16 Април, 2015 04:31 2 444 1

Фитнес и кинозала в нов арест у нас

  • фитнес-
  • кинозала-
  • нов-
  • арест-
  • нас-
  • шумен

С всички европейски екстри ще разполага разполага новият арест и пробационна служба в Шумен

Фитнес и кинозала в нов арест у нас - 1
Снимки: ОДМВР-Шумен

С всички европейски екстри ще разполага разполага новият арест и пробационна служба в Шумен, съобщиха от ОДМВР-Шумен. Той ще бъде открит на 16 април 2015 г. в 13 ч.

Това е първата подобна сграда в страната, в която на едно място ще се помещават всички структури на една областна служба „Изпълнение на наказанията” – арест, пробация и администрация.

Реконструкцията на бившото военно поделение в града, която приключи за една година, бе осъществена по проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Цялостното изграждане и обзавеждане е  на стойност 2 407 905 лв.  Партньор по проекта е Съветът на Европа.

Досегашният арест в Шумен, който се помещава в сградата на Окръжен следствен отдел към Шуменска окръжна прокуратура, вече е бил обект на множество критики от международни и наши институции и неправителствени организации. Той е изграден на две нива, като долното е на кота „0”. Килиите са с общ санитарен възел, жилищната площ на един задържан е недостатъчна; липсват директен достъп на слънчева светлина в килиите и място за престой на открито на задържаните лица. Не съществуваше възможност за обособяване на помещения за осигуряване на занимания със задържаните извън килиите им, нямаше дежурна стая и помещение за почивка на надзирателите.

Помещенията в новия арест отговарят на всички европейски стандарти. Килиите са 14, като капацитетът за настаняване е 39 задържани (3 килии с по 2 легла и 11 с по 3 легла/. Всяка стая за настаняване на задържани лица е съобразена със съвременните изисквания за площ и достъп на пряка слънчева светлина. Оборудвана е със санитарен възел (тоалетна и мивка с течаща вода),  масичка, табуретки и шкафчета за лични вещи.

Отделно е изградена диференцирана дневна/нощна система за осветление и инсталация за захранване на телевизионни приемници и антенен вход за телевизия. За задържаните е обособена баня с душове и съблекалня. На етажа на ареста е изграден лекарски кабинет с необходимото оборудване и обзавеждане. Предвидени са помещения за работа със задържаните при приемането им в ареста и за оценка на риска.

В арестната част е разположено мястото за престой на открито, стаи за свиждане, провеждане на действия по разследването и срещи със защитник, които да бъдат осъществявани насаме. В експлоатация са пуснати специални електросистеми, като инсталация срещу нападение; сигнални инсталации “Отворена килия” и “Блокиране на вратите”; система за видео-наблюдение и контрол на цялата сграда, входовете и двора и др.

При изграждането на ареста е предвидено осигуряването на целеви занимания за задържаните лица, в изпълнение на препоръките, дадени от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ). Предвидени са кабинети за работа със задържаните лица по различни програми като „Преодоляване на зависимости“, „Умения за намиране на работа“, „Ограмотяване“. Създадена е възможност за организиране на библиотека с художествена литература, шах, периодичен печат. Обзаведена е кинозала за прожектиране на филми и за участие в групови занятия по програми. Изградена е модерна фитнес зала за поддържане на здравето и тонуса на задържаните и ангажирането им в занимания извън спалните помещения.

Арестът в Шумен е вторият, който се открива в рамките само на месец. От края на март новият арест в Бургас приема 36 задържани в съответствие с европейските стандарти. Министерство на правосъдието продължава активната работа за подобряване на материалните условия в местата за лишаване от свобода, като необходима предпоставка за хуманното третиране на закононарушителите и гаранция за спазване правата на човека. Съвместно с европейските партньори министерството ще продължи да насочва усилия и ресурс към модернизиране на материалната база на затворите и привеждане на жилищните, битовите и общите помещения в съответствие с международните стандарти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    СПА център няма ли да има?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове