9 Август, 2014 12:36 1 515 0

Човешка грешка и забранен прах предизвикали взрива в "ТЕРЕМ"

  • костенец-
  • взрива-
  • "терем"-
  • човешка грешка-
  • тетрил-
  • нарушения

40 нарушения са били констатирани във военния завод в Костенец за последните 3 години

„Разбира се, става въпрос за човешка грешка. Винаги, когато има неконтролиран взрив, те са плод на човешка грешка. В случая тя е в това, че наблизо е имало чували или вместимости, в които е имало тетрил и други елементи, които са били толкова близо до мястото, където са се унищожавали други елементи от боеприпаси и е прехвръкнала искра”. Това обясни пред Нова ТВ бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев. 

По негови думи, два са важните въпроса в ситуацията - защо е допуснато те да бъдат в такава близост и защо е допуснато по този начин да се извършва цялото унищожаване на боеприпаси.
 
„Когато се работи с боеприпаси, винаги е възможно това да се случи. То се случва и в най-добрите страни с много добри практики по съхранението на боеприпаси и извършването на утилизация”, посочи още той и допълни, че най-важното е „тези процеси да се извършват грамотно и да се минимизират рисковете”.

Според Тодор Воденов от КТ „Подкрепа”, няма как да няма човешка грешка, когато „хората работят за под 500 лв. заплата, претоварени са с работа и технологичните изисквания към процесите се променят”. 
„Моите забележки са към ръководството на завода”, заяви Валентин Радев и добави, че има обвиненията и към бившия военен министър Ангел Найденов заради смяната на директора на „ТЕРЕМ”.

„Въпросът е по-скоро политически, защото това са политически назначения. Това не е първата бомба, която ще гръмне след управлението на това правителство. Директорът на завода в момента – Георги Иванов, е кандидат на БСП за кмет на Долна Баня през 2011 г. Той не е специалист, няма такова образование. Завършил е в Москва печатарство. Този човек ли ще управлява предприятие, което се занимава с утилизация на боеприпаси?”, запита военният експерт.

Бившият директор на „ТЕРЕМ” Марин Иванов, обясни, че никой не го бил извикал да му каже, че не е доволен от управлението му. 

„Поде се една кампания, вероятно по политически причини, и с други колеги в холдинга „ТЕРЕМ“. Аз няколко пъти им напомних, че в заводите може да станат подобни неща и тук трябва да ръководи специалист”, коментира Марин Иванов и допълни, че се съмнява на 100% в професионалните качества на сегашното управление.

По думите на кмета на Костенец Радостин Радев имало криза за кадри в тази сфера. „Голяма част от ръководния персонал в „ТЕРЕМ” е от военни служители, които са навършили пенсионна възраст, дори са пенсионирани и продължават да работят. Това, разбира се, не може да продължава дълго и трябва да се обмисли кадровата политика в тези заводи. Ако искаме качеството и сигурността на хората да бъде в техни ръце, трябва лека-полека да подмладяваме кадрите и да даваме повече шанс на младите хора за реализация”.

В същото време ТВ 7 уточни, че забраненият прах тетрил е причинил взрива във военния завод в Костенец вчера. По информация на Министерството на отбраната причина за експлозията е искра, възникнала при унищожаване на тетрил.

Веществото тетрил е било употребявано в миналото за изработка на детонатори и бомби, но е било извадено от употреба заради съмнения, че ако попадне в организма, не може да се изхвърли. Поради тази причина тетрилът е бил заменен от веществото "тен" при производството на взриватели. Самият тетрил представлява жълт прах.

Станало е ясно още, че са били констатирани 40 нарушения от 2011 г. досега при извършени проверки в завод „ТЕРЕМ“ в Костенец. За последните три години са били извършени 6 проверки. 34 от нарушенията са били свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Оказало се също, че има теч от тавана на склад за съхранение на експлозиви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове