Last news in Fakti

14 Ноември, 2013 19:45 1 348 0

МВФ предупреди за рискове от Бюджет 2014

  • мвф-
  • предупреди-
  • рискове-
  • бюджет 2014

Петър Чобанов: Приемаме заключенията на МВФ

Приемаме заключенията на Международния валутен фонд (МВФ), които са в подкрепа на усилията на правителството за извършване на реформи. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на заключителната среща с редовната мисия на МВФ у нас, провеждаща се по член IV от Учредителния договор на институцията и ръководена от Мишел Шенън.  Чобанов благодари и за конструктивния диалог по време на експертните срещи с представителите на фонда.

Основните теми на срещите с екипа на МВФ бяха основните принципи и политики, заложени в проекта на държавен бюджет за 2014 г., както и краткосрочните и средносрочни икономически прогнози. Делегацията на фонда се срещна с министъра на финансите Петър Чобанов, заместник-министрите Людмила Петкова и Людмила Елкова, експерти на Министерството на финансите, както и с други представители на правителството и Българската народна банка.

Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас Мишел Шанън оцени като амбициозна, но все пак постижима прогнозата през 2014-та година икономиката ни да отбележи ръст от 1,6 на сто, съобщи bTV.

Износът ще е все така важен за възстановяването и растежа на икономиката, но изпълнението на заложените в Бюджет 2014 приходи ще зависят и от съживяването на вътрешното търсене и потребление, каза Мишел Шанън.

Фондът не е притеснен от плановете на кабинета да се увеличи държавния дълг с още 3,4 милиарда лева до общата сума от 18 милиарда лева, както и за заложения в Бюджет 2014 година дефицит от 1,8 на сто от БВП. Мишел Шанън коментира, че заложеният дефицит е оправдан, но подчерта, че има и условни рискове от неизпълнение на заложените в бюджета приходи.

Такава хипотеза е възможна, например, ако вътрешното търсене и потребление се възстановят по-бавно от предвиденото или пък инфлацията остане толкова ниска, както и ако заложените административни реформи не постигнат поставените от правителството фискални цели. В случай на неизпълнение на приходите в бюджета догодина правителството ще трябва да съкрати заложени в бюджета разходи, иначе ще превиши заложения бюджетен дефицит, обясни Мишел Шанън.

В заключенията си за България след състоялата се есенна мисия МВФ обърна също внимание и на необходимостта да се гарантира ефективно и прозрачно разпределение на средствата в новосъздадения фонд за публични инвестиции.

МВФ приветства намерението на управляващите бързо да се конституира и да заработи т. нар. Фискален съвет – независимият надзорен орган, който ще следи за изпълнението на макроикономическите показатели и ще алармира при опасност от неизпълнение на планираните от правителството приходи и разходи в бюджета, прогнозите за икономически растеж и бюджетен дефицит. За успешната работа на този орган е важно да се гарантира неговата независимост, подчертаха експертите от МВФ.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА