Last news in Fakti

14 Февруари, 2015 10:15 11 902 5

Паркът пред НДК ще е готов с 5 месеца по-късно

  • преглед-
  • печата-
  • ндк

Преглед на печата

Тол такси удвояват приходите от пътища, пресмята "Труд"
Приходите от пътни такси в България ще се вдигнат двойно от 2017 г., когато страната премахне винетките и въведе тол такси. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова след подписването на договор между пътната агенция и Световната банка. С него финансовата институция ще отпусне 1,4 млн. лв. за договор с консултантска фирма, която да изработи план за преминаване от сегашните винетки към такси за изминато разстояние.
„В момента годишните приходи от винетки са около 200 млн. лв. С преминаването към тол такси има възможност за сериозно увеличение на тези приходи, включително и двойно“, каза Павлова.
Увеличението ще дойде най-вече за сметка на тежкотоварните камиони, както и на хората, които излизат по-често извън градовете с личните си коли, обясниха от регионалното министерство. При сегашната система всички водачи плащат еднакво, независимо колко често пътуват и колко километри изминават, като за леките коли годишната винетка е 67 лв. Новата система предвижда монтиране на GPS системи в превозните средства и отчитане и плащане за изминатото разстояние. „Тя е по-справедлива, тъй като онзи, който поврежда повече пътната инфраструктура, ще плаща и повече“, каза Павлова.

Семейство с трима шизофреници държи в ужас блок в Димитровград, разказва "24 часа"
Димитровградски блок се видя в чудо от съседи с психични проблеми. Ситуацията е от много години, но търпението на обитателите вече е на изчерпване. Става дума за живеещите в блок №8 на ул. „Патриарх Евтимий“ и по специално вход „Г“, съобщава dimitrovgrad.bgvesti.net. Над 30 години на шестия етаж апартамент обитава от майка с двама сина. По думите на комшиите, всички страдат от различни форми на шизофрения.
Докато бащата бил жив, положението се издържало някак си. След смъртта му, обаче във входа зачестили пожарите. Съседите с умствени проблеми редовно палели покъщнината си, кабели и шахтата на асансьора, хвърляли бутилки с вода от тераса върху главите на минувачите.
В момента апартаментът им е като след война - няма прозорци, опушен от многобройните пожари и почти празен. Ток и вода също няма.

Лъжите в имотните декларации на властта ще се смятат за престъпление, информира "Сега"
Укриването или изопачаването на факти за имущество, пари, банкови сметки, заеми и участие във фирми в имуществените декларации, които са длъжни да попълват над 6000 висши държавни служители, ще се наказва като престъпление. Тези, при които бъде установено разминаване между стандарта на живот и декларациите, ще бъдат уволнявани и ще им се търси наказателна отговорност. На депутатите, които не могат да бъдат уволнени, ще им се търси наказателна отговорност след сваляне на имунитета им.
Това предвижда новата антикорупционна стратегия, изработена от вицепремиера Меглена Кунева, министъра на правосъдието Христо Иванов и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев в отговор на критичния доклад на Европейската комисия от 28 януари. Те предлагат и пакет от промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за Сметната палата и в нормативните актове, регулиращи инспекторатите.

Нисколихвени кредити за бизнеса с нови работни места, надява се "Стандарт"
Предприемачите, които отварят нови работни места и то за хора от рисковите групи като младежите без опит до 29 годишна възраст, трайно безработните и демотивираните млади хора и тези в предпенсионна възраст, да получават нисколихвени кредити като стимул, е механизъм, който може да заработи и в България по примера на други европейски държави. Това каза в Хасково министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин след срещата му с бизнеса от региона.
Той подчерта, че през следващите години една от големите програми, свързани със заетостта в МТСП -човешки ресурси, също е важно да бъде нагодена към това, което бизнесът очаква да получи - професионалната квалификация и обучението на работници.

Археолозите показват съкровищата си за 2014, акцентира "Монитор"
„2014 година ще се запомни с рекорден брой археологически проучвания – над 400 обекта, които включват различен вид проучвания - наблюдения, издирвания и разкопки”, каза шефът на  Националният археологически институт с музей при БАН доц. Людмил Вагалински по повод откриването на традицонната Осма Национална археологическа изложба „Българска археология 2014” в НАИМ. „Причина за този интензивен сезон са мащабните инфраструктурни проекти като магистралите „Струма” и „Марица” и трасетата на газопроводи и ж.п линии. Миналата година правителството отпусна рекорден брой средства, каквито не сме имали поне от пет години,” допълни още той. Експозицията ще бъде открита на 16 февруари и по традиция се прави по случай Деня на археолога – 14 февруари. 280-те експонати в нея са предоставени от 16 музея и са представителна извадка от 53 обекта, от които 30 са представени само с постери поради липса на достатъчно място.

Паркът пред НДК ще е готов с 5 месеца по-късно, разкрива "Новинар"
Паркът пред НДК, чийто ремонт започна през миналата година, ще бъде напълно готов пет месеца по-късно. Обновяването на знаковото място трябваше да бъде завършено в края на май, но заради обжалване работите ще приключат чак в края на октомври.
„Имахме обжалване по една от позициите и изчаквахме решението на Върховния административен път, който се произнесе в наша полза пред декември”, обясни началникът на дирекция „Зелена система” в Столичната община Ралица Маджарова. Вече е избран изпълнител и скоро ще бъде сключен договор, така че ремонтът да продължи, когато метеорологичните условия позволяват.
Маджарова уточни, че първоначално ще се работи по фонтаните и каскадите, след което ще се пристъпи към подмяната на настилките, осветлението, озеленяването и поставянето на нова поливна система. В петък се проведе обследване със звуков томограф на тополите по бул. „Сливница”. Апаратурата е германска


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    И какво от това ,че лъжите в имотните декларации ще се смятат за лъжи?Колко депутата хванати в лъжа и измами има осъдени до сега???? Все тая,само празни приказки просто да се намирате на приказка.Не разбрахте ли,че трябва до един да се махнат от парламента,и да се работи по друга система,с тия мошеници ще е все така.
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Във връзка с ТОЛ таксите,не разбрах само по магистралите ли ще важат или и по между градските и между селските пътища?
  • 3 4321

    0 0 Отговор
    Магистрали, първокласни и второкласни пътища. Общо взето пътищата дето изискват към момента винетка. Демек без общинските пътища.
  • 4 киро

    0 0 Отговор
    Да де и като почнат да начислят километри така уж случайно и после ходи доказвай че не си карал през тия дни,а и трябва да се внимава къде се ходи с колата че големия брат ще следи чрез сателита местоположението на МПС
  • 5 Киро

    0 0 Отговор
    Менте, спри да дрънкаш глупости от мое име!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове