Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 10:59 832 0

АБВ с етичен кодекс

  • абв-
  • етичен-
  • кодекс-
  • етичен кодекс

Той ще бъде предложен за приемане от всички парламентарни групи

АБВ с етичен кодекс - 1
Снимка: АБВ

Народните представители от „АБВ“ приеха етичен кодекс в правилника за работа на Народното събрание. Мярката трябва да работи и за пресичането на корупцията и лобизма в българския парламент. Той ще бъде предложен за приемане от всички парламентарни групи.

Кодекса гласи:

Чл.1. Ръководните принципи, които въвежда този Етичен кодекс са:

1.1. В рамките на своя мандат, членовете на Парламентарна група „АБВ“ се ръководят и спазват общи принципи на поведение: необвързаност с интерес и независимост при вземане на решения, неприкосновеност, откритост, усърдие, честност, отговорност и зачитане на репутацията на Народното събрание.

1.2. Народните представители от Парламентарна група „АБВ“ действат единствено в името на общия интерес и не получават, нито се стремят да получат каквато и да е пряка или косвена финансова полза или други облаги.

1.3.  Народните представители се ангажират с максимално присъствие и работа в пленарна зала, парламентарните комисии и др. дейности, присъщи за функциите на народния представител. Те работят активно и в избирателните райони.

1.4. Народните представители са отговорни за своите решения и за поведението си в публичния и частния живот, като спазват закона и добрите нрави и не уронват престижа на институцията.

Чл.2.(1) В рамките на своя мандат членовете на Народното събрание не сключват споразумения, които предвиждат те да действат или да гласуват в интерес на трети юридически или физически лица, което би могло да компроментира независимостта  на техния глас.

(2) Не искат, не приемат и не получават никакви преки или непреки финансови ползи, нито каквато и да е била друга облага за упражняване на влияние или гласуване на законодателни актове или други актове и въпроси, внесени в Народното събрание или някоя от неговите комисии, и надлежно гарантират избягването на всякакви ситуации, които биха били свързани с корупция.

(3) При наличие на лични интереси, народният представител информира останалите членове на групата и ги декларира по правилата на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, включително и при внасяне на законопроект. 

Чл.3.(1) Народен представител от парламентарната група би попаднал в конфликт на интереси, когато като член на НС има личен интерес, който би могъл неправомерно да повлияе на изпълнението на неговите функции като член на НС. Конфликт на интереси не е на лице, когато член на НС извлича полза поради принадлежността си към населението като цяло или към голяма категория лица.

(2) Всеки член на НС, който установи, че е изложен на конфликт на интереси, взема незабавно необходимите мерки, за да го отстрани, в съответствие с принципите и разпоредбите на настоящия кодекс за поведение. Ако членът на НС не е в състояние да разреши конфликта на интереси, той писмено съобщава за това на председателя на групата.

Чл.4.(1) Народните представители подават всички документи и декларации, предвидени в Правилника за организация и дейността на НС за наличие на конфликт на интереси.

(2) Народните представители не приемат подаръци или сходни облаги при изпълнение на функциите си, с изключение на тези, които са допустими по ПОДНС.

Чл.5. В случай на нарушение на Етичния кодекс, председателят на парламентарната група може да предприеме мерки по Правилника за организация и дейността на Парламентарна група „АБВ“.

1. Етичният кодекс е приет въз основа на  Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, Правилника за организация и дейността на Парламентарна група „АБВ“ и принципите на Общностното законодателство.

Етичният кодекс да бъде предложен за приемане от всички парламентарни групи.

2. Промяна в етичния кодекс се прави по предложение на член на парламентарна група

3. Настоящият Етичен кодекс е приет на заседание на Парламентарна група „АБВ“, проведено на 27.10.2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове