14 Март, 2023 07:37 1 513 16

Сивата икономика е като хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права (СНИМКИ)

  • икономика на светло-
  • номинации-
  • победители-
  • церемония-
  • гълъб донев-
  • васил велев-
  • аикб

Юбилейно издание на „Икономика на светло“

Сивата икономика е като хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

За 10-та поредна година Асоциацията на индустриалния капитал в България раздаде своите награди в конкурса „Икономика на светло“. Целта на конкурса, чийто медиен партньор е ФАКТИ, е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики.

„Специално създадения център „Икономика на светло“ поддържа гореща телефонна линия и база данни на сайт. Правим всичко това, тъй като сивият сектор на практика води до щети за държавния бюджет и общините. На второ място това е нелоялна конкуренция за предприятията, които спазват правилата. Те биват поставени в неизгодно положение от тези, които нарушават правилата, извличайки конкурентни предимства от неплащането на данъци. И трето, но не и по-маловажно, всъщност сивата икономика, сивият сектор уврежда социалните права и представлява риск за условията на труд на работници“, каза по време на официалната церемония председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Той допълни, че в усилията си за ограничаване на сивата икономика АИКБ е заедно с останалите работодателски организации. Налице е и подкрепата на синдикатите.

Дългият път, който е изминат, започва със стойности на сивия сектор от порядъка на 37% през 2010 г. За 2021 г. е около 22 %, тоест 15% изсветляване за 10 години.

„Как ще изглежда 2022-ра година е рано да се каже, тъй като данните които ползва екипа на професор Петранов, за да измери статистическата част от композитния индекс, оповестяваме на 5 декември“, уточни Василев.

„Събитието, с което АИКБ връчва наградите на личности и институции, които са допринесли за изсветляване на българската икономика, заслугата на всеки един от вас, е тази че се борите за нетърпимост към явлението „пари в плик“, „заплата в плик“ към неформалната икономика, към сивата икономика, с всичките ѝ проявления“, каза по време на официалната церемония премиерът Гълъб Донев. Той допълни, че неговият близо 20-годишен професионален път е да обяснява на хората, защо дадените днес повече пари в плик всъщност вземат много повече за години напред.

„Сивата икономика има негативни ефекти върху редица сфери от обществения, икономическия и най-вече социалния живот на държавата. Тя оказва своето негативно въздействие, своите отрицателни ефекти върху осигурителните фондове, върху бюджета на държавата и на общините, върху условията на труд. АИКБ вече почти 13 години работи по това да създаде „композитния индекс“ за икономика на светло в България, който всъщност показва лоялната практика условията, които създават лоялна конкуренция у нас. През тези години АИКБ нееднократно алармирала, че сивата икономика вреди и на българския бизнес. Всички нелоялни практики, нелоялна конкуренция, която подклажда и поддържа сивата икономика, всъщност пречат за нейното развитие и за нарастването на благосъстоянието ни като общество. Рецептата е ясна и това проличава от изследванията, които прави АИКБ. Но заслугата е не само в това да се изследват тенденциите ръста или намаляването на сивата икономика в България, но и в това, че показват мерките и пътят, по който може да бъде изсветлена българската икономика. Сивата икономика е като хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права и с най-добрите условия на труд, при които се трудят българските работници“, заключи премиерът, който връчи и първата награда – тази за „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика“. Призът получи Bloomberg TV и предаването „Бизнес старт“.

Икономическият и политически анализатор Михаил Кръстев е победител в категорията „Личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“. Той бе номиниран за множеството му статии и анализи, в които достъпно разяснява вредите от сивата икономика.

Делян Добрев и група народни представители бяха отличени в категорията „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“. Те получават приза за предложението за механизъм за компенсиране на предприятията, заради рязкото повишаване на цената на електроенергията за небитовите потребители.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    24 0 Отговор
    И за кво трябва да се осигурявам като средната продължителност на живота в София-град е 68 години, а пенсионната възраст - 64 ? Или пък да се осигурявам здравно ? За да си плащам всичко в редките случаи (слава на боговете) когато се сблъскам с т.нар. здравеопазване у България ?
  • 2 Феодали

    23 1 Отговор
    Колко много крадци на едно място!
  • 3 Време е за затвори

    15 0 Отговор
    Икономика и БГ, всички са доста крали за да са с благословията на партиите!
  • 4 Пантагрюел

    17 0 Отговор
    По- добре сива,отколкото никаква икономика.
    Сивата икономика хранеше стотици хиляди българи,които биха били съкратени или ненаети на работа.Стотици хиляди българи започнаха работа на запад по този начин.Вярно,ощетява бюджета,но бюджетът поставя хората в неравностойно положение.Ето един прост пример.Бюджетът плаща два процента по малки здравни осигуровки на държавните чиновници,отколкото е вноската на един обикновен българин,но иска да бъдат лекувани по същия начин(че и по- добре от останалите).
  • 5 един

    13 0 Отговор
    Изсветлете икономиката за да има те какво да крадат!Спомням си,преди 6-7 год. имаше подобен призив,"Не на цигарите без бандерол",после се оказа, че един дебел свинчо ги прибирал парите!
  • 6 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    10 0 Отговор
    Че как иначе да ви държа в робството което прилича на взаимоизгодно? Вие работите ,плащате че работите ,плащате и за медицината и за несъществуваща пенсия... Че колко да е по изгодно. А сега си платете режийните ,че дано ви останат и за погасяване на кредитите. Благодаря.
  • 7 Сивата икономика

    11 0 Отговор
    Е нещото, благодарение на което българина оцеля през годините на демокрация, с изключение на "геройски" заминалите в чужбина да работят за новите ни господари.
  • 8 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    5 0 Отговор
    Цялата ни ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА система е сбъркана.

    Трябва да има прогресивен данък доход и необлагаем минимум. Има "сива икономика" защото заради сбърканата данъчно-окигурителна политика бедните са най-ограбвани. Един беден рабонтик в България получава едва 1/3 = 33% от това, което изработи на работното си място. Защото 1/3 от изработеното взима държавата чрез осигуровки и данъци и друга една трета взима робовладелци работодател. На Запад работника получава 60% от това, което изработи и ако изработва малко, държавата не го облага защото има необлагаеми минимуми.
  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    7 0 Отговор
    Най-големи крадец и вошеник у нас е държавата. Взима ти пари над 40% от изработеното за пътища, полици, правосъдие, образование, здравеопазване, пенсия... А когато ти потрябват няма пътища, няма полиция, няма правосъдие, няма образование, няма здравеопазване, няма пенсия(мизерни пенсии за 75% от пенсионерите и огромни пенсии за останалите 25% бивши привилигиржвани червени търтеи) ...
  • 10 Слънчев ангел

    7 0 Отговор
    КОГАТО ВИЕ СЕ ПОГРИЖИТЕ , ДА НЕ КРАДЕТЕ ОТ ТРУДА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД , ПО ВСЕВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ , И МУ ОСИГУРИТЕ ПРИЛИЧНИ И СПРАВЕДЛИВИ ДОХОДИ , ТОГАВА МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРЕТЕНЦИИ ЗА СИВАТА ИКОНОМИКА ! ВИЕ УПРАВНИЦИТЕ СЪЗДАДОХТЕ СИВАТА ИКОНОМИКА , С ВАШАТА БЕЗГРАНИЧНА АЛЧНОСТ , КРАЖБИ , КОРУПЦИЯ И ПРОЧЕЕ , А НЕ НАРОДА ! ОСВЕН ТОВА , ВИЕ СИ КРИЕТЕ СИВИТЕ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ ПО ОФШОРКИ , В ДУБАЙ , И КЪДЕ ЛИ НЕ , А НЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД , КОЙТО ЕДВА ОЦЕЛЯВА ! ТО БИВА НАГЛОСТ , НАХАЛСТВО И ДЪРЗОСТ , АМА ВИЕ ОТДАВНА СТЕ ПРЕКАЛИЛИ , И ИМЕННО ЗАТОВА , КРАКАТА ВИ СЕ КЛАТЯТ , В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ , ТРЕПЕРИТЕ ОТ ШОПЕ , И ЩЕ СЕ ИЗБИЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА , ЗА ОГЛОЗГАНИЯ ОТ ВСЯКЪДЕ БЪЛГАРСКИ КОКАЛ , КОЙТО СТЕ ЗАХАПАЛИ ЗДРАВО , И 33 ГОДИНИ НЕ ГО ПУСКАТЕ ! НО КРАЯ ВИ СЕ ВИЖДА , С ВСЕКИ НОВ ВОТ НА НАРОДА ! И ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ , И ЗАПОЧНЕМ НА ЧИСТО , ЗАЩОТО Е КРАЙНО ВРЕМЕ ! НОЖЪТ Е ОПРЯЛ НА КОКАЛА , И НЯМА КАКВО ДА ГУБИМ ПОВЕЧЕ ! А ЩОМ НЯМА КАКВО ДА ГУБИМ ПОВЕЧЕ , ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО !
  • 11 Предлагам

    4 0 Отговор
    всички да спрем да плащаме данъци. Така няма да храним крадците.

    Коментиран от #15

  • 12 Скапана

    2 0 Отговор
    Държава
  • 13 да не поетизираме

    2 0 Отговор
    Ако сивата икономика е цвете, което се храни на тъмно, светлата е татул, който трови животеца ни.
  • 14 Георги Георгиев

    3 0 Отговор
    хаха
    много се смея като прочета че като не си плащал реални осигуравки си загубил 100000/200000лв
    че кога ще ги вземеш след 70тата година тия пари....Да ако искараш късмет и живееш до 100г
  • 15 Зевзек

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Предлагам":

    "всички да спрем да плащаме данъци. Така няма да храним крадците."

    Също така няма да се лекуваме, децата ни няма да ходят на училище, а родителите ни няма да получават пенсии...
  • 16 Чичо Дончо каза

    0 0 Отговор
    Капиталистите душат работника на светло и тъмно.