Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юни, 2024 09:51 803 8

Ситуацията в украинската енергийна система ще бъде трудна през идните 6 до 8 седмици

  • украйна-
  • ток-
  • енергийна система-
  • проблеми

Състоянието на енергийната система се променя значително дори в рамките на един ден

Ситуацията в украинската енергийна система ще бъде трудна през идните 6 до 8 седмици  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна изпитва критичен недостиг на електроенергия. През следващите 6 до 8 седмици се очаква тежка ситуация в енергийната система „Не ни достига вътрешно производство на електроенергия. През следващите 6 до 8 седмици ситуацията с дефицита ще бъде трудна“, съобщи генералният директор на компанията YASNO (част от холдинга ДТЕК) Сергей Коваленко. Според него дори вносът на електроенергия, който вече достига максимални обеми, не спасява положението.

Коваленко призна, че състоянието на енергийната система се променя значително дори в рамките на един ден. Някои блокове на АЕЦ са спрени за планови ремонти, а потреблението продължава да расте.

На 14 юни ръководителят на компанията "Укренерго" Владимир Кудрицки съобщи, че Украйна няма да може да възстанови всички повредени блокове на електроцентралите преди настъпването на зимата. Според заместник-ръководителя на Министерството на енергетиката Светлана Гринчук властите водят преговори с партньори с надеждата да увеличат вноса на електроенергия преди началото на отоплителния сезон. Въпреки това дори нарастващият внос според нея няма да може да задоволи всички нужди на страната.

Както министърът на енергетиката Герман Галущенко съобщи, напоследък Украйна е загубила огромно количество енергия. На свой ред съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михаил Подоляк уточни, че Каневската ВЕЦ, Днепрогес и Змиевската ТЕЦ са повредени. Министерството на енергетиката съобщи за пълното унищожаване на Триполската ТЕЦ, най-голямото съоръжение за производство на енергия в Киевска област. Според външния министър Дмитрий Кулеба повече от половината от цялата енергийна система на Украйна е повредена. Гражданите редовно се насърчават да използват енергията пестеливо.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 може би свещите ще променят мозъка

    14 0 Отговор
    Когато пишат 6-8 седмици разбирайте 6-8 години !
    Всъщност ситуацията ще става все по сложна а идва зима !
  • 2 българина

    15 0 Отговор
    стискам палци на руснаците да оправят цялата енергийна и водна система. Така правиха американците в ирак, защо да изостават в атлантическите практики
  • 3 Вервайте ми!

    7 0 Отговор
    По точно години!
  • 4 И защо така?

    6 0 Отговор
    Нали свалят дори повече ракети и дронове от изстреляните? Горе-долу такава статистика дават. Хареса ми едно обяснение на украинка от Молдова. На упреци от други украинци, че Русия ги оставя без ток, тя отговаря: "Провеждат декомунизация. Нали това беше целта ви?" Всички енергийни системи бяха от времето на лошия Съветски съюз.
  • 5 Бай Ставри

    3 0 Отговор
    "Някои блокове на АЕЦ са спрени за планови ремонти, а потреблението продължава да расте." По голяма глупост не бях чел днеска. Потреблението растяло. Това украинците да не са пуснали някой друг завод тайно от руснаците?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ВЯРНА ПРОГНОЗА

    1 0 Отговор
    Вярвам че украинците ще дадат достоен отговор на масква !