25 Декември, 2014 09:11 2 933 22

Трябва ли да се върнат ергенският данък и трудовите войски?

  • върнат-
  • ергенски-
  • данък-
  • трудови-
  • войски

Предложението е част от проекта Българска национална доктрина

Трябва ли да се върнат ергенският данък и трудовите войски? - 1
Снимка: Нова телевизия

В общественото пространство се завъртя предложението да бъде върнат ергенският данък и да се възстановят трудовите войски. Предложението е част от проекта „Българска национална доктрина” на Българската академия на науките и изкуствата.

„Това е един от 730 параграфа в този текст”, заяви пред Нова телевизия акад. проф. Велев, който е част от авторския колектив.

„Имахме разговори с всички политически партии в парламента. Решиха дискусията да я направят по комисии”.

Той спомена и интересна статистика. Преди 60 години средната възраст на брака е била 20 години, 30 години по-късно скача на 25 години. А през последните години 43% от двойките не са женени.

„Много от тях декларират децата си като на самотни майки за да получават 165 лева”, коментира проф. Велев.

Социологът Мира Радева обаче е против такива закони.

„В момента в целия свят се раждат повече деца от безбрачни двойки отколкото от брачни”, коментира Мира Радева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    3 1 Отговор
    Всички войски трябва да върнат!Откакто младежите спряха да ходят в казармата се превърнаха в п.ди..та!
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Професора има право да си эадава каквито си иска въпроси,эащото живеем в демократична държава.Эатова обаче,че эадава толкова эле эавоалиран въпрос,эаслужава да бъде раэжалван в "асистент",че даже и в обикновен студент.А истинският въпрос е ТРЯБВА ЛИ ДА СИ ВЪРНЕ "СОЦИАЛИЭЪМА"!

    Коментиран от #13

  • 3 Хитлер

    1 2 Отговор
    Мъж който не се е оженил до 30 г е стар ерген.Жена която не се е оженила до 25г също е стара мома.Това са паразити които искат всичко само за себе си.От такива нацията ни няма полза.Но въпреки всичко не разбирам понятието ергенски данък.Това е една грозна порочна практика от комунягите която е обидна за съвременното общество.По скоро младите трябва да бъдат стимулирани от правителството да сключват бракове и да създават деца иначе България , ще се напълни с ромски небългари.

    Коментиран от #10

  • 4 пенсионер

    0 0 Отговор
    напълно се солидарзирам със СТАЛИН.
  • 5 виктор

    0 0 Отговор
    аз съм много над 30 и не искам да се оженя защото няма подходящи жени а за 4алгарка и такава която си въобразява 4е аз ще съм развода4 и плаща4 и ракета носител в живота няма да стане

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "виктор":

    Хаха!Ше тряба си плащаш!Секи месец и редовно ,докато не те освидетелстват че вече не ти става и не можеш:)
  • 7 виктор

    1 0 Отговор
    няма как да плащам за това 4е чалагата доведе до абсолютен упадък обществото а това е политика на властимащите

    бих се оженил зе жена която не е българка и децата да не се родят тук в бг ина4е според моите виждания вси4ко е обре4ено
  • 8 виктор

    2 0 Отговор
    язък за титлата на този не се сеща основни неща
    няма как да има стройтелни войски защото когато ги имаше обществото беше здраво сега са гейове,изнежени футболис4ета,татуирани ем ем ей4енца, хомосексуалисти травестити, тарикати 4алгари и друга, всичко отиде по дяволите по заповед на сащ и това стана по много културен на4ин ужким невинно гей паради, парад на цветовете на дъгата ала бала, 4алги конкурси мис проститутка, разни хекс фактори брадъри и други неща направо изкъртващи морала и ценностите
  • 9 лоло

    1 0 Отговор
    какви глупости говори?
  • 10 танашиба танахака

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хитлер":

    прав сте другарю Хитлер,явно държавата няма полза от това да се раждат българчета,на нея ѝ трябват гласоподаватели и за това толерират циганите,а някой да е чул цигани да сключат брак?????????? не бъркайте сватбата с брака
  • 11 тошибиян

    0 0 Отговор
    брак или не пиршествата там продължават цял живот
  • 12 158

    0 0 Отговор
    Радева и Велев-те са на хранилката,стига сте ни ги натрапвали.
  • 13 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    СоциализЪма, вече нивгаш. Иначе съм плащал ергенски данък /на 47 год. съм по-вехт и от "Стария завет"/. За строителни войски... /Ал. Стамболийски ги беше създал, когато имахме ограничение по "Ньойския договор" ако не се лъжа./, бих казал, че сега нашите политици страдат от дисоциативно разтройство на личността. То нямаме истинска армия, к*во остава за стр. войски, то какво ли имаме вече истинско. Сегашните младежи могат само да правят хеад шот на "Контра страйк".
  • 14 Христо

    0 0 Отговор
    прав е коментара-стига с едни и същи да ни говорят!И академика и Радева са истъркани говорители!Фатасмагорий.Ала бала.
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Какъв ергенски данък? То днешно време да не си мъж и да се ожениш. Всякакви златотърсачи има, ще те оклепат с новата мода домашно насилие, ще си топнат човчиците в някой имот. Ужас. Хора не се женете ще съжалявате жестоко. 2/3 от браковете завършват с грозен развод. Особено в подкупната правосъдна в система в България, ще се видите в чудо. То тази държава така или иначе отива в историята спасявайте се в друга държава или сключете брак в държава където законите ви защитават.
  • 16 gospodinvie122013

    0 1 Отговор
    Правилно какъв ергенски данък,др.Велев,вместо държавата да стимулира българина да създава семейство и деца,за да има бъдеще нацията ни,Тя стимулира единствено циганските прабългари.Едва ли не те са златното бъдеще на България . Можете ли да изготвите статистика,колко български семейства с деца не получават детски,а в същото време всяко цигане получава все едно са единственото население в страната.Е как тогава това да стане,да има повече бракосъчетани,многодетни български семейства и дали няма парите от ергенския данък да отива пак при циганетата.Нищо лично спрямо циганите,но става реч за дискриминация спрямо нас българите
  • 17 асдфгхй

    0 0 Отговор
    Не се накрадохте бе, даже и на празниците нямате съвест и продължавате да бълвате глупави закони. Кои сте вие, да избирате вместо нас? Кои сте вие, че данъци да събирате? Значи народа ви избира, вие му казвате какво да прави така ли? Що не си го ....... отзад?! Закони само мислите, а ония мургавите може да не ги спазват нали? Ем и да вкарате закон, едва ли ще го плаща някой да знаете, защото вече краденето ви стана професия, и се чудите от къде да дойдат пари, е да ама не по този начин. Какви сватби кви 5 лева, всички искат да намерят партньор да е богат, да има много богати приятели, той да бачка като роб, (той си е де) и накрая на месеца, трофлата да прибере парите, и да скимти в леглото когато я сърби. Даже ще има претенции, че нещо не е направено и нещо и липсва, и едва ли не ти си виновен, докато тя седи вкъщи и гледа децата, и така докато не дойде края на света. Няма как да стане, мъжете не са роби!
  • 18 на Велев жена му

    0 0 Отговор
    Ами, ако съм безработен ерген...тогава, какво? Велев какво ще събира? Ще ми вземе....!

    Коментиран от #20

  • 19 дреме ми на .....

    0 0 Отговор
    Аз съм съгласен да плащам данък, но, да плащат и жените . . .
    Колкото до казармата, време е да я върнат и всеки който не е служил, да влезе да изслужи времето което му е отредено . . .
    Добре си бяхме на времето, когато повечето от държавите се страхуваха от нас, включително и Турция !
  • 20 Японеца

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "на Велев жена му":

    Ей, човек това са алчни,и повярваи ми ,ако решат да си цуцкат парички от такива закони няма спиране.Изобщо няма да ги интересува дали си без работа, ще плащаш и това е.
  • 21 БАЛКАН

    0 0 Отговор
    Стани, стани юнак балкански, от сън дълбок се събуди !
    Дорде душманът народномразни, българите не измори !
  • 22 светкавица

    0 0 Отговор
    Преди да налагате данъци, положете грижи за създаване на семейства. Създайте икономика която да подобри социалното ниво на хотата и тогава сватбите, сами ще се появат.
    Какъв професор си незнам, ама трябва още да се учиш.
    Защото всеки знае, че преди да удариш, първо трябва да погалиш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове