Last news in Fakti

29 Юни, 2024 07:06 1 265 4

Цените на основни зърнени стоки продължават да се понижават

  • зърнени храни-
  • стоки-
  • цени

Данните за световните пазари са на Софийската стокова борса

Цените на основни зърнени стоки продължават да се понижават - 1
Снимка: Софийска стокова борса

Цените на много от основните зърнени стоки на световните борсови пазари продължават да се понижават и в последната седмица на юни, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител - бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се понижи със 7 долара до 223 долара за тон за доставка през юли, във Франция - с 3 евро до 220 евро за тон, в Украйна цената пада от 230 долара за тон до 227 долара за тон. В Русия промяната е нагоре с 8 долара до 240 долара за тон.

Царевицата в САЩ поевтинява с 14 долара до 188 долара за тон, във Франция остава без промяна, а в Украйна пада с 8 долара до 197 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна спада на 192 долара за тон за доставка през юли, а рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) за доставка през август се покачва с 7,75 евро до 471,25 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам за доставка през юли губят 15 долара до 1025 долара за тон. Рафинираната захар е нагоре с 32,40 долара за доставка през август, като достигна до 585,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията със зърнени стоки остава спокойна през седмицата, отчитат още експертите на борсата. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лева за тон с доставка до купувач (доставка DAP), офертите "купува" за фуражна пшеница показват предложения от 340 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се търгува от 340 до 365 лева за тон, а маслодаен слънчоглед от 800 до 830 лева за тон.

На ССБ цените на основните хранителни стоки остават стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, нерафинирано олио на 1750 лева за тон. Продължава предлагането на жълт грах в биг бег по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

През седмицата на ССБ се продадоха природен газ на 1545,99 лв./хил.н.куб.м, газ пропан бутан на 958,33 лв./хил.л, скрап от мед на 9000 лв./т., скрап от месинг на 4000 лв./т., скрап от алуминий от 1400 лв./т., скрап от олово на цени от 700 до 950 лв./т., скрап от черни метали от 160 до 210 лв./тон.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за сайта

    3 1 Отговор
    За какво да коментираме в шиб.ния ви сайт, като триете, това, което искаме да прочете света. Ай е.б.ете си майките пе.де.ра.си
  • 2 Земеделието

    0 4 Отговор
    е за страни от 3тия свят. Без постоянни субсидии никога няма да е рентабилно. Затова тези които инат земя се ориентират към слънчеви панели. А останалите "фермери" живеят на подаяния от държавата, сиреч от моите данъци

    Коментиран от #4

  • 3 За сметка на това

    0 1 Отговор
    Виваком вдига цените с левче от 01.08.2024
  • 4 оня с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Земеделието":

    След като изтъкваш че тия които имат земя се ориентират към Слънчеви панели,явно си проучил нещата,затова и питам:1/В Това "ориентиране" към Панели Собственикът на Земя ли трябва да инвестира и КОЛКО примерно на Декар.2/Гарантирано ли е изкупуването на произведения Ток и каква е печалбата,за да се пресметне след колко време Инвестицията ще се изплат и ще дойде реална печалба.3/Какъв е Масрафа по поддръжката на панелите и колко години им е Срока на годност,след което следва да се заменят с нови.4/Ако пък Земята се отдава под Аренда за разполагане на Панели,КОЛКО Рента годишно изплаща Арендаторът средно към момента?