Last news in Fakti

15 Февруари, 2015 18:18 1 717 2

Седмицата 9-15 февруари: Примирие, тероризъм, нов дълг

  • седмицата-
  • примирие-
  • украйна-
  • преговорите-
  • минск-
  • копенхаген-
  • терористични атаки-
  • изстрели-
  • 16 милиарда-
  • заем-
  • дълг

Най-важните събития по света и у нас

Седмицата 9-15 февруари: Примирие, тероризъм, нов дълг - 1
Снимки: АП/БТА

Големите теми за войната в Украйна и ислямския тероризъм в Европа и тази седмица заковаха вниманието на световната общност. На родна почва пък духовете бяха разбунени от перспективата за огромния заем от 16 милиарда евро, пожелан от правителството, чието изтегляне Комисията по бюджет и финанси в парламента подкрепи „на косъм“.

След рекордни 16-часови преговори в Минск представителите на „нормандската четворка“ - руският президент Владимир Путин, украинският му колега Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Франсоа Оланд, се разбраха за установяването на примирие в Донбас. Светът следеше със свито сърце часовника по време на проточилите се цяла нощ разговори, а когато още на първия час Порошенко напусна залата и се качи на горния етаж в Двореца на независимостта, някои медии побързаха да обявят, че надеждата за мир попада и окончателно ще заговорят оръжията. Оказа се обаче, че той се е отлъчил само за телефонен разговор с Генералния щаб на Украинската армия. На кантар беше и въпросът дали лидерите на сепаратистите от Донецката и Луганската народна републики ще положат подписи под документа.

В крайна сметка в първата половина на четвъртък се разбра, че страните в конфликта са се договорили за „глобално политическо урегулиране на кризата в Украйна“, като бъде проведена и конституционна реформа, отчитаща интересите на населението в Донбас. Постигнато бе съгласие украинското тежко въоръжение да бъде оттеглено от сегашната линия на съприкосновение, а това на опълченците – от линията, утвърдена в приложение към споразумението от Минск 1 - от 19 септември. Подписани бяха два документа, с които да бъдат решени комплекс от въпроси, свързани с дългосрочното политическо урегулиране. Сред тях е решаването на погранични и хуманитарни въпроси, въвеждането в действие на по-рано приет закон за особения статут на Донецката и Луганската територии. Също и за помилване, амнистия, забрана за преследване и наказване на лица, свързани със събитията в региона, размяната на заложници и т.н.

Предвижда се и възстановяване на контрола на Украйна над границата. То трябва да започне след местните избори и да приключи до края на годината. Още веднъж искам да призова двете конфликтуващи страни колкото се може по-бързо да прекратят кръвопролитието и да преминат към реалния политически процес за дългосрочно урегулиране“, каза Путин. А режимът на прекратяване на огъня влезе в сила от полунощ на 15 февруари и до момента, като се изключат някои локални обстрели, като цяло се спазва. Докога – ще видим.

Снощи с изстрели в датската столица Копенхаген друга глобална опасност напомни за себе си. Стрелба по заведение, където се провеждаше дискусия за ислямизма с участието на френския посланик в страната и на шведския карикатурист Ларс Вилкс, изобразил преди няколко години пророка Мохамед като бездомен помияр, завърши с труп на мирен гражданин и трима ранени полицаи. Часове по-късно изстрели по местна синагога донесоха нова жертва и пратиха още двама пазители на реда в болница. Те са с огнестрелни рани по ръцете и краката, но опасност за живота им няма.

Призори мъж, открил огън по участниците в спецакцията, бе застрелян и датската полиция обяви, че той най-вероятно е извършителят на двете терористични атаки, между които има връзка. Самоличността му е известна на службите, но освен факта, че е родом от Копенхаген, към момента за него нищо друго не се разкрива. Дори не е еднозначно ясно дали нападателят е вълк единак или терористите са били двама.

Междувременно в страната бе обявена най-високата степен на опасност от терористични атаки, а в съседна Германия властите отмениха карнавала в град Брауншвайг заради сигнал, получен от надеждни източници на силите за сигурност, че се подготвя ислямистки атентат. Така събралите се за събитието близо 60 000 души в центъра на града бяха предупредени да се разотиват по домовете и по родните си места.

Заемът от 16 милиарда лева предизвика пък остри реакции сред опозицията у нас, която припомни какви брожения и протести роди далеч по-малкият заем от 1 милиард на кабинета „Орешарски“. Финансовият министър Владислав Горанов помоли колегите си да не правят политика по линия на финансовите решения за държавата и определи това за тегленето на нов заем като “полезно, разумно и при добри условия”.

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център подкрепиха решението за новия дълг, докато народните представители от БСП и ДПС гласуваха против. Левицата предупреди, че ще сезира Конституционния съд, ако държавата изтегли заема, решението за който е взето в нарушение на Конституцията и зад гърба на Народното събрание - още повече, че липсват аргументи и обяснение за какво ще се харчат тези пари. “Сериозно ли е в който и да е парламент за няколко часа да се вземе  отношение по силно специализирани юридически текстове от международно финансово право? В коя цивилизована държава се подхвърлят заеми за 8 млрд. евро в последния момент?”- попита Румен Гечев. Той изчисли, че става дума за около 10 000 лв. на всяко живородено дете в България, които ще трябва да плаща през следващите десетилетия.

Днес в предаването „Неделя 150“ финансовият министър Горанов отново коментира темата. Според него ратификацията се налага, за да се осигури ресурс, с който държавата „да финансира задълженията, които вече е поела, и да плаща пенсиите, тоест да финансира дефицита, да финансира превишението на разходите над приходите”. И че до 2017 г. българската държава трябва да си плати, да си върне дългове в размер на 6 млрд. евро. Горанов оредели спекулациите, че финансовият министър или правителството, взимайки дълг, си осигурява някакъв комфорт да харчи, като неточни, защото „разходите в българския бюджет се гласуват от Народното събрание и те не могат да бъдат надхвърлени нито с лев”. Той наблегна на факта, че „дългът е следствие, той не е причина за каквото и да било в нашата икономика” и отбеляза, че „оттук занапред, ако някой иска да водим сериозна дискусия за публичните финанси, тя трябва да се структурира около това трябва ли бюджетът да бъде с дефицит, трябва ли да харчим повече, отколкото изкарваме, трябва ли да си събираме приходите и по какъв начин“. Тогава вече темата за дълга щяла да отпадне от само себе си... Кога – едва ли ще дочакаме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Всичко ни е ясно ще ядем яко дърво но питам се до кога.
  • 2 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Вземат заем да плащат пенсии.Това означава,че тези,който сега внасят осигуровки за пенсия след 15г.ще им дават пенсиите в навуща,защото при отрицателен прираст и застаряване на населението тия,който ще плащат осигуровки след 15г.ще са единици и,като прибавим падежите по заема ,който сега взимат,внасящите сега по 1000лв.за осигуровки тогава ще взимат в натура луксозни цървули с навуща а останалите цървули без връзки.Ако някой си прави илюзия,че м...лчетета дето сега са
    деца ще плащат осигуровки или държавен дълг след 15г.,сигурно е голям оптимист или малоумен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове