Last news in Fakti

3 Юли, 2024 18:11 1 424 10

Расте броят на милиардерите, чието състояние е над 100 млрд. USD

  • милиардери-
  • клуб-
  • брой-
  • ръст

Милиардерите на планетата са 120% по-богати, отколкото преди 10 години

Расте броят на милиардерите, чието състояние е над 100 млрд. USD - 1
Снимка: Shutterstock

В края на краищата в света има неща, които могат да се купят само с пари и едно от тях е членството в „Клуб на 100 млрд. USD“, елитна колекция от милиардери, които притежават дванадесетцифрени капитали. Тази година клубът има рекорден брой членове – 14 души, докато през миналата бяха на половина по-малко – едва 6 души, а през 2020 г. беше само един. Много от тях забогатяха благодарение на развитието на своите технологични компании.

Като цяло милиардерите на планетата са 120% по-богати, отколкото преди десетилетие. Въпреки това членовете на клуба, които са станали с 255% по-богати за същия период от време, се представят по-добре от средния милиардер. Техният капитал нараства по-бързо от инфлацията (+32 %) и фондовия пазар (S&P 500 +182 %), което ги поставя наравно с франчайзите на Националната футболна лига (+257 %) по темпове на растеж. Общото богатство на тези 14 бизнесмени е 2 трлн. USD. Това означава, че 14% от общото богатство на всички милиардери в света се притежава от само 0,5% от 2781 души в списъка.

Не толкова отдавна 100 млрд. USD се смятаха за нещо недостижимо дори за милиардерите. През 1987 г., когато Forbes публикува първата си класация на най-богатите хора в света, в списъка имаше само двама души (и двамата от Япония), чието богатство надхвърляше 10 милиарда долара (еквивалентно на 27 млрд. USD днес, сумата, която класацията за 2024 г. ще донесе на своите собственици само 69-то място).

Светът дължи появата на човек със състояние от 100 млрд. USD на „.com балона“. През 1999 г. акциите на Microsoft за кратък период от време правят Бил Гейтс първият собственик на дванадесетцифрен капитал, но скоро избухва криза, намалявайки състоянието му почти 2 пъти. През следващите почти две десетилетия никой не се доближи до тази цифра, дори когато пазарите скочиха преди и след световната финансова криза.

Всичко се промени, когато в края на 2017 г. Джеф Безос най-накрая надмина привидно недостижимата летва и благодарение на факта, че пазарната капитализация на Amazon скочи до 1 трлн. USD, стана вторият собственик в историята на състояние от 100 млрд. USD, но въпреки това той остана единственият член на клуба до 2021 г., когато към него се присъединиха Илон Мъск, Бернар Арно и Бил Гейтс.

Днес, когато капиталът продължава стабилно да расте по целия свят, клубното членство може да стане по-достъпно. № 15 в класацията на най-богатите, наследницата на L’Oréal Франсоаз Бетанкур-Майерс (лично богатство: 99,5 млрд. USD) вече е на прага, следвана от технологичния магнат Майкъл Дел (91 млрд. USD).


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си

    9 3 Отговор
    Купят ковчези със джобове, да си ги вземат за отвъдния живот
  • 2 Тома

    12 0 Отговор
    И бати Бойко щеше да е там но краварите му взеха всички крадени пари за да не влезе в Магнитски
  • 3 ПоКУРко

    6 1 Отговор
    А Бокича на кое място е? Пеевски с Мама Мецана го разминаха последните години! Всички пари на ДПС се управляват от Мама Мецана, така че партията върви ъм разпад и преструктуриране в полза на Прасчо! Това е цената за да го махнат от Магнитски!
  • 4 Някой

    10 2 Отговор
    Оценка по заслуги на първите 4ма:
    Джеф Безос: Унищожава малък и среден бизнес и залива света с безполезни китайски пластмаси.
    Илон Мъск: Произвежда електрички с висока цена и съмнително качество. Усвоява голяма част от парите на данъкоплатците за NASA .
    Бернар Арно: Продава "луксозни" стоки които богатите ги е срам да носят а тик-токърите биха убили майка си за да притежават.
    Бил Гейтс: монополизира пазара за операционни системи въпреки наличието на безплатен, сигурен и все по-лесен за употреба Linux, чрез държавни поръчки в ранните дни на дигитализацията.
  • 5 Калпазанин

    6 0 Отговор
    А членски те карти кой им ги дава,,, предполагам ротшилд. Богати на хартия, планетата може да изхрани всички и да няма умиращия от глад, но не може да нахрани точно такива "хора" тяхното око е ненаситно

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Те си ги

    5 0 Отговор
    печатат, те си ги вземат .
  • 7 Главният шут е гл@@ав, жа@ък и кра@лив!

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Само за сведение на "авторката" - НЯМА такова нещо като елитна колекция от милиардери, които притежават дванадесетцифрени капитали. Те притежават единствено електронни записи , на които още им викат акции , които в някакъв момент се оценяват на дванадесетцифрени суми.
  • 8 Ти не разбираш ли че

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    На земята няма място и ресурси да се хабят за безрзборно раждани индивиди
  • 9 Ванчо

    1 2 Отговор
    А били зле капиталистите ! Интересно е какво ще ги правят парите като стане по интересна война и като хвърлят някоя интересна бомбичка !

    Коментиран от #10

  • 10 Абе Ваньо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ванчо":

    Че нали те правят войните бе ум семпъл.