5 Февруари, 2015 16:37 757 0

Частните училища и градини ще получават пари и от държавата

  • частните-
  • училища-
  • градини-
  • финансират-
  • държавата

Парламентът прие на първо четене Закон за училищното и предучилищното образование

Парламентът прие на първо четене дългоочаквания Закон за училищното и предучилищното образование. Според него частните училища и детски градини ще могат да получават субсидия от държавата. Това както и текстът, който позволява създаването на духовни училища за нуждите на вероизповеданията предизвика очаквано много спорове в залата.

Мнозинството в парламента отхвърли на първо четене Законопроекта за народната просвета, внесен от Валери Жаблянов и БСП.

Законопроектът, който бе внесен от партия ГЕРБ бе приет със 107 гласа "за", 32 "против" и 22-ма въздържа ли се. Всички парламентарни групи го подкрепиха с изключение на БСП и "Атака", които гласуваха "против", а ДПС се въздържа.

Другото съществено което гласи законопроекта е това, че гимназиалният етап ще се раздели на две - общ и профилиращ, а учениците от първи до трети клас няма да получават оценки.

Сред предложенията в приетия текст са и повече автономност за училищата, създаване на Национален образователен инспекторат към Министерския съвет, нова форма на обучение - у дома. Предвижда се възможност езиковите гимназии да приемат след 5 клас, както могат математическите и др.

„Настоявам за нарочна държавна политика и програма относно предучилищната подготовка и образование. Необходими са 200 млн. лева, за да има детски градини във всички ромски квартали и това са нищожни пари за този проблем“, каза лидерът на ДПС Лютви Местан

От ДПС възразиха и срещу отмяната на нарочния закон, който гарантирал майчиният език да се изучава като задължително избираем предмет минимум 3 часа седмично.

Във вашия проект решавате въпроса дискриминационно - приравнявате статута на майчиния език с избираем предмет като хореография, заяви Местан.

Според него предлаганата от ГЕРБ нова структура на образованието и задължителния 10 клас е позитивен знак. Друг позитивен момент в законопроекта на ГЕРБ е, че той се предлага още в първите дни на управлението.

"Това е заявка, че поемате отговорност и за прилагането му", каза той. Местан обаче попита министъра на образованието защо се отказваме от думата "просвета" и припомни етимологията на тази дума.

"Това е привилегия на България, част от националната идентичност, други народи нямат такава дума. Не бива с лека ръка да се отказваме от тези устойчиви символи на националната идентичност", каза още лидерът на ДПС.

Според Румен Гечев от БСП финансирането на частните училища ще завлече България на дъното, което стана с някои от частните болници.

Филип Попов от БСП също постави под съмнение аргумента за равен старт, заради това, че държавата ще финансира частните детски градини и училища, които са регистрирани като търговци с цел печалба.

Патриотичен фронт и АБВ изказаха резерви към законопроекта, но все пак го подкрепиха на първо четене.

Патриотите настояха да се определи статутът на българските училища в чужбина, а от АБВ заявиха, че имат идеи и за други форми на обучение, извън предвидените.

Законопроектът тепърва ще се обсъжда на второ четене преди окончателното му приемане.

„Колегите от ГЕРБ целят да превърнем детската градина в демократична общност, а образованието- в приоритет със сегашните 3 % за образование, след като преди 25 години тези средства са били 6.1% от БВП.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Той е на мнение, че вместо да се говори за извеждане на преден план на образователни стандарти, управляващите продължават да повтарят до безкрайност, че парите ще следват ученика. „Ние трябва да се загрижим преди всичко за тези, които учат в държавните и общински училища. Образованието да бъде социализиращо като обучение и възпитание и накрая като социални функции, за да има къде децата да се хранят и ако пожелаят да носят ученически униформи, а не да ходят с кърпи и шамии в българското училище.”- коментира  Стоилов.

Реформаторският блок няма да подкрепи предложения от БСП Закон за народната просвета, защото не съвпада с нашата визия за развитие на системата на предучилищното и училищното образование. По отношение на предложения от ГЕРБ Закон за предучилищно и училищно образование, той има безспорни положителни страни, но и редица въпроси, затова ние ще внесем предложения преди второ четене в пленарната зала. Това каза от трибуната на парламента народният представител от Реформаторския блок (ДБГ) и член на Образователната комисия Бойка Маринска, като предложи и удължаване на срока от седем дни на три седмици преди второто четене на Закона.

Тя подчерта, че внасянето на проекта от народни представители, без да е ясна позицията на Министерството на образованието и без да се изчака приемането на Управленската програма на правителството буди съмнения и добави, че позицията на Образователното министерство така и не е станала ясна. Сигурно за първи път закон, който урежда бъдещето на цяла публична система, няма да съдържа волята на правителството и зад него няма да стои неговата политическа отговорност, подчерта Маринска и добави, че отсъствието на координация и партньорство не бива да става модел в отношенията между Народното събрание и Министерството.

Маринска изрази недоволство си, че към законопроекта няма финансова обосновка и не е отчетен необходимият административен капацитет, не са съгласувани предвидените преходни периоди, по които се очаква министърът на образованието да вземе отношение.

Маринска даде пример за дискусионни места в Законопроекта и с това, че не е ясна уредбата за кариерното развитие на учителите, статута и атестацията на директорите, статута на предложените иновативни училища, че не е предвидена мандатност на директорите, че е допуснато в атестирането на учителите да участват самите учители и представители на синдикалните организации, допуснато е отново те да оценяват и директора, който е техен работодател, спорно е и закриването на ресурсните центрове, като въпроси повдига и статутът на предвидения Национален инспекторат по образование, според нея.

Маринска подчерта и положителните страни на Законопроекта, сред които изброи държавното външно оценяване, финансирането на системата на основата на единните разходни стандарти и делегирани бюджети, въведеното кариерно развитие на учителите, ориентирането на системата към интересите на децата, въвеждането на повече автономност на училищата, на обществени съвети в тях, като заедно с това Маринска поздрави вносителите от ГЕРБ, че са се отказали от първоначалната си идея за рамков закон, който да бъде дописван от подзаконови актове.

Законопроектът обаче изобилства от специализирана терминология или твърде общи формулировки на места, на чието основание после ще е трудно да се издаде подзаконов акт с конкретен предмет, очерта като важен проблем Маринска, като бе категорична, че Реформаторският блок има готовност да окаже съдействие с работещи предложения преди второ четене, така че да се стигне до модерен и работещ закон за образованието.

По време на дебатите Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че АТАКА няма да подкрепи закона, защото той отваря път за създаване на ислямски училища.

Председателят на националистите го определи като лобистки, антибългарски и антинационален. „Пътят на медресетата. Кой отваря тази широка порта? Да изброя един след друг: партията ГАРБ. Защо ГАРБ? Защото те са граждани за анадолско развитие на българите; Реформаторският блок - реформата, която те разбират от 90-та година е нищо да не остане в България; т.нар. патриотичен, някои му викат Паричен фонд, за който още едно време геният се е изказал – „патриот е, душа дава, ала не своята душа брате, а душата на народа“.
Сидеров беше категоричен, че заради сегашната безпринципна управляваща коалиция в България следващият учебник по история ще бъде от автора Ахмет Давутоглу – „История на България“ в 3 тома и в нея периодът след 14 век ще бъде наречен ислямско възраждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове