Last news in Fakti

17 Юни, 2024 11:11 1 729 8

Ядреното въоръжаване продължава с пълна сила

  • ядрено оръжие-
  • цени-
  • държави

Световните разходи за ядрено оръжие достигнаха рекордна сума от 91.4 млрд. USD

Ядреното въоръжаване продължава с пълна сила - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Световните разходи за ядрени оръжия се увеличиха с 13%, достигайки рекордните 91,4 млрд. USD през 2023 г. Това се казва в доклад, публикуван от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN).

Според оценките на организацията миналата година деветте ядрени сили са инвестирали 10,8 млрд. USD (13,4%) повече в поддържането и модернизирането на своите арсенали, отколкото през 2022 г. Общите разходи за ядрени оръжия възлизат на 91,4 млрд. USD, или 2898 USD на секунда, според данни на ICAN.

Както беше отбелязано, САЩ остават най-големият инвеститор в разработването на ядрени оръжия, като са отделили 51,5 мллрд. USD за него през 2023 г. (43,7 млрд. USD през 2022 г.). На второ място е Китай, чиито разходи за ядрени оръжия нараснаха до 11,9 млрд. USD миналата година (11,7 млрд. USD през 2022 г.). Следва Русия с 8,3 млрд. USD (9,6 млрд. USD през 2022 г.).

Според ICAN през последните пет години финансирането за ядрени оръжия се е увеличило с 34%, или 23,2 млрд. USD. През този период разходите на САЩ са се увеличили с 45%, разходите на Обединеното кралство с 43%, подчертава организацията . Предвижда се разходите за ядрен арсенал да надхвърлят 100 млрд. USD през 2024 г.

По-рано Стокхолмският международен институт за изследване намира публикува доклад, в който съобщава, че към януари 2024 г. в света е имало приблизително 12 121 бойни глави, 9 585 от които в състояние на бойна готовност. Почти всички бойни глави са принадлежали на Руската федерация или Съединените щати, но се смята, че Китай е поставил някои от тях в повишена бойна готовност за първи път.

ICAN е асоциация с нестопанска цел, създадена през 2007 г. в Мелбърн, Австралия. Създаването му беше инициирано през септември 2006 г. от движението „Лекарите на света за предотвратяване на ядрена война“, което получи Нобелова награда за мир през 1985 г. В момента ICAN обединява над 450 организации в 101 държави. Седалището на асоциацията се намира в Женева. През 2017 г. ICAN получи Нобелова награда за мир „за привличане на вниманието към катастрофалните хуманитарни последици от всяко използване на ядрени оръжия и за невероятните усилия за постигане на договор за забрана на такива оръжия".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Има ядрени оръжия да унищожат сто планети като Земята.Защо им са повече!?

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Атмаджа

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За да изтръскват парите от джоба на данъкоплатците.
  • 3 Гризел

    5 1 Отговор
    Въоръжавайте се,но треперете,народи!Въоръжавайте се,но треперете!Кройте заговори,но те се рушат,говорете дума,но тя няма да се изпълни,защото с нас е Бог!
  • 4 Густаф

    6 1 Отговор
    От десетилетия големите говорят и сключват помежду си програми за ядрено разоръжаване, за неразпространение на ядрено оръжие, за забрана за производството му!ДА АМА НЕ. Лъснаха им зад ниците, че всичко е било един голям блъф. Нито са разоръжили, нито са спрели да го произвеждат.
  • 5 Демократ

    7 5 Отговор
    Благодарение на световния терорист Путин целият свят говори за въоръжение и ядрено унищожение. Това е огромно постижение на императора на руския мир. За да е император на света всички несъгласни с него трябва да бъдат ликвидирани без значение на цената. Засега цената на всички терористи в света е Путин да е на власт, за да бъдат и те на власт. Това е светлото бъдеще- или се подчиняваш на терориста, или умираш.!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Защо им са повече!?

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    САЩ ТРЯБВА ДА СА СИГУРНИ, ЧЕ КРИВИТЕ ТИКВИ В СВЕТА, КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ БЕЗАНАЛОГОВО ИЗВИВАНЕ НА РЪЦЕТЕ НА СВЕТА И ОБЛАГИ, ЩЕ БЪДАТ ИЗПАРЕНИ И НЯМА ПОВЕЧЕ ДА ЗАРАЗЯВАТ СВЕТА СЪС ЗЛОБНО МАЛОУМИЕ.
  • 8 Но идва видов ден

    5 0 Отговор
    Идва края на света!