29 Април, 2015 05:01 1 073 0

Правителството ще обсъди промени в Закона за семейните помощи за деца

  • правителство-
  • промени-
  • закона-
  • за деца-
  • семейните помощи-
  • министерски съвет

Правителството ще обсъди на днешното си заседание промени в Закона за семейни помощи за деца. Тяхната цел е да се повиши ефективността и целенасочеността на семейното подпомагане чрез насърчаване на отговорното родителство, осигуряване на по-висок интензитет на подпомагане до трето дете и по-голяма социална справедливост.

С промените се създава възможност за недопускане на получаване на семейни помощи от родители, които изоставят децата си. Въвежда се изискване детето да не е настанено извън семейството като мярка за закрила, а не само в специализирана институция. Друго условие, което се въвежда за част от семейните помощи, е правоимащите лица или семействата да живеят постоянно в страната. Гарантира се равнопоставеност на децата в семейството, както и на всички форми на отглеждане на децата – от лица със сключен брак, от съжителстващи лица и от самотни родители. С проекта се повишава значението на подпомагането в натура въз основа на оценка на индивидуалните нужди на детето и семейството и като превенция на риска помощите да не бъдат използвани от детето.

Измененията предвиждат обвързване на семейното подпомагане на непълнолетни майки с прилагане на мерки за закрила на детето в семейна среда. Засилва се и връзката между семейното подпомагане и гарантирането на правото на образование и достъп до здравна грижа на децата. Въведени са и мерки за предотвратяване на злоупотреби с цел получаване на еднократна помощ за отглеждане на дете от майка-студентка.

Очаква се на заседанието да бъдат приети решения за предложения до Президента на Република България за кадрови промени по отношение на някои длъжности в Българската армия. Ще бъде предложено освобождаването на контраадмирал Митко Петев като началник на Военна академия „Георги Раковски” и назначаването му на длъжността командир на Военноморските сили. Начело на Военна академия се предлага да застане сегашният началник на Националния военен университет „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев. Той е предложен за удостояване със звание „генерал-майор”. Предложението за началник на НВУ „Васил Левски” е за полк. Пламен Богданов – командир на база за командване, управление и наблюдение, който ще бъде повишен в звание „бригаден генерал”.

Правителството ще предложи също така със званието „генерал-лейтенант” да бъде удостоен заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, а със звание „генерал-майор” – началникът на ВМА бригаден генерал Николай Петров.

В дневния ред на заседанието на Министерския съвет са включени и проектите на решения за одобряване на Конвергентната програма на България за периода 2015-2018 г., както и на актуализацията за 2015 г. на Националната програма за реформи. Очаква се да бъде приета и годишната Национална програма за превенция и защита от домашно насилие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове