Last news in Fakti

22 Април, 2014 16:31 1 034 0

Бившата шефка на НСИ стана зам.-директор на Евростат

  • мариана коцева-
  • нси-
  • евростат-
  • зам.-директор-
  • ес

Мариана Коцева ще бъде българинът с най-висока позиция в администрацията на ЕС

Бившата шефка на НСИ стана зам.-директор на Евростат - 1
Мариана Коцева

Европейската комисия назначи българката Мариана Коцева за заместник генерален директор на Европейската статистическа служба Евростат, съобщи European voice. Тя е определена да наследи на поста чехкинята Мария Бохата, която се пенсионира на 1 юли.

От 2012 година Коцева е специален консултант в Евростат, а преди е била начело на Националния статистически институт в България и съветник на българския президент, припомня изданието. Тя също така е била съветник към Програмата на ООН за развитие и към Сръбското министерство на труда и заетостта.

Мариана Коцева притежава докторска степен от Университета за национално и световно стопанство в София, където е доцент.

С назначението си Мариана Коцева ще стане българинът с най-висока позиция в администрацията на ЕС. Тя е избрана измежду кандидати от 27 държави след поредица от интервюта.

През септември 2010 г. Коцева подаде оставка като директор на НСИ заради гафове при преброяването на населението. В анкетните карти като възможни отговори на въпроса за етноса освен "българин", "турчин" и "ром" бяха дадени "българомохамеданин" и "афроамериканец". Тогава гафът предизвика яростни критики от националистически партии като "Атака" и ВМРО. Премиерът Бойко Борисов обаче не прие оставката й. Коцева напусна НСИ в началото на 2012 г., след като спечели конкурс в Евростат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА