Last news in Fakti

29 Януари, 2015 16:49 1 276 2

БСП обвиниха ЕРП-тата в лъжа, предлагат промени в закона

  • бсп-
  • ерп-
  • промени-
  • закона-
  • герб-
  • делян добрев

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви от своя страна, че и в 42-то НС БСП предлагаха недомислени промени в енергетика, които щяха да доведат до по-голяма криза

БСП обвиниха ЕРП-тата в лъжа, предлагат промени в закона - 1
Снимки: БСП и ГЕРБ


От БСП заявиха, че ЕРП-тата не са казали истината за това, че абонатите им получават предварителна информация за дължимите сметки, а не чак като отидат да ги плащат. По думите на социалистите и трите дружества твърдели, че го правят, но две от тях - ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО - излъгали. От партията ще използват промените в Закона за енергетиката, за да внесат изменения, които са в полза на потребителите на електроенергия и дисциплиниране на дейността на ЕРП-тата. От своя страна пък депутатът от ГЕРБ Делян добрев заяви, че в 42-то НС БСП предлагаха недомислени промени в енергетика, които щяха да доведат до по-голяма криза.

„Всички действия, засягащи интересите на потребителя - да се случват само когато той лично е уведомен." Това заяви пред журналисти в парламента депутата Таско Ерменков.

Първото предложение е - когато има увеличаване на потребената енергия, установено с 50% от предишен период, ЕРП-тата да имат право и задължение да информират потребителите си за това предварително, а не с фактурите.

Второто предложение - ако потребител прецени, че повишеното потребление не е обосновано, да има право да обжалва сметка и за разлика от сега-тази сметка да не е задължителна за плащане до момента, до който не е разгледана  жалбата.

Таско Ерменков  представи и третото предложение – то цели преустановяване на произвола със спирането на електроенергия на хора, които дължат 1 лев или са просрочили плащането си с един ден.

„Въвеждаме регламент, с който не може да  бъде спрян токът, ако просрочието ти за плащане не надхвърля 1 месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работна заплата, като има задължителна забрана това да се случва в събота, неделя, предпразнични и празнични дни”, допълни социалистът.

Той бе категоричен, че всички действия, които засягат интересите на потребителя, в това число и спирането на електроенергията, трябва да се случват само когато той лично бъде уведомен за това в съответния срок от 3 дни, а констативните протоколи да не могат да бъдат подписвани в негово отсъствие. Депутатът припомни, че тези промените социалистите са внесли и миналата година, но не са срещнали подкрепата на парламента.

„Енергодружествата излъгаха цяла енергийна комисия, какво остава за хората, които едва събират пари да си платят сметката”, заяви пред медиите бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

В подкрепа на думите си той разказа за извънредното заседание на Комисията по енергетика, където той е задал два пъти един и същ въпрос – дали всички граждани предварително са уведомявани за това какво дължат.

„Бе ми отговорено от трите електроразпределителни дружества, че това е така. Знам, че ЧЕЗ го правят, защото съм техен потребител, но имам сигнали, че EVN и Енергопро не го правят”, продължи Стойнев.

Той бе категоричен, че от тези чуждестранни инвеститори не се иска нищо изключително, а да уважават българските институции, българските граждани и най-важното- да спазват българското законодателство.

„Ако тези промени бяха приети в предишния парламент, сега нямаше да има тази криза, която българските граждани трябва да понесат отново заради действията на ЕРП-тата”, добави социалистът.

В подкрепа на думите си, че някои от енергодружествата не уведомяват предварително за сметките си потребителите, той даде думата на колегата си депутатът Иван Иванов, който е потърпевш.

„Масова практика е Енергопро да не изпраща предварителни уведомления за дължимата сума.  Единственото уведомление, което се получава, е за съобщение за предстоящо спиране на електричеството”, заяви от своя страна Иван Иванов.

Той допълни, че притесненията на гражданите от районите, където оперира Енергопро, наистина са основателни.

„При проверките на ДКЕВР са установени над 6000 абоната, които са получили т.нар. двойно фактуриране. Нормално е да възникне напрежение, аз лично съм един от тези, които получи двойно фактуриране”, каза още Иванов.

Той подчерта, че е много важно регулаторният орган да вземе незабавно мерки да бъдат изпълнявани ангажиментите на ЕРП-тата, в частност- Енергопро да уведомяват предварително своите абонати за потребената от тях електроенергия.

„Енергопро не дава предварителната сметка, а само след заплащане. Единствено от сайта на дружеството може да се разбере какви са дължимите суми”, каза още социалистът. Според него това е сериозно нарушение.

„Процедурите, които бяха започнати по отнемане на лиценза на тези оператори, имат основание да бъдат завършени, и то не в тяхна полза”, завърши народният представител.

„Според колегите от БСП, ако те бяха на власт, са щели да внесат законопроект, който е щял да реши проблемите в енергетиката миналата година. Те бяха на власт, но не го приеха и имаше, меко казано, много недомислени неща, като това да се отчита сметка за ток в рамките на 3 месеца.“ Това каза от своя страна по време на брифинг в НС Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика.

„42-то Народно събрание имаха пълно мнозинство и можеха да приемат, каквото си пожелаят. Сега имат предложения, които са много разумни, ние ще ги погледнем и ще видим. Имаме проблем да свием дефицита в НЕК, които е между 600-800 милиона годишна база", каза той.

Според него поради това, че e бил удължен срокът за внасяне на промени в Закона за енергетиката с още една седмица, промените в сектора би трябвало да станат факт до следващия месец.

Добрев уточни, че на извънредното заседание на Комисията по енергетика във вторник е бил поставен въпросът дали всички ЕРП-та доставят фактури за електроенергия и представителите на трите ЕРП-та са отговорили, че всички абонати, които искат, получават електронна фактура, а другите - на хартиен носител. Той поясни, че ДКЕВР може да постанови проверка във връзка с този случай на недоставени фактури за електроенергия.

„Електромерите, ако бяха с дистанционно отчитане, абонатите щяха да могат да следят в реално време своята консумация на енергия“, посочи Добрев.

Според него ще се търси конструктивен диалог в сектора енергетика, за да се решат проблемите, които съществуват там.

„Може би софтуерът наистина е виновен за проблемите, които станаха последните дни, но оправданията на електроразпределителното дружество са несериозни, имаха достатъчно време да го коригират. Другите ЕРП-та са създали организация за това“, коментира Делян Добрев.

Според него в Закона за енергетиката не могат да се изпишат подробно всички нарушения. Председателят на Комисията по енергетика в парламента подчерта, че ще бъде предложено увеличаване на минималната санкция 10 пъти.

„Не сме спирали да искаме оставката, както на Иван Искров, така и на всички замесени в кризата, която изживяхме миналата година с КТБ. Няма промяна в нашата позиция“, подчерта още народният представител от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 где

    1 0 Отговор
    Най-добре е да се вземат лицензите и вън от България .Ами то само проблеми с тях.Поне парите ще остават тук в нашата държава ,а не да отиват в чужбина.
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Каква е тази работа,депутатите уж представители на народа ,,уж наши де,,пък не слушат какво им говорят хората.Я да вземете да направите един референдум за тия ЕРПета,и да ги одържавявате вече,таман няма да се чудите откъде да вземате пари.Пари печили преноса пък го давате на чужди държави,абе вий на психо тест минавали ли сте?З една кола да управляваш ти искат психо пък вий се навирате Държава да управлявате без психо.Така не може!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове