4 Август, 2014 14:42 1 831 0

Депутатите актуализираха бюджета на НЗОК, бламираха поправката "Цонев" за КТБ (обновена)

  • депутатите-
  • парламента-
  • нс-
  • нзок-
  • менда стоянова-
  • десислава атанасова

Актуализация на целия държавен бюджет не бе обсъждана, от ГЕРБ напуснаха преждевременно пленарната зала

Депутатите актуализираха бюджета на НЗОК, бламираха поправката "Цонев" за КТБ (обновена) - 1
Менда Стоянова от ГЕРБ

Парламентът актуализира на второ четене бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2014 година. С приетата промяна ще бъде направен допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в размер на 225 милиона лева. Депутатите приеха и отпускането на 50 милиона лева за бедстващите хора и райони след наводнението в Мизия.

При обсъжданията председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев каза: „От парламентарната група на ДПС ще подкрепим тези изменения, въпреки че според нас не е целесъобразно при сегашното равнище на приходите, при рисковете пред страната, това да бъде за сметка на намаляване на разходите на други ведомства”.

"Няма да се спирам на въпроса доколко е удачно и дали е конституционно и законосъобразно с изменения в закона за бюджета на НЗОК да се правят изменения в закона за държавния бюджет, при положение че има такъв проект, внесен от Министерския съвет към момента на разглеждане на този проект. Тоест отворена е процедурата по промяна на закона за държавния бюджет от органа, който единствен има право да инициира такава процедура и това не е използвано, а се използва вместо това друга техника. Аз не съм коституционалист, ще оставя това на юристите, те ще се произнесат вероятно по-късно", каза Цонев.

Народният представител напомни, че от парламентарната група на ДПС подкрепят измененията, въпреки че според тях не е целесъобразно това да бъде за сметка на намаляване на разходите на други ведомства, които ще бъдат затруднени да функционират в оставащата част от годината.

"Убеден съм и го казвам от трибуната, защото още в началото на следващия парламент ще се върнем към тези мои думи или ще се върнат тези, които са в него, че това няма да свърши работа и ще има нужда от актуализация и на бюджета на държавата", каза председателят на ресорната комисия в в 42-рото НС.

След гласуването на промените в бюджета на НЗОК от страна на депутатите от Коалиция за България, ДПС и независимите (ГЕРБ напуснаха пленарната зала по-рано, а от "Атака" не присътваха), зам.-председателят на парламента Мая Манолова удари звънец за края на последното заседание на 42-рото Народно събрание.  

По-рано през деня се разбра, че депутатите няма да обсъждат и гласуват актуализация на държавния бюджет на извънредното си заседание. Това стана ясно, след като народният представител от Коалиция за България Захари Георгиев предложи отпадането на точката, защото политическите сили са се разбрали единствено по актуализацията на бюджета на НЗОК при президента Росен Плевнелиев.

„Предлагам да отпадне второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.”, каза от трибуната Георгиев. „За” предложението му гласуваха 78 народни представители, „против” – 24, един се въздържа.

При обсъждането на наименованието на разглеждания законопроект Менда Стоянова от ГЕРБ заяви от трибуната, че представеният в парламента доклад противоречи на всичко, което са говорили отляво – че актуализацията на бюджета на НЗОК е достатъчна да реши проблемите.

"Този доклад противоречи на твърденията, че актуализацията на бюджета на касата е достатъчна да облекчи сектора и по никакъв начин не налага корекции в Закона за държавния бюджет. Това не е възможно", категорична бе тя. Според нея, тук има изменение на още два закона: за държавния бюджет в два текста и в Закона за гарантиране на влогове на банки. "С този доклад признахте, че през цялото време сте лъгали, че не е необходима актуализация на държавния бюджет", каза тя.

Менда Стоянова изтъкна, че за да се увеличи бюджетът на НЗОК, това ще стане за  сметка на 45 други държавни органи и институции, чиито бюджет ще бъде орязан с 15%. „Предлагате за втората половина на годината да блокираме държавата“, коментира тя. Според нея, това е първата бомба, заложена за служебното правителство.

По отношение на увеличаването на парите за бедствия народната представителка от ГЕРБ заяви: „Не искате да признаете, че те ще са за сметка на по-голям дефицит и това е втората бомба“. Парите за изплащане на депозитите от КТБ пък са разход от неосигурен ресурс, което е най-голяма бомба за служебното правителство. „Затова ние няма да участваме в тази дестабилизация“, заключи Менда Стоянова. Тя бе сред малцината останали в пленарна зала депутати на ГЕРБ, мнозинството от които напуснаха, след като осигуриха кворума и се разбра, че ще се гласува само изменението на бюджета на НЗОК. Разбра се обаче, че ГЕРБ са оттеглили предложението си служебното правителство да има специални правомощия за теглене на нови заеми.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък подчерта: „Ние отново бяхме прави като твърдяхме, че е необходима актуализация на държавния бюджет“. По конституция само МС може да променя бюджета, а това, което парламентът прави, е на ръба на закона, категорична бе тя. „Използвате актуализацията на бюджета на НЗОК, за да докарате държавата до крах. Използвате лекарите, пациентите и цялото общество, за да промъкнете други промени“, предположи тя. Според нея, 90 ведомства ще бъдат засегнати от актуализацията.

С тази актуализация на бюджета на Касата осигурявате само една трохичка и трябва да сте наясно, че тези средства доникъде няма да стигнат, напомни Десислава Атанасова.

Парламентът в крайна сметка прие наименованието "Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г." и започна гласуване на промени по параграфи и точки.

Депутатите отхвърлиха предложение да бъде обсъдена точка за кредитните досиета на политиците в КТБ. Текстът на предложението, направено от председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, гласеше дословно: „Фондът изплаща задължения на съответната банка към нейни вложители до гарантираните размери, когато: БНБ е отнела издадената лицензия за банкова дейност на търговската банка; БНБ не е отнела издадената лицензия за банкова дейност на търговската банка в срок до 60 дни от поставяне на търговската банка под особен надзор; в случаите по т.1 или 2 е разкрита банковата тайна за вложителите, които имат или са имали задължение да подават декларации по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности; в случаите по т.1 или 2 дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим са разкрили действителните си собственици по реда на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици”.

„За” предложението гласуваха 40 народни представители, „против” него – 32-ма, а 26 се въздържаха. Така то не мина. Преди това Йордан Цонев мотивира искането си с писмо на Европейската комисия, която предупреждава България да осигури защитата на вложителите в затворената КТБ и "достъпа им до техните депозити в следващите дни", както и с опита на Португалия, която спаси своята закъсала банка "Ешпириту санту" по модел за отделяне на здрава и болна банка и гарантиране на всички вложения - нещо, което България не направи за КТБ.

Поправката "Цонев" предвиждаше Фондът за гарантиране на депозитите да започне да изплаща пари на вложителите до 60 дни от поставяне на банката под особен надзор като се разкрива тайната на влоговете на публичните личности, а ако вложителят е офшорка - имената на собствениците.

Преди гласуването на предложението на Цонев председателят на ДПС Лютви Местан заяви: „По това кой как гласува ще познаем кой какви отношения и зависимости има с КТБ. Няма нищо по-лесно от това на формално основание да отхвърлите предложението. Тук става дума за неоспорима целесъобразност. Публичният интерес е свързан с разкриването на банковата тайна, с КТБ, на абсолютно всички публични фигури. Няма никакво оправдание, никакво обяснение - както отсъствието от зала, така и отхвърляне на това предложение”.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове