Last news in Fakti

10 Юни, 2024 13:23, обновена 10 Юни, 2024 13:29 2 179 0

Турция подгони Apple

  • apple-
  • турция-
  • разследване-
  • антитръст-
  • конкуренция

Турският антитръстов регулатор започна разследване срещу американската компания по подозрение за нарушаване на Закона за конкуренцията

Турция подгони Apple - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Антитръстовият регулатор на Турция, Съветът за конкуренция, започна разследване на американската компания Apple Inc. по подозрение за нарушаване на Закона за конкуренцията по отношение на забраната за инструменти за плащане на трети страни в App Store.

„Има подозрение, че Apple е наложила определени ограничения върху платежните системи за разработчиците на приложения в App Store. На разработчиците на приложения е забранено да информират своите потребители в приложението за други канали за плащане, като например уебсайта на програмиста. Поради тази забрана е необходимо да се проучи дали способността на потребителите за достъп до по-добри, по-рентабилни опции за плащане е ограничена, тъй като те не знаят за съществуването на алтернативи и разликата между в приложението и извън приложението цени“, казаха от съвета

Регулаторът също така отбелязва, че Apple ограничава разработчиците в това каква платежна система могат да използват. "Покупките в приложението изискват собствена платежна система на Apple. Следователно транзакциите, свързани с продажбата на цифрово съдържание в рамките на приложения, трябва да бъдат завършени чрез IAP платежната система на Apple. Apple получава 30% от приходите от комисионни от тези транзакции“, отбелязва бордът.

Регулаторът възнамерява да разбере дали Apple, чрез подобна политика, елиминира „свободата на избор за разработчиците на приложения, като изисква от тях да използват собствена платежна система и дали това предотвратява проникването на други платежни системи в екосистемата на Apple.”

Няма информация за възможни санкции срещу американската компания, които могат да бъдат наложени, ако се потвърдят нарушения на законодателството в областта на конкуренцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА