Last news in Fakti

14 Януари, 2024 10:20 1 607 20

В Давос започва годишната среща на Световния икономически форум

  • давос-
  • икономически форум

Световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град

В Давос започва годишната среща на Световния икономически форум  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град Давос, за да вземат участие в тазгодишния Световен икономически форум, който започва на 15 януари и ще продължи до петък, 19 януари, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Форумът тази година се провежда под надслов "Възстановяване на доверието" и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с в Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната в Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се очаква да присъстват в Давос, са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще направят специални обръщения. Макрон е единственият държавен ръководител от страните от Г-7, който ще вземе участие в Давос. Миналата година на форума от страна на Г7 присъства единствено германският канцлер Олаф Шолц.

Някои предполагат, че политиците са все по-предпазливи да присъстват на събитието на фона на продължаващата криза с разходите за живот и проблемите, с които трябва да се справят в родните си страни.

Американският президент Джо Байдън, както и британският премиер Риши Сунак не са били на Световния икономически форум, след като заеха постовете си.

Политици и финансови министри от много други страни обаче се очаква да участват в Давос тази година, включително представители на Испания, Белгия, Колумбия, Ирак, Ливан, Ирландия, Кения, Нигерия, Тайланд, Сингапур и други.

От страна на САЩ участие ще вземат държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и специалният президентски пратеник за климата Джон Кери.

Съливан вероятно ще присъства на последната среща на "Съветниците по националната сигурност на Украйна".

Аржентинският президент Хавиер Милей, който също е сред участниците на Световния икономически форум, трябва да направи изявление в сряда, 17 януари.

Сред големите имена от света на бизнеса в Давос тази година са Сам Олтман, главният изпълнителен директор на "Оупън Ей Ай" (OpenAI), създателят на чатбота "ЧатДжиПиТи". Очаква се той да обсъди безопасността и доверието в технологиите заедно с министъра на финансите на Обединеното кралство Джеръми Хънт и главния изпълнителен директор на "Пфайзер" (Pfizer) Алберт Бурла.

На тазгодишния Световен икономически форум ще присъстват и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Аджай Банга, генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак

    40 0 Отговор
    ще заминат стотици милиони за масрафа !
  • 2 Гост

    63 1 Отговор
    Ще решават,дали да има ново затваряне на света заради ковид,коя държава ще нападнем,скакалци ли ще ядем или буби.Все важни световни въпроси.
  • 3 Жоро Бекъма

    46 1 Отговор
    "Възстановяване на доверието" означава по-убедително и по-прецизно лъгане.
  • 4 факуса

    40 1 Отговор
    а зеленски,що го няма ,единствената държава с растеж по време на бойни действия а няма представител поне,да разясни икономическия им подем
  • 5 знаем вече

    43 1 Отговор
    Неизвестна болест, която може да надмине COVID-19 по смъртност с десетки пъти, ще бъде обсъдена на икономическия форум в Давос.
  • 6 и в програмата за новият ковид

    32 1 Отговор
    Вече е известно, че говорители по този въпрос ще бъдат генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, министърът на здравеопазването на Бразилия Низия Тринидади и председателят на борда на фармацевтичната компания Astrazeneca Мишел Десмарец.
  • 7 Електра

    18 1 Отговор
    Всичко е Бизнес и Интереси
  • 8 Сатанизъм в действие

    38 1 Отговор
    Сатанистите се събират в преизподнята облечени в роли и с токчета.
    Кроят как да завлядеят света с пандемии,с ядрена война или с исдкуствен интелект,чипиране на стадата в различните райони и вкарването им в концлагери.
  • 9 Павел пенев

    34 2 Отговор
    На този форум обикновено присъстват банда западни идиоти, които се договарят как да ограбят онази държава която има икономически напредък. Това става чрез САЩ, които организират цветна революция,майдан или обикновен преврат.
  • 10 Така Така

    31 1 Отговор
    Проклето място където се събират най големите измамници и мошеници на Земята
  • 11 Механик

    37 1 Отговор
    Събрали са се сатанситите, да обсъждат що така им се прецкват стратегиите. Путин утрепа ковида само за един ден. Сега е напът да разпопи фалиралото НАТЮ. ХАМАС правят евреите на смешни. Хутите и те не скланят глава. У Фашингтон се вихрят бунтове. Байдън съвсем се е смарангясал. Еврейските банки бият кепенците, а западна европа (умишлено с малка буква) обвинява Путин, че им спрял газта, която те сами отказаха публично. В германия, трактористите молят Путин да ги избави от продажното им правителство. Във франция, втория по власт в правителството МЪЖ назначава мъжът си за началник, а по улиците на париж не можеш да видиш бял човек и да чуеш френска реч.
    Тъжни времена настанаха за давоските соросоиди, дето искаха да "ресетват" човечеството и да си оставят само един милиард роби, а другото да го морят.

    Коментиран от #12

  • 12 Там

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Се събират " комисията на 300-та " , подчинени на " последните Друиди " , подчинени на " двамата господари " , и всички тези , подчинени на " великият господар " , който доскоро беше една мъртва вече кралица ! Вие достатъчно добре сте описал това , което правят , затова единствено ще добавя , че казвате истината ! Колкото и конспиративно да звучи за някои !
  • 13 Станчев

    20 1 Отговор
    Тези всички са само за затвора!
  • 14 Бай Хюсеин

    9 0 Отговор
    Саруман Пак събира @рките и Урукаячетата.
  • 15 Гал

    6 0 Отговор
    Скоро ще пуснат фира.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Запознат

    11 0 Отговор
    В Давос се събират съвременните тайни общества на които им трябват не повече от 3 милярда роби като обслужващ персонал. Изкуствения интелект ще върши другата работа. Това е секта разполагаща с финанси които е грабила 2000г останалата част на планетата може да направи каквото си поиска. Една част играят добрите ,а другата лошите. Тази схема работи перфектно от както свят светува. За да е по интересно и да изглежда по справедливо пред публиката се включва пропагандата, революциите,воините, санкциите, глобалната алабалистика която е само един земен цикъл и публиката ако не слуша може и някои вирус да сервират. Замислете се .....светът живее в нещо което вече се е случило и всяка година в Давос умуват коя серия да ни пуснат от филма които вече е сниман с наше участие.
  • 18 Кинжал

    6 0 Отговор
    Един Кинжал в Давос за светло бъдеще на планетата ни…..
  • 19 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 0 Отговор
    МАСОНИТЕ ЩЕ РЕШАВАТ КАКЪВ НОВ ВИРУС ДА НИ ПУСНАТ
  • 20 ПЛАНИРАЩИ ШИШКОВЦИ ПО

    0 0 Отговор
    1500 кг 10 на броя за СЕКИ случай може кардинално да облекчи живота на народите по света