Last news in Fakti

30 Януари, 2024 17:45 1 056 3

Френските сенатори също увеличиха лимитите на разходите си със 700 EUR

  • франция-
  • сенатори-
  • командировъчни-
  • увеличение-
  • гласуване

Същото по-рано направиха и френските депутати

Френските сенатори също увеличиха лимитите на разходите си със 700 EUR - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

От началото на годината Бюрото на френския Сенат (горната камара на парламента) повиши лимита на месечните представителни разходи за сенатори от 5900 EUR на 6600 EUR, предаде АФП.

Увеличението със 700 EUR обаче не е насочено към заплатите на сенаторите, а към средствата, които законово се отделят за заплащане на командировки, собствен офис, документация и други разходи, свързани с дейността им. Сенаторите също получиха допълнителни 300 EUR за субсидии за плащане на жилища в Париж - сега държавата им възстановява до 1500 EUR от разходите за наем.

Решението беше взето още през ноември 2023 г., но влезе в сила едва на 1 януари 2024 г. Това щеше да остане незабелязано, ако не бяха медийните критики към Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция, където бюрото увеличи подобни разходи с 305 EUR до 5950 EUR на месец. Решението, обосновано с необходимостта да се приведат разходите в съответствие с инфлацията, беше подкрепено от всички партии, с изключение на Неподчинената Франция, чиито депутати се въздържаха от гласуване. Общественият дебат относно уместността на подобни ходове идва на фона на продължаващите протести на фермери, които се оплакват от свръхрегулиране на индустрията и ниски заплати.

Фермерски бунт

Във Франция се провеждат масови демонстрации заради недоволството на фермерите от падащите доходи заради инфлацията и увеличаващия се внос на земеделска продукция от Украйна. Фермерите се застъпват и за опростяване на бюрократичните процедури заради изискванията на ЕС и за облекчаване на земеделската регулация. В знак на протест фермери на трактори блокират пътища и провеждат демонстрации пред правителствени сгради.

На 26 януари френският премиер обяви първите мерки в подкрепа на фермерите от правителството. След това част от протестиращите решиха да си дадат почивка през уикенда, което доведе до намаляване на броя на барикадите по пътищата в страната. Големите профсъюзи подкрепиха продължаването на протестите и обещаха да блокират най-големите магистрали в столичния регион и пазара в Рунжи близо до Париж от 29 януари. Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин инструктира правоприлагащите служби да предотвратят „блокада на Париж“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    5 1 Отговор
    Френските фермери изсипват пръст с огромни ремаркета по една от магистралите за Париж,след което я изравняват и засяват.Такава гледка не е за изпускане.
  • 3 Шегобиец

    4 0 Отговор
    Искам и аз да си гласувам каква заплатата ще получавам. Ама друг да ми я плаща!