Last news in Fakti

9 Юли, 2014 08:14 1 129 0

Балотаж ще определи наследника на Станишев

  • преглед-
  • печата-
  • балотаж-
  • сергей станишев-
  • наследника

Преглед на печата

Балотаж ще определи наследника на Станишев - 1
Снимка: БТА

Бързите кредити стават бавни, обобщава "Труд"
Бързите заеми ще станат по-бавни, по-недостъпни и със сигурност няма да поевтинеят след 23 юли, когато влиза в сила таванът върху лихвите в сектора. Това стана ясно от изказвания на шефове на фирми в бранша, които вече са обединени в Асоциация за отговорно небанково кредитиране (АОНК).
Изискванията към клиентите на бързите заеми след две седмици ще се завишат, стана ясно от думите на Неделчо Спасов от “Изи Кредит” и Любомир Танкишев от “Кеш Кредит”. За много от продуктите вече ще се изискват поръчители и застраховки. Ще се прави по-подробно проучване на доходите. Част от по-рисковите заеми ще изчезнат, а има вариант на хората да се предлагат назаем по-големи суми, за да има финансова изгода от предоставянето им. Вероятно част от хората просто няма да бъдат обслужени и ще се пренасочат към сивия сектор, прогнозираха от асоциацията.

Балотаж ще определи наследника на Станишев, пресмята “24 часа”
Наследникът на Сергей Станишев в БСП ще трябва да се пребори за поста след балотаж на конгреса на 27 юли.
Това показват предварителните сметки, които “24 часа” направи въз основа на потенциалните кандидати и разпределението на делегатските гласове на конгреса.
След като в събота се оттегли, Станишев даде всички знаци, че неговият фаворит за поста е Драгомир Стойнев. Министърът на икономиката и енергетиката бе избран с пълно мнозинство за зам.-председател на партията, а в много тесен кръг лидерът го е определил и директно за свой наследник. Публично обаче Станишев само му даде много добра оценка, но не го посочи за фаворит.
Това е предрешен избор, възнегодуваха веднага различните лобита в БСП, основавайки се на тезата, че по-голямата част от делегатите на конгреса са на Станишев. Но сметките сочат, че те не са напълно прави.
Поне четирима ще са кандидатите за лидерския пост освен Стойнев. Заявка за участие в битката вече направи Мая Манолова. Тя може да разчита на гласовете на делегатите от Кюстендил и Перник плюс още някой-друг почитател. Това ѝ осигурява около 100-150 гласа. Основен претендент на Стойнев се очаква да бъде Корнелия Нинова. Тя отрече преди пленума в събота, че ще се кандидатира за първия пост в партията, но от вчера е започнала сондажи за това каква подкрепа би могла да събере. За нея биха били Благоевград и София-област, където бе водач на листи. Нинова е харесвана от червения актив, има харизма и говори добре, затова със сигурност ще вземе над 200 гласа, твърдят хора, които познават настроенията в партията. В битката се очаква традиционно да се включат Янаки Стоилов и Георги Кадиев, но те общо имат около 200 гласа, така че ще отпаднат още на първи тур.

Бюджетът на здравната каса все пак ще бъде актуализиран, акцентира "Сега"
Опасенията за огромен дефицит в бюджета на здравната каса и прогнозите за срив в системата още през септември най-сетне обединиха управляващи и опозиция. Вчера през целия ден в парламента политици, синдикати, работодатели и лекарският съюз обсъждаха проблема. Накрая депутатите от БСП, ДПС и ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК, ако правителството внесе проект в Народното събрание. Още не е ясно откъде ще дойдат парите за покриване на дефицита от 329 млн. лв., но без допълнителни средства системата няма да издържи, бяха категорични шефовете на касата и Българския лекарски съюз (БЛС) Румяна Тодорова и Цветан Райчинов. Тъкмо те успяха да убедят депутатите от БСП, които до последно упорстваха, че актуализацията е неизбежна. В обсъждането обаче не участва представител на финансовото министерство, а точно МФ трябва да изготви корекциите. Премиерът и здравният министър също не се явиха. "С това проблемът е 99% решен", заяви Райчинов и успокои пациентите, че по този начин достъпът им до лечение ще е гарантиран до края на годината.

Европа иска без доживотния затвор, пише "Стандарт"
България трябва да промени правната уредба на доживотния затвор и да създаде ясни критерии и гаранции, колкото и рестриктивни да са те, че присъдата може да бъде преразгледана макар и след много години, ако затворникът отбележи значителен напредък в своята социална рехабилитация. Това се казва в решение на Европейския съд по правата на човека. Магистратите в Страсбург са на мнение, че най-тежката присъда в България - доживотен затвор без право на замяна, е нехуманна. Според европейската институция тази присъда нарушава чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека, която провъзгласява, че "никой не може да бъде подложен на изтезания или на нечовешко и унизително отношение или наказание".

Злато от Крумовград: след още 2 години, прогнозира "Капитал Daily"
Физическият добив на злато от крумовградското находище при Ада тепе може да стартира след две, до две и половина години. Това заяви изпълнителният директор на концесионера му "Дънди прешъс металс Крумовград" Илия Гърков. Доказаните запаси на находището са 27 тона злато, а канадската компания над 10 години се опитва да го разработи.
Раздвижването на проекта стана възможно, след като общинския съвет на Крумовград одобри техническото задание за подробен устройствен план. "Това е най-важната крачка, но е само първата", коментира Гърков. От 2010 г. компанията разполага с оценка на въздействието на проекта върху околната среда. Сега следва детайлно проектиране, закупуване на терени, които са част от държавния горски фонд и т.н. Съгласуванията с общината и държавата продължават, но от дружеството коментираха, че общинската управа е станала по-диалогична от преди. Ако всички върви по график, строителството на необходимите съоръжения трябва да започне след година - година и половина. Инвестицията в проекта се изчислява на 164 млн. долара, като сумата леко е нараснала от първоначално обявените 153.5 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове