Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 13:37 2 734 12

Самолетите променят траекториите си на движение, за да намалят вредните емисии

  • ек-
  • самолети-
  • траектория-
  • вредни емисии

Инициативата е на ЕК за Единно европейско небе

Самолетите променят траекториите си на движение, за да намалят вредните емисии - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейските авиокомпании ще променят маршрутите на полетите на самолетите, за да намалят въглеродните емисии в съответствие с инициативата на Европейската комисия (ЕК) за Единно европейско небе (SES), съобщава Financial Times (FT).

Според изданието въздушните превозвачи „рядко използват най-ефективните маршрути между две летища“. Това се дължи на задръстванията във въздушното пространство и правилата, определени от националните ръководители на полети. Авиокомпаниите ще имат възможност да начертаят най-оптималните маршрути, включващи самолети, летящи на големи височини с по-плавен подход, което ще доведе до значителни икономии на гориво.

Изпълнението на тази инициатива, според прогнозите на ЕК, ще намали емисиите в Европа с до 10%, което се равнява на 11,6 мегатона въглерод годишно. Това е един от решаващите фактори за изпълнението на плановете за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Според европейския комисар по транспорта Адина Валеан страните от ЕС „трябва да обединят усилията си за повишаване на ефективността на полетите“.

В момента авиацията представлява повече от 2% от глобалните емисии. Инициативата за Единно европейско небе беше обсъдена за първи път през 2004 г. През 2020 г. беше публикувана актуализираната програма EEN.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор
    Да забранят самолети без Евро 6‼️
  • 2 Еко шморц

    28 2 Отговор
    А като заобикаляйки Русия летят по няколко часа повече как се отразява това на въглеродните емисии? Или това не е важно, а евро еко палячовци?

    Коментиран от #4

  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    17 1 Отговор
    ЩЕ ПРЕНАСОЧАТ ЦЯЛОТО ВЪЗДУШНО ДВИЖЕНИЕ НАД БГ ПО-ЖЕЛАНИЕ НА УПРАВНИЦИТЕ
  • 4 Заради войната

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еко шморц":

    Над България има много повече самолети.и замърсяване ! Лятото имаше следи от тях дори по зеленчуците! И когато някой обича да пътува до някъде няколко пъти в годината със самолет нека се сеща че е част от проблема! И поне от време на време да избере друг транспорт

    Коментиран от #5

  • 5 вседрфтгъхуи

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Заради войната":

    И що да избирам друг транспорт? Ти наясно ли си, че превозът на 1 пътник със самолет отделя ПО-МАЛКО вредни емисии на 1км. отколкото ако се пътува с автомобил?
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    ЕвроглЮпости на тръкалета.

    Новият данък "въглерод" (С) ще се начислява след ДДС.

    ДДС ще отива в държавата ,а данък "С" ще е при едни наши хора Д.аво-с !

    Коментиран от #7

  • 7 КолкотоДаНЕЗаспиш

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Говорите колкото да не заспите... колата цялата отделя 2.5 kg CO2 на всеки литър. Айде да харчи 10 литра на 100 и да го измине за един част разстоянието от 100 км. Излиза че 4 човека ще пристигнат с 25 kg CO2 на час ... Айде сега си направи сметка със самолет за един час (да там разстоянието може и да е по-голямо) но там почват от 250 кг CO2 на пътник - т.е. излиза, че 4-те човека отиват на 1 тон CO2... Колкото и да сравняваш 25 кг с/у 1000 ще видиш, че за един час самолет ще отиде до морето, а пък колата за 4 часа излиза, че колата отдели 100 kg CO2 (за 4 часа), а самолета ще отдели 1000 kg за същите 4 пътника. Пак е 10 пъти разлика. Та говорете си вие за CO2 колко "зелено" било по "европравилат" и ходете 5 пъти на екскурзия заради "евтини билети", нищо че олеквате с половин годишна заплата на всяка екскурзия.

    Коментиран от #12

  • 8 С кемтрейлса

    6 2 Отговор
    Го компенсиране! Не пропускате почти слънчев ден да не ни поливате с химии! Няма как самолети летящи на една височина да имат различни следи единия не оставая нищо другия прави огромни облаци??? ЩО е то конденз или химия???
  • 9 дядо поп

    1 0 Отговор
    Най краткия път между две точки е движение по дъгата на големия кръг!
  • 10 Доколенков

    3 0 Отговор
    Самолетите,са едни от най големите замърсители в света! Тонове гориво,за един полет! Гориво,което е близко по състав на дизела!!! Ама нямат евростандарти, защо ли?
  • 11 А50

    0 1 Отговор
    Но заобикалят 404 и Русия заради войната на запада срещу Русия и наложените санкции
  • 12 А един самолетоносач колко харчи?

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "КолкотоДаНЕЗаспиш":

    Знае ли някой