Last news in Fakti

19 Януари, 2015 14:45 994 0

ВАС прекрати делото за референдума за изборните правила

  • вас-
  • прекрати-
  • делото-
  • референдума-
  • изборните правила

Тричленен състав излезе с определение, че казусът е подсъден на Административния съд на София-град

Върховният административен съд (ВАС) прекрати делото за референдума за изборното законодателство, което заведе инициативен комитет, начело с бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки, съобщи Правен святк. Мотивът на тричленния състав с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева е, че то е подсъдно на Административния съд на София-град (АССГ).

Определението идва след две заседания по казуса - на 17 септември и 5 ноември 2014 г. и насрочване на трето за 4 февруари 2015 г. На последното заседание ВАС дори указа на страните по делото "да положат усилия за постигане на споразумение".

За какво е делото

Председателят на комитета обжалва във ВАС отказа на шефа на предишното Народно събрание Михаил Миков да даде един месец, в който да бъдат отстранени нередовности в подписката за провеждане на референдум, събрана в началото на 2014 г. 

През март комитетът внесе 570 029 подписа в подкрепа на искането да се проведе всенародно допитване по три теми - дали гласуването да стане задължително, електронно и мажоритарно. Проверка обаче установи, че при 108 286 от подписите има нередовности. Затова тогавашният парламентарен шеф Михаил Миков не внесе искането за обсъждане в Народното събрание.

Темата с референдума за изборното законодателство отново доби актуалност в началото на тази година, след като от ГЕРБ обявиха, че ще искат да проведат допитване за въвеждането на задължително гласуване заедно с местния наесен.

Подписката, събрана миналата година, обаче не може да бъде използвана, докато съдът не се произнесе и не даде срок на инициативния комитет да поправи нередовностите в нея. Другият вариант е председателката на парламента Цецка Цачева да се съгласи да даде един месец на комитета и така на практика да отмени отказа на предшественика си Миков. Затова и Върховният административен съд беше указал на Близнашки и Цачева да опитат да се споразумеят. Дали преговорите са дали резултат, трябваше да стане ясно на заседанието по делото във ВАС, насрочено за 4 февруари 2015 г.

"Още не съм получил определението на съда, ще коментирам всичко след като се запозная с него", заяви проф. Близнашки пред "Правен свят". 

Определението на ВАС за прекратяване на делото на Близнашки и изпращането му по подсъдност на Административния съд на София-град е от 15 януари 2015 г. В отговор на питане на "Правен свят" от АССГ съобщиха, че делото е пристигнало днес и предстои до края на деня да бъде разпределено на съдия.

Мотивите за прекратяването

ВАС обявява, че не е компетентен да се произнесе по жалбата на инициативния комитет. В мотивите си той сочи, че Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда два пътя за съдебен контрол. Първият е пред Конституционния съд, който решава споровете за конституционност на решението на Народното събрание за произвеждане на национален референдум. Вторият път е пред ВАС, който се произнася по споровете за законосъобразността на резултатите от национален референдум.

Според тричленния състав делото не попада в нито една от двете хипотези. "Изправени сме пред хипотезата на отказ на председателя на Народното събрание,като едноличен административен орган по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс, да се произнесе съобразно предоставено му със специален закон правомощие", пише в определението.

След това върховните съдии сочат, че според чл. 132 на ВАС като първа инстанция са подсъдни само оспорванията срещу актовете на Министерския съвет, министър-председателя, заместник министър-председателите и министрите, срещу решения на Висшия съдебен съвет и срещу актове на органите на БНБ. В определението се заявява, че това изброяване е изчерпателно и ВАС заключва, че делото трябва да бъде изпратено по подсъдност на АССГ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове