Last news in Fakti

9 Март, 2015 16:04 1 401 2

Борисов: Актове като този на гара Буново не трябва никога да се допускат

  • бойко борисов-
  • буново-
  • гара

В правовата държава законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно и да спазват законите, заяви премиерът

Борисов: Актове като този на гара Буново не трябва никога да се допускат - 1
Снимки: МС

Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата на гарата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите. 

„Аз съм бил и на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живот, когато стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, в следствие на  политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие“, заяви премиерът.

„Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт“, каза още той.

В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма, добави Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че в правителството, което ръководи, има и мюсюлмани.

„Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме”, каза той.

Борисов напомни, че парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се прави политиката.

„Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далече съм от мисълта и да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир“, заяви премиерът.

В правовата държава, законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно, да живеят разумно и спазват законите, добави той.

„Всички ние, и християни, и мюсюлмани, в България трябва да намерим начина да живеем по най-добрия за всички нас. Конфронтацията е пагубна и виждате,че до нищо добро не води“, каза министър-председателят. 

Премиерът Борисов поздрави председателя на НФСБ Валери Симеонов, който заедно с ВМРО организираха отбелязването на годишнината от атентата.

„Това действително е място, където такава обица от историята ни се дава, че никога не трябва да допускаме подобно нещо“, каза министър-председателят.

Пред представители на медиите премиерът добави, че това е терористичен акт, който не се забравя.

„Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо“, заяви той.

Министър-председателят беше категоричен, че е против да се политизира темата - „Тероризмът се отрича от всички. В този етнически мир, в който живеем в България, трябва да сме много внимателни и в едната, и в другата посока. Нито е било правилно да им сменят имената, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока“.

Днес е ден, в който всички трябва да си кажем пред себе си – готови ли сме с общите си поуки от миналото. Тук сме всички, независимо от това дали в ежедневието сме противници, дали имаме непримирими противоречия. Тук сме, за да кажем, че осъждаме терора. Защото терорът е ужас на битово ниво. Терорът няма цвят, няма религия, няма етнос“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

„Дали това е държавен терор, който държи в страх хората като потъпква родовата им памет, дали това е реакцията на безумци, които убиват деца в израз на отчаянието си. Оръжието на терора е страха. Срещу този страх единственото противопоставяне е да има силна, единна, европейска държава. Държава, която да бъде гарант на свободата, на надеждата и на достойнството на всичките си граждани, независимо от техния етнос, религия или цвят“, добави министър Москов.

„Можем да търсим различни причини за това, че принудителното преименуване на част от българските граждани активизира определени групи, които търсят противопоставяне и не подбират средствата, за да реагират на едни или други събития. Но ние нямаме никаква причина преди, сега и занапред да оправдаваме каквито и да е актове на брутално насилие и БСП се противопоставя на всички форми на тероризъм“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Според него в някаква степен и определен смисъл, този терористичен акт е по-тежък от убийствата, които неотдавна са извършени в Париж и в Москва, защото той е насочен срещу хора, не заради техните политически възгледи и управленски решения, а срещу хора, които са напълно несъпричастни и са случаен избор на такава мъст.

„Затова именно ние трябва да помним и с общи усилия да не допускаме никога в България, на наша територия, по отношение на български и чужди граждани, да бъдат предприемани такива действия“, заяви зам.-председателят на БСП.

„Ние не трябва да допускаме в Народното събрание да се приемат закони или решения, които допълнително противопоставят българските граждани“, каза Стоилов и допълни, че такива инициативи е имало и в миналия, и в сегашния парламент.

„Да не се занимаваме с пепелта на историята, а да решаваме днешните проблеми на българските граждани“, призова той.

„Всички ние носим отговорност за единството и развитието на българската нация“, подчерта народният представител.

По неговите думи нашият народ не е просто сбор от различни култури, етноси, религии или политически формации.

„Той има своите спояващи корени и запазвайки цялото различие, ние трябва да гарантираме нашият народ и нашата родина да бъдат и да пребъдат. Вечна памет на загиналите и да носим тази памет в името на бъдещето на България“, заключи Янаки Стоилов.

Днес, пред мемориала на жертвите на протурския тероризъм на гара Буново, бе отбелязана 30-годишнината от трагедията. По традиция от 8 години насам организатори на поклонението са НФСБ. На отслужената в памет на жертвите зоупокойна молитва присъстваха председателя на Патриотичен  фронт Валери Симеонов и народните представители от групата: Юлиан Ангелов, Полина Карастоянова, Борис Ячев, Димитър Байрактаров, Султанка Петрова.

За пръв път годишнината почетоха с присъствието си премиерът Бойко Борисов и  д-р Петър Москов – министър на здравеопазването. На събитието бяха още евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки както и Янаки Стоилов – зам.председател на НС на БСП.

Официалните гости и жителите на Буново почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание, на лобното място бяха положени венци и цветя.

Трагедията на гара Буново се разиграва на 9 март 1985 година когато трима турски терористи – членове на турското национал-освободително движение в България взривяват вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София. В резултат на жестокия терористичен акт, извършен от Емин Мохамедали, Али Аптула Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб, загиват 7 невинни, сред които 2 деца. Извършителите са заловени и осъдени на смърт през 1988 г., но очевидци на трагедията  и близки на загиналите още помнят ужаса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вертъ

    0 0 Отговор
    Да бе Боко , ама ти трябват гласовете на терористите от ДПС за да станеш президент .. за съжаление ..

    от 16 г партия атака прави поклон на тази дата на жертвите ти сега се сети ..предизборно пак преди месните избори
  • 2 ссссс

    0 0 Отговор
    И що не отиде на организираното честване на Атака което беше организирано ..... щото НФСБ е национален фронт за спасение на бойко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове