Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Май, 2024 14:47 1 997 7

Швеция дава милиони на Украйна за енергийни доставки

  • украйна-
  • електричество-
  • система-
  • помощ

Отпусната е сума в размер на 61,54 млн. USD

Швеция дава милиони на Украйна за енергийни доставки - 1

Шведското правителство ще отдели 650 милиона крони (61,54 млн. USD) за нов пакет от помощ за Украйна в областта на енергийните доставки, съобщиха от правителствената служба.

500 милиона крони (47,34 млн. USD) ще бъдат насочени чрез Фонда за енергийна подкрепа за Украйна на международната организация Energy Community. Те ще отидат „за посрещане на най-неотложните нужди от енергийни доставки на Украйна, като закупуването на техническо оборудване." 150 милиона крони (14,20 млн. USD) ще бъдат изпратени на Фонда за развитие на ООН (ПРООН) за „финансиране на спешното изграждане на енергийна инфраструктура в Украйна“.

Още новини от Украйна

Шведски експерти отбелязват голямата нужда на Украйна „от техническо оборудване и други ресурси за производство на енергия, като генератори, трансформатори, инсталации и обучение на персонала“. Енергийните доставки на Харков ще бъдат приоритет, но помощ ще бъде изпратена и на други региони на Украйна, като Одеса, Киев и Николаев.

Както е обяснено в съобщението, Украйна в момента е най-големият получател на шведска помощ. Общата подкрепа на страната от февруари 2022 г. е малко над 3,3 млн. EUR.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    11 0 Отговор
    В Киев договорих да внасяме ток от Украйна!
  • 2 Сатана Z

    10 0 Отговор
    Швеците излезнАха много стиснати.България хариза два атомни реактора на 404 лишавайки българите от енергийна независимост в следващите 100 години.
  • 3 Калпазанин

    8 0 Отговор
    Наливайте Наливайте, в скъсани чувал то скоро и чувал няма да има
  • 4 Миилони

    0 0 Отговор
    ко каза ко
  • 5 Траурна копейка

    0 5 Отговор
    Помагат хората, копейките какво изпратиха на ватенките, грънци.
  • 6 Гост

    6 0 Отговор
    Днес, 3ападът дава напечатани хартийки на 0крайна. Утре, 0крайна ще връща жеста с ресурсите си.
  • 7 фАНТОМасс

    4 0 Отговор
    Ама тези МИЛИОНИ безвъзмездно дарение ли са или ЗАЕМ , който ще трябва да се връща после ?