Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 12:07 2 368 6

Китайските копачи на криптовалута си намериха нова държава, в която се местят

  • китай-
  • криптовалути-
  • етиопия-
  • копачи

Това е Етиопия

Китайските копачи на криптовалута си намериха нова държава, в която се местят - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Етиопия може скоро да се превърне в най-популярното място за работа на китайски копачи на криптовалута. Това се дължи на изгодните цени на електроенергията в страната, които станаха едни от най-ниските в света след пускането в експлоатация на най-голямата водноелектрическа централа (ВЕЦ) в Африка, съобщава аг. Bloomberg.

„За китайските криптокопачи Етиопия ще се превърне в най-популярната дестинация“, каза основателят на Китайската асоциация за цифрово копаене Но Сю, цитиран от агенцията. Основното конкурентно предимство на страната беше рядката комбинация от меко държавно регулиране на индустрията и ниски цени на електроенергията.

Оборудването за копаене на криптовалута изисква огромни количества електроенергия; разходите за енергия могат да представляват до 80% от всички разходи на копачите. Според оценки на университета в Кеймбридж компаниите в световен мащаб са изразходвали около 121 тераватчаса само за копаене на биткойн през 2023 г., обем, сравним с потреблението на енергия в Аржентина. Някои правителства се опитват да ограничат добива на криптовалута поради заплахи за енергийната сигурност. Например през 2013 г. Народната банка на Китай (централната банка) забрани на финансовите институции да търгуват, продават или държат криптовалути. През 2021 г. в страната беше въведена пълна забрана за добив.

Етиопските власти, напротив, разрешиха добива на криптовалути през 2022 г. Сметките за електроенергия обаче се таксуват в чуждестранна валута, което позволява на правителството да компенсира недостига. В резултат на това само за година страната се изкачи на второ място в света (след щата Тексас) по закупуване на минно оборудване. Развитието на енергийния комплекс в африканската страна в рамките на няколко години ще може да ѝ осигури водеща позиция в индустрията за добив на цифрова валута.

Етиопия започна изграждането на водноелектрическата централа Renaissance през 2011 г. на Сини Нил, който получи официалното име "Великият етиопски ренесансов язовир". Съоръжението за 4,6 млрд. долара се намира на 30 км от границата със Судан. Капацитетът на водноелектрическата централа, която стана най-голямата в Африка и представлява каскада от язовири, ще бъде 5250 MW. Основният язовир е с височина 155 м. Станцията трябва напълно да осигури електричество на населението на Етиопия, излишъкът ще бъде изнесен в съседните страни. Строителните работи на водноелектрическата централа са пред завършване. Първата енергия от водноелектрическата централа беше получена през февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааа

    6 1 Отговор
    Абе що така всички бягат от Китай и Русия напоследък? Нали руснаците им продават много евтино суровини и токът би трябвало да им е без пари.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трст

    4 0 Отговор
    4,6 млрд. долара за 5250 MW ВЕЦ. България 6 млрд. евро на блок (1000МВ)...голема далавера...
  • 6 Гастбайтер

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "аааа":

    Бягаме кьм Бг , Албания, Украйна и Магриб ....