Last news in Fakti

14 Февруари, 2014 16:39 1 323 0

Стойнев: България се гордее с ядрената си енергетика (обновена)

  • драгомир стойнев-
  • френски инвестиции-
  • бизнес-
  • икономически растеж

Министърът заяви, че трябва да насърчаваме повече френски инвестиции в България

Стойнев: България се гордее с ядрената си енергетика (обновена) - 1
Снимка БТА

Проектът "Южен поток" трябва да отговаря на българското законодателство, и мога да гарантирам, че на терена на българската държава, ще отговаря. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на среща с френско–българската търговска камара.

„За мое съжаление, или радост, вече не знам, освен за икономиката, аз отговарям и за енергетика", каза Стойнев на срещата. "За нас е изключително важно да възстановим енергетиката на България. Стартирахме проекта "Южен поток", проект, важен за България, защото не искаме да се повтори ужасът от 2009 година. Това е проект, който ще създаде нови работни места. Договорихме по-нисък лихвен процент, започваме да получаваме дивидент от първата година. На българските граждани е трудно да обясня, защо може да има "Северен поток", а да няма "Южен поток", заяви Стойнев.

„Тази година приоритетна ни е газовата връзка с Гърция, правят се в момента тестове на връзката с Румъния, със Сърбия има забавяне от тяхна страна и комисар Гюнтер Йотингер лично се ангажира да побутне малко сръбските колеги да работят по-интензивно", коментира още министър Стойнев.

Той информира още, че България обмисля доставките и на втечнен газ, които обаче са възпрепятствани от Турция – страната била категорична, че нито един кораб, пренасящ втечнен газ, няма да премине през Босфора. „С Гърция евентуално договаряме изграждането на точка, така че да можем да имаме доставки на втечнен газ”, заяви министърът.

Министърът се похвали и с ядрената ни  енергетика, с която страната ни се гордее.

„Аз съм оптимист за арбитража във връзка с проекта АЕЦ „Белене", но така или иначе трябва да предприемем конкретни действия, защото 5-ти и 6-ти блок постепенно ще си отидат, приоритет е удължаване на живота им. 2017-2019 г. ще има лицензии за удължаване на живота на двата блока", увери Стойнев.

Искам в България да има все повече френски инвестиции и политиката ни трябва е по-агресивна в това отношение, заяви министърът.

Основната ни цел като правителство е икономическият растеж, защото без него няма как да изпълним предизборните си обещания. Затова говорим и за индустриализация, целта на която е да се насочи частният сектор към инвестиции в сферата на промишлеността, вместо в услуги. Индустрията, през последните години, като че ли беше забравена не само в България, но и в Европа, каза още министър Стойнев и добави, че правителството разработва Национална програма за реиндустриализация, създадена е и работна група за това.

Стойнев пое ангажимент пред представители на френските компании в България, че когато програмата е факт, ще бъде предложена за обсъждане и промени от страна на бизнеса. Работим в диалог и с разум, което помогна много за постигнатото през тези осем месеца на управление, каза още министър Стойнев.

Индустриалните производства създават гаранции за стабилност в икономиката, разкриват работни места, генерират нови технологии и иновации. В програмата на правителството е записано и вече се работи по осъществяването на плановете за преструктуриране и оздравяване на стратегически за България предприятия. Като такива министърът посочи ВМЗ-Сопот, което след намесата на Министерство на икономиката и енергетиката през юли миналата година има поръчки и се разкриват 300 нови работни места. С оздравяването на „Ремотекс - Раднево“ ЕАД мините ще спестят милиони левове, след като отново ремонтното дружество започне производствен процес. Аз съм против нарушаването на пазарния механизъм, поради което държавата трябва да се намесва само там, където пазарът не работи. Ще оздравяваме структуроопределящи предприятия в определена сфера, където няма конкуренция, а не всяко предприятие, което е в трудно положение, категоричен бе министър Стойнев.

През последните месеци се промени тенденцията в отношенията държава – инвеститор. Работи се и върху нормативната база, тъй като е необходим нов Закон за насърчаване на инвестициите с по-ясни правила и бързи административни процедури, които да бъдат в помощ на българските и чуждестранните инвеститори. Предложените от нас промени ще бъдат задължително обсъдени и с инвеститорските среди, подчерта Драгомир Стойнев.

Освен за икономиката, аз отговарям и за енергетика и за нас е изключително важно да възстановим енергетиката на България, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Пътят според него минава през диверсификацията на енергийните източници и маршрути, тъй като това ще даде по-голяма енергийна сигурност на страната. Проектът "Южен поток" трябва да отговаря на българското законодателство и мога да гарантирам, че на територията на българската държава, той ще отговаря и на европейското законодателство, категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката. Трудно е да обясня на българските граждани защо може да има "Северен поток", а да няма "Южен поток", при положение че това е проект, който ще създаде нови работни места. Договорихме по-нисък лихвен процент, започваме да получаваме дивидент още от първата година.

От страна на представителите на френските компании бе дадена положителна оценка за България като: място за развиване на бизнес, качество на работната сила, конкурентоспособност на средата, добър фискален режим, близост на страната ни до основни центрове, където се вземат решения в рамките на ЕС. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА