Last news in Fakti

16 Юни, 2024 08:51 3 258 25

Близо 4000 са мебелните компании у нас,но недостигът на дървесина спъва производството

  • дървообработване-
  • мебели-
  • проблеми-
  • сектор

Дървообработващата и мебелна промишленост генерират над 3% от брутния вътрешен продукт на страната

Близо 4000 са мебелните компании у нас,но недостигът на дървесина спъва производството - 1
Снмика: БГНЕС

Сивият сектор, недостигът на суровини и липсата на работна ръка са основните проблеми, с които в момента се сблъсква дървообработващата и мебелна промишленост у нас. Секторът генерира над 3% от брутния вътрешен продукт на страната, но ако не се вземат мерки срещу нелоялната конкуренция много от фирмите, които работят на светло, са заплашени от фалит, предупреждават от бранша.

Мебелни производители без регистрирани фирми, без цехове и машини от години работят на черно у нас, без да плащат данъци, казва Слави Славов, който е собственик на предприятие за мека и корпусна мебел в Русе, уточнява БНТ.

"Кантират му, режат му, идва във вас с ръчните инструменти, пробива, прави, струва, няма касова бележка, няма осигуровка и нямаме битка с този сивия сектор", мисли Слави Славов – собственик на мебелна фирма.

Затова мебелният бранш настоява за по-адекватни мерки от страна на държавата.

„Трябва да се вземе пример от Германия. Там нямаш право да си електротехник или мебелист без да си лицензиран“, смята Славов.

Близо 4000 са мебелните компании у нас,но недостигът на дървесина спъва производството. Трета година браншовата камара се бори с неустойчивото управление на горските територии.

„Стигнахме до абсурдни ситуации да се внася дървесина от Австрия. Няма нищо страшно гората да се използва. Тя има социална, икономическа и рекреативна функция. Тя трябва да се поддържа, естествено сечите са част от това поддържане“, обясни Даниела Петрова: - изп.директор на браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Все по-малко са и желаещите да работят в мебелните цехове.

„Заплатата не пада под две хиляди лева. Не заплащането е проблем. Всички предпочитат да работят нещо леко- инфлуенсъри, клипчета такива неща", каза Николай Иванов – управител на мебелна фирма.

"Все още го има митът, че ние сме в мръсните цехове, където се работи с трион. Масова хората не са запознати колко е автоматизиран и роботизиран нашият бранш", обобщи Симона Славова.

Модерните машини в това предприятие през последните години са заменили 50 работници, а производителността се е увеличила с 40 процента. В компанията на Николай Иванов обаче ще разчитат на работници от Непал и Бангладеш, за да успеят с поръчките, които са предимно за Румъния и Гърция. Първите чуждестранни мебелисти ще пристигнат през август.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    54 1 Отговор
    Стига бе 4000 мебелни компании то у нас нЕма толкова градове и села за майстори да не говорим.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Град Козлодуй

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Факт
  • 3 Така е

    49 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ами като няма дървен материал, да садят дървета. Ако всяка компания сади по 100 дървета месечно, това са близо 5 милиона годишно.

    Коментиран от #11, #17

  • 4 Ми щом не искате да

    47 3 Отговор
    плащате достойно на българите, които работят, викайте си индианци от Непал... като им плащате по-малко няма да прокопсате... аз лично съм мебелист и работя съвсем друго за много повече пари, а не за 2000 лева. С тия 2000 лева мога да купя на децата си само дрехи втора употреба и най-евтините боклуци за ядене от магазина, ами мерси...
  • 5 А защо

    38 1 Отговор
    Недостиг на дървесина има защото дървената мафия понеже е по лесно и изгодно преработва дървесината и прави пилети и ги изнася за чужбина .
    Да се спре на износа на дървесина , пилети и строителни материали като даски греди плат на 100% както и на мебели .
    Тогава България няма да има проблем със зелени сделки замърсеност и еко такси пр....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Спрете изсичането

    33 0 Отговор
    На горите за износ на дървесина в чужбина! Върнете завзетите от турците хиляди дка гори и ги върнете на България.
  • 8 Исторически парк

    32 1 Отговор
    Ми след 35 години дивашко изсичане на горите, сега да фалирате дано!
  • 9 Ивелин Михайлов

    14 10 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна засади на 40 хиляди дървета за 3 години!
  • 10 Исторически парк

    36 5 Отговор
    Всичкото дърво заминава за анадола.. българските гори паднаха под турско робство!
  • 11 Миризлив пор

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Това е задължение на горското. Когато дава да се сече даден участък, то взема куп такси, след това част от тези такси са за залесяване.
  • 12 боги

    32 1 Отговор
    има недостиг на дървесина, защото дървената мафия управлявана от ДПС изнася дървесината в чужбина на безценица

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Калпазанин

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Подкрепям, сечеш преработваш садиш
  • 18 Сеирджия

    15 0 Отговор
    Същото като в туризма: много маймун иска на клона, а клонът е къс и в един момент се чупи. А да изпускаме газове откъм гърба без лиценз разрешено ли е или и това вече не може?
  • 19 ежко

    32 1 Отговор
    Да плащаш данъци в България в момента е, все едно да храниш ламята която в последствие ще те изяде!За какво да плащам данъци,ако мога да не плашам?За да помагам на Украйна или да хрантутя нищоправеши синекурни, административни полуидиоти, та последните да живеят по-дълго и по-добре от мен?Или още по-зле -да храня политици дето с всеко свое действие влошават качеството ми на живот и ме ограничават по всякакъв начин?
  • 20 Дедо

    22 3 Отговор
    Плащам осигуровки, за да може напомпани и татуирани полицайчета да взимат големи заплати и пенсии, докато по цял ден си гледат мускулите в огледалата на патрулките.
  • 21 Има метали и сплави за да се правят

    5 4 Отговор
    Метални мебели
    искат да правят мебели с дърво защото се чупят и се поръчват нови мебели
  • 22 велик кретено-зидар

    10 0 Отговор
    ТИЯ КОИТО СЕКАТ ГОРИ В ТАЯ ДЪРЖАВА И ГИ ИЗНАСЯТ В ЧУЖБИНА СТАВАЙКИ МИЛИОНЕРИ ЗА 3 МЕСЕЦА СА ХОРАТА, ЗА КОИТО ХОДИТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ПРЕЗ 6 МЕСЕЦА. РЕАЛНО РЕГИСТРИРАНИТЕ И ТИЯ КЪДЕТО ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ЩЕ ФАЛИРАТ, ДРУГИТЕ КЪДЕТО СЕКАТ ГОРИТЕ СА С ПАРТИЕН ЧАДЪР, ТЕ ПРАВЯТ МИЛИОНИТЕ И ГИ НЯМА.
  • 23 Хаха

    9 1 Отговор
    Отдавна спряха да внасят от Коми, сега и "санкции" на всичко руско, а нашите гори са с ограничен капацитет, камо ли за 4000 фирми, отделно за износ и отопление....
  • 24 За съжаление

    0 0 Отговор
    В момента шестте Държавни предприятия в България предлагат най-скъпата дървесина в Европа, включително ,Германия, Скандинавия,Италия...
    Поради изкуствено надутия персонал жертват цял отрасъл на гибел поради ценовата неконкорентоспособност. Хиляди хора , работещи в производството на ПДЧ и мебелното производството са обречени на безработица заради слепотата на ръководителите на държавата.
  • 25 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "боги":

    Нищо не знаеш Боги!!!
    Дървесина има, особенно през последните години с масовото съхнене на иглолистните плантаций. Но "цената на корен" е висока и не устройва последния купувач , производител на пелети или ПДЧ. И те спират работата, ако изключим Гърция и Румъния, България отдавна не изнася Дървесина, защото е скъпа. Така,че ДПС не са виновни. Виновни са надутите персонални щатове на Държавните предприятия, Горските и Ловните стопанства.
    Проучи въпроса и тогава казвай мнението си.