Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Април, 2024 09:43 2 286 4

Украйна няма да получи веднага цялата сума от конфискуваните руски активи

  • русия-
  • украйна-
  • активи
Украйна няма да получи веднага цялата сума от конфискуваните руски активи - 1

Украинските власти няма да могат да получат всички средства наведнъж, ако западните страни решат да конфискуват замразени руски активи, съобщи аг. Reuters, позовавайки се на високопоставен представител на Министерството на финансите на САЩ.

Според него Западът обмисля всички варианти за справяне със замразените руски активи. Както отбеляза събеседникът на агенцията, едно от най-обещаващите разглеждани предложения е страните от Групата на седемте (G7) да използват лихви върху замразени руски активи като обезпечение за заеми или облигации, емитирани за подпомагане на Украйна. Източникът отказа да обясни кой вариант е най-вероятният, отбелязвайки, че окончателното решение ще бъде взето от лидерите на страните от Г-7. Според него предишни действия - включително замразяване на активи - също са изглеждали малко вероятни няколко месеца преди прилагането им.

Още новини от Украйна

Както украинският министър на финансите Сергей Марченко каза аг. Reuters, тази седмица той ще се срещне с германския министър на финансите Кристиан Линднер и други служители от страните от Г-7, за да обсъдят по-нататъшни стъпки по отношение на руските замразени активи. Според представител на Министерството на финансите консултациите ще продължат и тази седмица, но не се очакват сериозни резултати.

Европейската комисия по-рано одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски фондове за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от приходите на Руската федерация за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на Украински военно-промишлен комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли.

Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина каза, че Банката на Русия, ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    24 0 Отговор
    Това са маневри преди да обявят окончателното : Няма да има конфискувани руски активи.
  • 2 Казва се

    18 0 Отговор
    Ще получат ракети с ядрени глави директно в радата.
  • 3 ПИШЕТЕ СИ ГЛУПОСТИТЕ

    25 0 Отговор
    НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ, ЩЕ ИЗОБЩО НЯКОГА ЩЕ ПОЛУЧАТ НЕЩО ОСВЕН ЗАЕМИ С ЛИХВИ ЗА ВРЪЩАНЕ?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.