Last news in Fakti

15 Ноември, 2013 15:37 774 0

ЕК разкритикува бюджетите на Италия и Испания за 2014

  • ес-
  • испания-
  • италия

На критика е подложена и планираната икономическа реформа във Франция

ЕК разкритикува бюджетите на Италия и Испания за 2014 - 1
Снимка: Уикипедия

Европейската комисия /ЕК/ предупреди Испания и Италия, че проектобюджетите на страните за 2014 г. не отговарят на новите правила за нивата на дълга и фискалния дефицит на ЕС, съобщава Файненшъл Таймс.

Този ход може да накара двете държави да преразгледат своите данъчни и разходни програми, преди отново да ги представят пред националните си парламенти.

За пръв път Европейската комисия издава подобни оценки към бюджетите на държавите членки в Еврозоната.  В тях се съдържат и предупреждения към плана за икономическата реформа на Франция. Според организацията той ще доведе до само ограничен прогрес в реформирането на бавно растящата икономика на страната.

По силата на правомощията, представени на Брюксел, в опитите да се преодолее тежката дългова криза в Съюза, всички страни споделящи еврото като единна валута, трябва да представят националните си бюджети на Европейската комисия за оценка, преди те да бъдат обсъдени от собствените им парламенти.

Националните парламенти не са длъжни да приемат препоръките на комисията. Реално Брюксел  няма право на вето върху решенията на данъчните и разходни решения на правителствата на страните членки. Според  представители на ЕС обаче местните финансови министри трудно ще пренебрегнат техните предупреждения , веднъж щом дебатите за бюджетите започнат в парламентите на техните държави.

Според  Би Би Си  новите правила на ЕС гласят че, държавите членки на Еврозоната трябва да намалят своя дефицит, докато не се постигне балансиран бюджет. Те също трябва да намалят нивото на публичния си дълг. Европейската комисия дава известна гъвкавост на страните членки, стига техният дълг да е под 3-процентовия европейски таван от БВП и техните дългови нива да са в процес на спад.

Според Комисията Италия не отбелязва достатъчен напредък спрямо спазването на дълговия критерий, поради недостатъчното си структурно приспособяване. Страната е една от най-задлъжнелите в Европа, като се очаква  до края на годината дълга и да достигне до 133% от нейния БВП.

Според ЕК разходните планове на Испания за 2014г. са застрашени от риск за неизпъленение, тъй като не се предвижда страната да се завърне към европейските финансови норми по-рано от 2016 г. Според испанския план дългът на страната ще се понижи само с 5.9 % през следващата година, преди да отбележи скок с 6.6 % през 2015.

Други страни, които са застрашени да нарушат финансовите правила на ЕС са Финландия, Люксембург и Малта.

В четвъртък новите официални данни показаха, че икономиката на Еврозоната е нараснала само с 0.1 % в периода между юли и февруари, тази година. Това е спад с 0.3% от предходното тримесечие.

През изминалата седмица Европейската централна банка  намали лихвения си процент с 0.25%, надявайки се с това да даде тласък на крехкото възстановяване на организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА