10 Юли, 2024 11:21 1 615 4

Рияд не е поставил ултиматум на G7 относно възможна конфискация на руски активи

  • саудитска арабия-
  • g7-
  • русия-
  • активи-
  • конфискация

През март ЕК одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски фондове за оказване на помощ на Киев

Рияд не е поставил ултиматум на G7 относно възможна конфискация на руски активи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Саудитска Арабия не е поставила ултиматум на Групата на седемте (G7) относно възможната конфискация на замразените активи на Русия, посочват от Министерството на финансите на кралството, цитирани от аг. Bloomberg.

Според източници на агенцията по-рано тази година Саудитска Арабия „намекна, че може да продаде някои европейски дългови ценни книжа, ако G7 реши да конфискува замразените активи на Русия“. „Не е имало такива заплахи“, цитира аг. Bloomberg изявление на Министерството на финансите. "Нашите отношения с G7" и други страни се основават на взаимно уважение и ние продължаваме да обсъждаме всички въпроси, които допринасят за глобалния растеж и повишават стабилността на международната финансова система“, каза саудитското министерство.

В същото време агенцията подчертава, че според информация от нейни източници Министерството на финансите на Кралството преди това е „уведомило някои колеги от G7“ относно неговото несъгласие с тази идея за конфискация на руски замразени активи“. Освен това, според два източника, в този контекст "емитираният дълг от френското министерство на финансите е споменат."

През май Financial Times, цитирайки неназован европейски служител, съобщи, че Индонезия и Саудитска Арабия са засилили усилията си за лобиране в европейските столици, за да предотвратят конфискуването на замразени активи на Руската федерация от страх безопасността на собствените им средства, съхранявани на Запад. Беше отбелязано, че тези опасения са били изразени от индонезийски и саудитски служители на среща на финансовите министри и управителите на централните банки, проведена на 28-29 февруари в Сао Пауло.

През март Европейската комисия одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски фондове за оказване на помощ на Киев. Тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от приходите на Руската федерация за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на украинския военно-промишлен комплекс. Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заявиче Банката на Русия, ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на интересите си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тонката

    7 0 Отговор
    "Рияд не е поставил ултиматум на G7 относно възможна конфискация на руски активи"

    Както винаги, Факти са удобно наведени и пускат нещо по дадена тема, ако и когато им се разреши ...🤣
    Сега пуснаха "опровержението" на Рияд, което вероятно е от кумова срама, но това е друга история...🤣
  • 3 горски

    9 0 Отговор
    Риад няма да прави ултиматуми,просто ще си изтегли парите от западни банки.....както се отказа да продава нефт, само с долари....Когато си силен ,не заплашваш,просто вършиш необходимото...а останалите могат да крякат както си искат.
  • 4 Ултиматум не

    2 0 Отговор
    Но са намекнали ?
    Само фишеци пускате.