Last news in Fakti

3 Юни, 2024 19:11 1 301 8

Няма и помен от коронавируса! Рекордни печалби за авиокомпаниите

  • iata-
  • авиация-
  • печалба

Те ще достигнат 30,5 милиарда долара през 2024 година

Няма и помен от коронавируса! Рекордни печалби за авиокомпаниите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Общата печалба на световните авиокомпании през 2024 г. ще достигне рекордните 30,5 милиарда долара, тъй като пътническият трафик нарасне до 5 милиарда души, което значително ще надхвърли максималните цифри от предпандемичната 2019 г. Това съобщи Уили Уолш, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

„В свят на нарастваща несигурност авиокомпаниите продължават да повишават своята рентабилност. Очакваният общ нетен доход от 30,5 милиарда долара през 2024 г. е голямо постижение предвид скорошните големи загуби от пандемията. С рекордните 5 милиарда въздушни пътници, които се очакват тази година, търсенето на полети никога не е било по-голямо“, каза Уолш при откриването на Общото събрание на IATA в Дубай.

По този начин асоциацията увеличи предишната си прогноза, според която общите печалби на авиокомпаниите през 2024 г. се очаква да бъдат 27,4 милиарда долара по-специално, оборотът на пътническия въздушен транспорт ще възлезе на 744 милиарда долара, което е с 15,2% повече от 2023 г. Според текущата прогноза търсенето на пътнически транспорт ще расте с 3,8% годишно през следващите 10 години.

В същото време ръководителят на IATA подчерта, че приходите от превоз на товари през 2024 г. ще намалеят до 120 милиарда долара, през 2023 г. тази цифра е била 138 милиарда долара рязко в сравнение с пика през 2021 г., когато приходите от товарен транспорт достигнаха 210 милиарда долара, но надвишават нивото от предпандемичната 2019 г., което се оценява на 101 милиарда долара. Преди това асоциацията прогнозира, че товарооборотът през 2024 г. ще бъде 111 милиарда долара.

Според IATA разходите за въздушен транспорт тази година също ще достигнат рекордните 936 милиарда долара, по-специално разходите за гориво ще възлизат на 291 милиарда долара, или 31% от оперативните разходи, въз основа на цената на барел. авиационно гориво по 113 долара за барел.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    8 0 Отговор
    На 10000м над земята разбираш, че Ковид жигоса всеки 9 от 10.
  • 2 А50

    14 0 Отговор
    Това означава, че и летищата печелят и консесионера на летище София трябва да започне да си плаща таксите към държавата и да направи обещаната инвестиция в летището вместо да съкращават персонал.
  • 3 факуса

    9 0 Отговор
    тез нема ли въглеродни квоти да плащат
  • 4 Механик

    27 1 Отговор
    Оооо, помним, помним! Тъкмо щеше да се мре много яко и навилизахме в новата "червена вълна" и Путин, тая гадина взе че изпраска оо-краина и ковид шаманите се скриха само за два дни.
    Как стана това, така и не разбрахме. Как от "апокалиптичен вирус", само за два дни короната стана просто обикновен грип, за който дори и болнични не дават????
    Чудна работа, тъкмо бяхме тръгнали към 4-та бустеризация, нови КПП-та и нови "зелени сертификати"...
    А как добре я бяха подкарали глобалистите, ама тая гадина от Кремъл съсипа цялата работа!
    Пфу!
  • 5 Медик

    24 0 Отговор
    д-р Путин излекува всички от ковида.
  • 6 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Ковида никога не е съществувал.Пускат нови видове грип от лабораториите на ул Козяк.
  • 7 Джуджето в Кремъл е

    1 1 Отговор
    Маг , знае още фокуси …
  • 8 Читател

    0 0 Отговор
    Изобще не го четох. Нямаше такава про сто тия, кат око вито. Дано всички, които го благословиха, да ги застигне! Дано!