Last news in Fakti

5 Юни, 2024 08:21 1 456 21

Ердоган обяви началото на износа на газ от Турция за Европа

  • реджеп ердоган-
  • газ-
  • износ-
  • европа

За първи път изнасяме газ за две европейски държави, които не са наши съседи, каза турският президент

Ердоган обяви началото на износа на газ от Турция за Европа  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция започна да изнася природен газ за Европа за първи път. Президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган съобщи това в обръщение към нацията след заседание на кабинета на министрите, което беше председателствано от него в Анкара.

"BOTAŞ започна да изнася газ за България, Унгария и Румъния. За първи път изнасяме газ за две европейски държави, които не са наши съседи“, каза Ердоган, имайки предвид Унгария и Румъния.

Той нарече износа на газ за три европейски държави „голяма стъпка“ за постигане на целта Турция да се превърне в международен център за търговия с енергия. Споразуменията за доставки на природен газ през Турция за Европа бяха подписани през 2023 г. Доставките на енергия за Румъния започнаха през октомври миналата година, а за Унгария през април тази година. Türkiye ще изнася газ за България от април 2023 г.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин представи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит през газопровода „Северен поток“. Турските власти казват, че по отношение на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за проекта. В края на декември 2023 г. руският вицепремиер Александър Новак обяви, че реализацията на проекта за създаване на хъб може да започне през 2024 г. Ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар от своя страна обяви планове за създаване на финансов център в Истанбул като част от проект за хъб с участието на турската компания BOTAŞ и руския Газпром.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че благодарение на активната работа по проучването и производството на природен газ страната вече е получила възможността да осигури на 2 милиона домакинства да използват това гориво със собствени ресурси .

"Постигнахме голям напредък в осигуряването на нашата страна с ресурси. Дневният добив на природен газ във Филиос (газовият терминал, където се доставя газ от находището Сакария в Черно море) надхвърли 5,1 милиона кубически метра. Оттам можем да задоволим нуждите от природен газ на 2 милиона домакинства. Нашият сондажен кораб Fatih започна пробиването на още два кладенеца в газовото находище Sakarya“, каза той по време на реч в края на заседанието на правителството, която беше излъчена по местните телевизионни канали.

Ердоган също съобщи, че "историческият рекорд на страната е счупен и дневното производство на петрол в Габар в югоизточна Турция е нараснало до повече от 43 000 барела." „До края на годината възнамеряваме да увеличим тази цифра до 100 хиляди барела“, каза той.

Турският президент също отбеляза, че проучването и сондажите продължават в други югоизточни региони на страната. "Дейностите по проучване и сондиране продължават в Hakkari и Siirt. Ресурсите, разположени там, започнаха да носят ползи за Турция, която не можеше да ги разработи поради десетилетия на ширещ се тероризъм в тези райони“, каза Ердоган. Сега, според него, „тероризмът в тези региони губи позиции“ и това ще има положително въздействие върху икономиката на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГаЗа

    22 4 Отговор
    Руския газ с турска надценка: най-добрия газ ... ако сложат и американска и европейска надценка: руския газ ще стане най-хубавия газ )
  • 2 катран

    21 3 Отговор
    ще купуваме от Турция..руския газ, и сгъстен от сащ...това са успехите на кирчо и кокорчу...Вода гази, жаден ходи..това се касае цяла европа...малоумници..Сащ сложи европа на системи като на тежко болен..ще пуска газ колкото иска , а може и да спре когато пожелае.
  • 3 И ква стана тя,

    17 4 Отговор
    получаваме руска газ преминала през Турция и превърнала се в "демократична". Честито на мисирките вярващи, че могат без руските енерго ресурси, но на двойна, че и по-висока цена. А, можеше ние да сме газов хъб и ние да обираме каймак. Сеги ша къпбаме утайката.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Руски газ с полумесец

    13 2 Отговор
    За кво беше всичката тая глупост?
  • 6 Професор

    5 19 Отговор
    Тоя дължи над 35 милиарда долара на джужето в Кремъл за природен газ. Изнасял. Изнася чушки, домати и маслини за Европа.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Селянин

    13 5 Отговор
    Ганьо Глупака си закри Южен Поток, щото не му трябват милиарди печалба от продажба на газ.
    За награда получи 1 милиард потупвания по рамото.

    Спасението е единствено във Възраждане!
  • 8 Сорос

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    40% внос от Турция на домати и пр.
    Плащай надценката ннс феса и не се мотай за руския газ.Ликвидирахте Син поток,Южен поток и си отново под турско робство .
    България в света е единствена в Турска партия в парламент
  • 9 Цензорът изтри песента

    5 2 Отговор
    написана от основателя на БМРО Трайкова Китанчев
    Европо блуднице Вавилонска
    Кръвните Македонска
    Трижди да си проклета и триклета
    Пее се бе евроцензорче
  • 10 да да

    5 2 Отговор
    ппдаеб има ли тук специалисти от харвард..ще се покрили като мишки..
  • 11 То за да изнасяш газ

    4 7 Отговор
    трябва да си го добил или го транзитираш. Този какви находища има? Това е руски газ, а той се представя за мистър Сенко. Да сади бамя там и да мълчи.

    Коментиран от #14

  • 12 чобанинът пак

    2 3 Отговор
    е слънчасал лошо.
  • 13 да да

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    това ли измисли..професоре? ...на каква тема писал си десертация..по-скоро откъде я преписа..
  • 14 куку

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "То за да изнасяш газ":

    Ердоган баш добре е той..Питай кирчо и кокорчу..как руския газ стана тъй жадуван чрез посредници със сладка надценка..за наще хора..пак ги изберете...за да гледате как се прави бизнес по-балкански..
  • 15 Султанът си е оплел кошницата

    14 1 Отговор
    Седем потока му носят газ, отделно и сам си добива. На всичкото отгоре си има и армия която може да защити всичкото това. Там също така посолствата нямат думата. Ти какво имаш от всичкото това?

    Коментиран от #16

  • 16 Икономиката глупако

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Султанът си е оплел кошницата":

    Аз ли, аз имам левчета, с които напоследък ме гледат като Султан като ги занеса в Турция. Така си е оплел кошницата Едро, че на тримесечее левчетата ми се удвояват спрямо лирата.

    Коментиран от #17

  • 17 Глупи ти си Економист завършил в Сфищов

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Икономиката глупако":

    Ако зад левчетата имаше икономика нямаше ти да ходиш в Одрин, а те щяха да идват тук. Нямаше цяла Европа да е залята с турски стоки. Схващаш ли или да ти го нарисувам
  • 18 Бедна Турция!!!

    3 9 Отговор
    Колко е лирата спрямо долара и еврото?

    Коментиран от #20

  • 19 Български турчин с майка България!!

    3 3 Отговор
    Управителят на Централната банка на Турция Фатих Карахан прогнозира инфлация от 38% в края на тази година
  • 20 Питай твоята

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бедна Турция!!!":

    Вчера я изпратих от алъшсикиша в Едирне?
  • 21 ...

    2 0 Отговор
    България се разпадна икономически тръгвайки през 1989 за Турция. Изтеглиха си парите от банките, купиха на българите старите лади, продадоха си на безценица жилищата си, лошо, че пострадаха невинните българи, а на всякъде сте дс бкп деца внуци. А може би турция и българия са се разбрали за смяна на имената. Обаждат ни се децата им идвайки в Бг да си погребат майки от Холандия Белгия. Хубав трудолюбив народ са. Дс връзкари им взеха животните и кво имаха и днес те го казват, бизнеснени в града са, българи и си изучиха деца медицина. Истини са. Очевидци сме. Града го построиха, улици, жилища, а в съседен град е пустиня, беднотия, а бе по Живково един от Европейските градове, но всичко се изнесе от селата на радев в София, а най много са депутати, журналисти, бизнесмени от Х села в НС и навсякъде бизнесмени и не ги еня за градове и селата. Оставиха хората да гладуват, добре, че имахме юристи да поддържат преди 20 г по иван костово, пенсиите от живков от 147 оаднаха на 47 лева при Дръгаря костов. Прокопиев ни идва в повече. Голяма е корупцията. Бг не е свикнал на труд, а да ограбват. Иди на запад и гледайте стари хора, а не фирми да изнудвате хората.