2 Ноември, 2014 12:11 13 680 18

МВР започва акция Зима

  • полиция-
  • проверка-
  • зима-
  • акция-
  • автомобили

При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции

През месец ноември на територията на страната се организира традиционната акция „Зима“, в рамките на която ще се проведат две кампании - „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на пътни превозни средства и „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците. Това съобщават от пресслужбата на МВР.

В периода 03. 11. – 16. 11. 2014 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена към превенция и чрез предоставяне на практически препоръки за: безопасно шофиране при зимни условия; оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, замяна в миещото устройство на водата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство и др.

Превантивните мерки ще се насочат и към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. На велосипедистите ще се обръща внимание за задължението за използване на светлоотразителна жилетка при управлението на превозното средство извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

През периода 17. 11. – 30. 11. 2014 г. ще се проведат специализирани полицейски операции, в т. ч. и по метода „Широкообхватен контрол“, насочени към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

Кампанията „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ ще се проведе от 10. 11. до 16. 11. 2014 г. През периода, обявен като „Седмица на пешеходната безопасност”, ще се извършва активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците, както и за даване на предимство от водачите на пешеходците. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.

През деветте месеца на 2014 година на територията на Разградска област са настъпили 290 пътно-транспортни произшествия с 10 загинали и 94 ранени граждани. В сравнение със същия период на 2013 г. общият брой на ПТП е намалял от 329 на 290, тежките ПТП са намалели от 83 през 2013 на 75 през 2014 година, броят на загиналите е с 2 по-малко, а ранените са намалели от 105 на 94. В 97% от случаите катастрофите са настъпили по вина на водача.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАТ

    5 0 Отговор
    И какво по точно трябва да значи подходящи за сезона гуми?Изискване за зимни гуми и закон няма.Има само условие шарка минимум 1,6мм.
  • 2 МММММ

    4 0 Отговор
    Веднага отивам да си купя вериги!
  • 3 S Doichinov

    1 3 Отговор
    Изискването за зимни гуми трябва да го въведат застрахователите.
  • 4 Ганчо

    5 0 Отговор
    Пак ще има "И к'во правим сега", ще им пълним пак гушите.
    Инересно ми е как ще проверят течноста за миещото устроство, та чак и парнот.
  • 5 Когааа

    4 0 Отговор
    Ko?! HE!?
  • 6 кап

    3 2 Отговор
    От 2 години нямам книжка и карам а като ме спрат какво- давам по 10 лв и продължавам.
    Въпрос 1- Защо нямам книжка. Не никой не съм прегазил просто не съм минал дори на червено. 20 акта за лепенки маркиран, 10 за фарове,2 -3 за телефон. И просто закона им е такъв че немога да си я взема.

    МОЛЯ КАТ ли сте кви сте спирайте тези които превишават в пъти скоростта. хората в лявата лента тези който карат с 180 и ти свирка да се мръднеш при положение че ти с макс позволена скорост 140. Тези които газят кучета и хора. Това е ФАТАЛНО а не чистачките и фаровете
  • 7 йордан иванов

    3 0 Отговор
    Тъпите ченгета в България се крият в храстите, а в чужбина стоят на видни места... Открийте разликите
  • 8 alk

    3 0 Отговор
    те се крият за да хванат дребни незначителни нарушения. ОГРОМНИТЕ ВИДНИ нарушения за тях не са важни. Всеки километър над 120 е смъртносен спрете ги, цпрете тези шофери неможе така. Че дядката с москвича кара без аптечка и че изрода с Q7 кара с 200 кое е страшното
  • 9 Ivailo Dimitrov

    2 0 Отговор
    te policaite koito trqbva ne hvashtat
  • 10 ччез

    3 0 Отговор
    Всичко пак е лъжа и измама, всеки втори е с китайски ксенон и заслепява всички срещу него, в западна Европа, която я даваме за щяло и нещяло за пример тези инсталации са забранени, а тука половината от автопарка е пред разпад, но някакси по чудо минава годишния преглед. Нека КАТ да минават през пунктовете за ГТП и още там да видят какви бракми излизат със заветния стикер!
  • 11 жоро бекъма

    2 0 Отговор
    корупцията започна
  • 12 Румен Янев

    2 0 Отговор
    А освен вериги трябва ли да си купя и лопата и да я возя в багажника?
  • 13 Писна ми

    2 0 Отговор
    преглед на светлинните източници
    -----------
    Милицията да спира тарикатите с китайски ксенони, които ще ти извадят очите, а не да гледа за "отоплителна система" и "подходящи гуми" - понятия, които в закона няма.
  • 14 гост

    4 0 Отговор
    И да вземат да забранят тия "дневни" светлини. Ще ми кара той в мъгла, в дъжд и на смрачаване на дневни светлини, а отзад нищо не му свети.
  • 15 citize

    3 1 Отговор
    Полицейщина

    Коментиран от #16

  • 16 гост 1

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "citize":

    Видял и си и ти полицейщина.... а какво искаш свободия, не ни ли стигат 25 г. !!!
  • 17 ВАЛКО

    2 0 Отговор
    НАЛИ КАТО СПРЕ Q7 И ОЩЕ НА ЧАСА ЩЕ Е БЕЗ РАБОТА,А НА СТАРИТЕ КОЛИ СЕ ПРАВЯТ НА МЪЖЕ.
  • 18 Autohouse Randm

    1 0 Отговор
    gledat protektora kolko mm e a ne vijdat che gumite sa letni.palna prostotia e tozi zakon.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове