Last news in Fakti

12 Март, 2023 15:55 1 760 9

Администрацията на САЩ обсъжда фалита на Silicon Valley Bank

  • сащ-
  • калифорния-
  • silicon valley bank-
  • администрация-
  • фалит

Президентът Джо Байдън обсъди ситуацията по телефона с губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм

Администрацията на САЩ обсъжда фалита на Silicon Valley Bank - 1
Източник: БГНЕС

Президентът Джо Байдън обсъди по телефона с губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм как да се разреши ситуацията около банкрутиралата Silicon Valley Bank. Това съобщи Белия дом след преговорите. „Президентът и управителят обсъдиха ситуацията с банката в Силициевата долина и усилията за разрешаването й“, казва се в писменото становище на президентската институция, предаде БГНЕС.

В петък финансовото министерството на Калифорния обяви фалита на една от най-големите американски банки Silicon Valley Bank. Един от водещите кредитори на бизнеса в Силиконовата долина фалира за по-малко от два дни. Както отбелязва CNN, това е най-големият фалит на банка в САЩ след финансовата криза от 2008 г. Банката беше поставена под контрола на Федералната комисия за гарантиране на депозитите (FDIC). Останалата част от капитала ще се използва за компенсиране на вложителите и погасяване на задължения към кредитори.

Според информационния портал "Axios" фалитът на банката „има опустошително въздействие върху [американската] технологична индустрия, във връзка с което много стартап компании се опитват да минимизират последствията“ от случилото се. Банката не само приемаше пари от стартап фирми, но и предлагаше рискови и други заеми на стартиращи фирми и предоставяше банкови и кредитни услуги на фирми за рисков капитал. Според портала фалитът на банката е „объркал Силиконовата долина“.

Банката, например, държеше 26% (487 милиона долара) от всички средства на компанията "Roku", която произвежда цифрови плейъри. Разработчикът на едноименната платформа за игри "Roblox" каза, че е запазил само 5% от всичките си средства в тази банка, които са били 3 млрд долара. Банката държеше и 7,9% или 38 милиона долара от всички средства на космическата компания "Rocket Lab". Много компании бяха принудени да забавят заплати и плащания по договори с доставчици.

Междувременно милиардерът Илон Мъск допусна възможността да придобие фалиралата банка "Silicon Valley".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    28 1 Отговор
    Представям си разговора между двамата... да не казвам какви...
  • 2 Санкциите

    36 3 Отговор
    имат ефект!!! Бу-хаха
  • 3 Руски кмет

    29 3 Отговор
    Абе дека са ви санкциите
  • 4 Български език

    22 1 Отговор
    Тези "журналя" в кавички трябва да патентират уникалния си език - стартАп. Уникални!
  • 5 Мето

    23 1 Отговор
    Тя цялата им държава отдавна е фалорала то си печатат хартийки без покритие и си живейкат както си искат.
  • 6 Отшелника

    16 3 Отговор
    Дано доживея да видя как се разваля тази бандитска държава наречена САЩ
  • 7 Воин

    17 1 Отговор
    А уж Русия фалира.И то поне от година.
  • 8 малко козяче

    2 2 Отговор
    мойте парички идват от друга банка, така че шефа пак ще ме уреди.
  • 9 Крис

    2 0 Отговор
    Няма смисъл да се обсъжда...ЕФЕКТА НА ДОМИНОТО ПРЕДСТОИ....