Last news in Fakti

12 Май, 2015 10:42 6 684 0

Силата на медицинските сестри е в съпричастността към страданието

  • медицинските сестри-
  • състраданието-
  • сила-
  • страдание

Това заяви главна сестра Красимира Танева в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен

На 12 май се отбелязва Международният професионален празник на медицинските сестри. Това е повод да Ви попитам вашата работа професия ли е или призвание?

Лично за мен работата на медицинската сестра е призвание. Трябва да се чувства със сърцето. Не бива механично да се ходи на работа, само за да се извършват определени дейности, а с ясното съзнание, че това, което правиш, е в името на другите хора. Милосърдна сестра е благородна професия. Милосърдието е свързано с едно от най-безкористните човешки качества и може би най-добре представя същността на тази професия – да направиш всичко според възможностите и уменията си, за да помогнеш на болния, да дадеш надежда.

Ежедневието на всеки един от нас  е интензивно, натоварващо физически и психически и налага притежаването на много умения, качества и компетенции. Времената са много динамични. От нас се изисква акуратност, мобилност, организираност и други качества.

Всеки от нас се стреми да се адаптира към новите изисквания, за да осигурим адекватни и висококачествени грижи за нашите пациенти.

12 май е празник не само на медицинските сестри, но и на акушерките, на  лаборантите, рехабилитаторите и фелдшерите. Ежегодно в болницата на този ден провеждаме тържество, на което председателят на дружеството на колегията на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи Анка Димитрова, съвместно с ръководството на лечебното заведение, връчва награди на професионалист на годината. За 2014 г. в категорията „Професионализъм и принос в професията” са Митка Иванова- мед.сестра в Отделение по трансфузионна хематология и Денка Полихронова - мед.сестра в Отделение по хемодиализа. В категория „Професионалист по здравни грижи награди получават Ралица Джурова – сестра в Отделението по очни болести и Елена Кръстева от Отделението по ортопедия и травматология. В категория „Асоциирани професионалисти” носители на приза са Иванка Панайотова- рехабилитатор в Отделение по ранна физиотерапия и рехабилитация и Нина Стоянова- медицински лаборант в Клинична лаборатория.

Кои са основните трудности, през които преминавате с вашите колеги?

Основните ни трудности са свързани с недостига на време и натовареността. Много от колегите работят на повече от едно работно място. Професиите на медицинската сестра, акушерката, лаборанта и рехабилитатора са неглижирани от обществото и държавата. За да се дипломираш като медицинска сестра учиш четири години, а годишната такса е почти като на обучаващите се за лекари.

За медицинските професии няма делник и няма празник. В болницата се работи 24 часа. В същото време ние постоянно трябва да бъдем в крак с развитието и иновациите в медицината, да прилагаме нови методи и подходи в грижите за пациентите. Това налага да поддържаме непрекъснато професионалната си квалификация чрез следдипломни обучения, конгреси, форуми и др., т.е да учим цял живот.

Как се справяте с недоволството и капризите на някои пациенти?

Когато болният човек премине прага на болницата, той е уязвим, несигурен. Няма необходимата компетентност да прецени лечебно-диагностичния процес и грижите, но винаги може да оцени отношението към него.

Специалистите по здравни грижи в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”АД работят всеотдайно, имат дългогодишен стаж и са развили качества и интуиция, с които се справят с недоволството и капризите на някои пациенти. Много е хубаво да видиш благодарните очи на излекувания пациент, но в нашето ежедневие има и голяма доза страдание.

Силата ни е да бъдем съпричастни към страданието, да изслушаме с внимание, да проявим разбиране и човечност към всеки един пациент. Философията на грижите ни е насочена към усещането на пациента, че той е единствения и ще направим най-доброто за него.

Какви са взаимоотношенията между медицинските сестри и лекарите?

Работата на медицинската сестра е екипна. В екипа всеки има своето място, отговорност, задължения и права. От особено значение за ефективната дейност на екипа са взаимоотношенията между неговите членове. Голяма част от лекарите спазват определени етични норми, уважават мнението на специалистите по здравни грижи /мед.сестри,акушерки,лаборанти, рехабилитатори,фелдшери / и осъзнават мястото и ролята им, проявяват уважение и съпричастност.

Има и лекари, които не желаят да осъзнаят, че нивото на професията ни се е променило, но в нашето лечебно заведение се стремим да създадем условия за  организационна култура на доверие и сплотеност в екипа.

Само тогава може да се постигне високо качество при комплексното обслужване на пациента и благоприятна работна среда.

През последните години много медицински сестри търсят препитание и реализация извън България? Какво губят и какво печелят от това?

Много колеги търсят препитание извън България заради разликата в трудовите възнаграждения и нормативните актове за практикуване на професията, постоянно повишаване на квалификацията, социални придобивки и др. Те са далеч от семействата си, от близки и приятели. Коренно се променя начинът и философията им на живот. Подпомагат финансово близките си, но отсъстват от важни събития  от живота на семейството си.

Има ли недостиг на медицински сестри в болницата?

Засега сме осигурени с медицински персонал, но започва да се усеща недостига на акушерки, медицински сестри, рентгенови лаборанти. В момента МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД е работно място на  392 специалисти по здравни грижи. Наблюдава се тенденция на  застаряване на персонала. Средната възраст на специалистите по здравни грижи  е 48 години. Остават и продължават да работят и колеги, които са в пенсионна възраст, поради липса на желаещи да започнат работа на техните места.

С откриването на филиала към Медицински университет Варна през 2013 г., в който се обучават медицински сестри и акушерки, се надяваме нашето лечебно заведение да бъде атрактивно работно място за  голяма част от тях.

Какво е Вашето пожелание за празника към медицинските сестри в болницата?

Искам да поздравя всички професионалисти по здравни грижи по повод 12 май - Международния ден на сестринството и да им пожелая много здраве, късмет и успехи!

Нека ежедневието им е изпълнено с повече усмивки, оптимизъм и постигане на поставените цели!

Весел празник!

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове