикнали друг да им работи, а те само да премятат акции.
  • 16 Пенсионер

    12 2 Отговор
    С една дума бизнесмените контролират държавата
  • 17 Българка

    18 0 Отговор
    Смятам, че е крайно време да се намалят наполовина министерствата. В скоро време на всеки 1000 данъкоплатци ще се налага да издържа по едно министерство с раздут щат. Да не говорим, че имаме 600 000 калинки /държавна администрация. Крайно време е модела ГЕРБ- ДПС да бъде премахнат. Крайно време е техните хлебарки, хищни калинки да станат от държавната хранилка и спрат да бъркат в джоба на данъкоплатеца. Предлага 50% съкращения в държавния/ бюджетния апарат

    Коментиран от #20, #26

  • 18 Приземен

    8 6 Отговор
    Така си беше и по времето на социализЪма - виновни бяха сушата, кишата, Гришата и международното положение. Като гледам и сега пак си е така. А направете си сметката кой ви управлява!
  • 19 чиновническа Мафия

    16 0 Отговор
    къде са тържищата, борсите, аман от монопол и прекупвачи
  • 20 Най-смисления коментар

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Браво Българка, винаги в десятката са твоите коментари
  • 21 Мафиотската Д-ва

    12 4 Отговор
    Колко милиарда лева раздаде Министъра на тези спекуланти европейски пари и от бюджета да питаме.За да вдигат цените и ограбват народа.Ама той Запада е виновен, виновна е пазарната икономика.Я дайте да гласува НС закони и да ни даде права да вкарваме в затвора тези, които НИЕ НАБЕДИМ, че са спекуланти.
    Ей нямат край кремълските матрьошки в управлението на Държавата.
    Ма то така де.Беше газа, петрола, сега храните..Специалната операция на Путин в България е в разгара си.
  • 22 СтараИстина

    10 1 Отговор
    трябва конкуренция и стандарти които да се съблюдават, пазарната икономика е в основата на, ИМАНЕТО !
  • 23 тука е така...

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Леля Гошо":

    Съвсем точен анализ, но нека не спираме, а да си дадем сметка защо се стигна дотук и каи са възможните изходи за да се променят нещата. Вече 30 години откак сме оставили държавниците и техните кукловоди да подреждат нашата държава според техните интереси. Също както беше когато нямахме право на мнение при социализма. Какви промени очакваме тогава? Всичко си е както беше, само управляващите с още по големи възможности и апетити. Говорим за контрол, а кой да упражнява този контрол след като ние сме държавата и освен нас няма кой да проведе по качествен контрол. Назначените контрольори от управляващите обслужват тях, а не нас. Ако ние самите не проявяваме нетърпимост към нелоялните практики на тези, на които сме гласували доверие да управляват нашата държава и да ни представят пред света, няма кой друг да го направи по добре. Ние обаче упорито продължаваме да търсим някой "месия", който с един замах ще разчисти цялата създадена бъркотия и ще изгради държава според нашите, а не своите интереси, в която ние само ще си живеем по царски и няма да имаме никакви грижи за установения ред. Докато всичко продължава по този начин, нямаме шансове да живеем в свят различен от този, който "комбинира най-лошите черти на социализма и капитализма".
  • 24 Демократ

    9 1 Отговор
    Ченгеджийската мафия си има държава и тъй като всичката власт е в ръцете й си прави каквото си иска с хората. Хранителният бранш е много важен ,защото всички трябва да ядат. Навремето Илия Павлов - КГБ творението Мултигруп,което продължава сценария и днес и чалгаря Слави е поредната политическа изцепки, беше казал "Ние храним българите и ще става каквото решим" Днес след 30 години целия хранителен бранш се ръководи от ченгета и т.н.монополна стокова борса,която определя цените,също се оглавява от Васил Симов, полковник от ДС. Предстоят много важни избори за България и ченгетата са стигнали примката около врата на българите с цените на храните и най-вече млечните,оглавявани от ченгето Димитър Зоров, съученик на мутрата Бойко от милиционерската школа в Симеоново. Сега по сценарий всички трябва да мечтаят за управлението на най-гломия крадец и лъжец Бойко,защото млякото и сиренето по негово време било по-евтино. Нали виждате връзката Бойко-Зоров-Симов? Ама виновен е Кирил Петков, който е управлявал 7 месеца,през които е разрушил България, която 12 години е изграждал Бойко и още 18 години преди него други ченгета. 30 години ликвидация приписана на 7 м.управление. Мисли българино и гласувай срещу лъжата и грабежа за нова изчистена от мутри България.
  • 25 След

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "нн..ццц":

    Борисов само червено, което води до инфлация и бухалки. Честито на всички, станахме по-жалки и бедни
  • 26 7676

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Знаеш ли, бях прочел някъде,че
    министерствата на енергетиката
    На Белгия, Нидерландия и Дания
    наброявали общо около 700 души.
    Горе долу по 230 човека, айде нека
    са 300 на държава.Унас в същото
    министерство работят около 900
    души.Така че напълно си права.
  • 27 Демократ

    12 0 Отговор
    Зеленчуковият производител Георги Василев снощи каза цялата истина за безумието на пазара в България от 20 години - няма пазарна икономика,има монопол на държавата чрез безбройните държавни регулаторни и комисии, няма истинска борса,както е в целия ЕС ,където се срещат производители и търговци и се определят цените на пазарен принцип търсене-предлагане, няма истински доброволни кооперативи на производители по интереси,поради което няма защита на интересите им,както е в целия ЕС, няма контрол при производството на продуктите, както трябва, а в магазина,където трябва да отива само проверена стока, има 10 пъти по-високи цени на санитарните проверки на кап.Андреево,отколкото в Турция, Гърция и т.н. което оскъпява вноса и т.н. и т.н. Има мафия,която управлява държавата и виновните са вътре в държавата, а не в ЕС.Това са дългогодишните крадци и лъжци от Герб през последните 15 години.
  • 28 ГА ОТ ФИРМА БИСЕР ДИГНАХА

    1 0 Отговор
    ДВОЙНО ОЛИОТО ЩО НИКОЙ НЕ КАЗА ЧЕ ИМА СПЕКУЛА ТВА БЕ НАЧАЛОТО И ВСИЧКО ПРОДЪЛЖИ В ТОЯ ДУХ.....

    Коментиран от #29

  • 29 АМИ УЖ БОРСОВИ ТЕ ЦЕНИ НА ТОКА

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ГА ОТ ФИРМА БИСЕР ДИГНАХА":

    ВАРИРАЩИ ОТ 200 ДО 1200 ЛВ ЗА МЕГ. В ЧАС..... ТВА НЕ Е ЛИ СПЕКУЛА..... КОЙ ПРОИЗВОДИТЕЛ МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ КАЛКУЛАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ С ТЕЗ 5 ТОРНИ РАЗЛИКИ..... АМА ТАМ С ОХОТА ДЪРЖАВАТА СИ ПРИБИРА КИНТИ ТЕ И ВРЪЩА ПОМОЩИ ТРОХИЧКИ....