13 Май, 2015 15:24 942 0

Единството на НАТО е гаранция за сигурност

  • нато-
  • единство-
  • стабилност-
  • сигурност-
  • държави-
  • членки-
  • даниел митов

Даниел Митов участва в срещата на министрите на външните работи на страните-членки

Единството на НАТО в този напрегнат момент е гаранция за стабилността и сигурността на държавите-членки. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО.

Срещата  се провежда на 13-14 май в Анталия, Турция. Форумът започна с неформална работна закуска, по инициатива на американския държавен секретар Джон Кери. Той информира колегите си за срещите му с руския президент Владимир Путин и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сочи, както и за последните ангажименти в хода на преговорите по иранската ядрена програма.

Министър Даниел Митов изказа още веднъж удовлетворение от постигнатите договорености на 2 април в Лозана по ключовите параметри на съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и потвърди позицията на страната за търсене на решение на иранския ядрен въпрос с дипломатически средства. Българският външен министър заяви също своята убеденост, че е налице реална възможност за постигане на всеобхватно споразумение в рамките на поставения срок до 30-ти юни.

На последвалото заседание на Северноатлантическия съвет на НАТО с оперативните и потенциалните оперативни партньори в мисия Resolute Support в Афганистан беше направен преглед и оценка по напредъка на мисията. Бяха дискутирани и основните принципи, върху които ще се развива „Трайното партньорство” на НАТО с Афганистан занапред. Министрите определиха, че от ключово значение за бъдещето на Афганистан е справянето с тежкото икономическо състояние, гарантиране върховенството на закона, борбата с корупцията и зачитане правата на жените. Наред с това бяха изразени опасения от навлизане на „Ислямска държава” в страната.

ИДИЛ беше и една от темите, обсъждани по време на работния обяд, както и ситуацията в Ирак, Сирия и Либия. Участниците дадоха оценка на днешната среща като навременна и необходима възможност да обсъдят вариантите за отговор на заплахите и предизвикателствата от изток и юг, пред които е изправен Алиансът. Министър Митов заяви, че единството на НАТО в този напрегнат момент е гаранция за стабилността и сигурността на държавите-членки.

В рамките на днешния ден българският външен министър проведе и двустранни срещи с грузинския си колега Тамар Беручашвили, с Игор Лукшич, министър на външните работи на Черна гора, по-късно през деня предстоят разговори с Никола Попоски- външен министър на Република Македония, с унгарския външен министър Петер Сийярто и с помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Програмата на първия ден от срещата в Анталия ще завърши със заседание на Комисията НАТО-Украйна, на която се очаква да бъде направен преглед на обстановката по сигурността в страната и да бъде потвърдена силната подкрепа на Алианса за демократичните процеси в Украйна.

Митов разговаря днес и с македонския си колега Никола Попоски.

Никола Попоски информира българския външен министър за актуалната ситуация в Република Македония и изрази надежда, че оставките в правителството на министрите на вътрешните работи и на транспорта, както и на директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване, ще успокоят и стабилизират политическата обстановка в страната. От своя страна, Даниел Митов още веднъж подчерта, че е необходимо изясняване на обстоятелствата около случилото се в гр. Куманово.

По отношение на политическата криза в Македония българският първи дипломат подчерта, че е нужно да бъде възобновен диалогът между управляващи и опозицията. Има спешна необходимост от възстановяване на доверието в институциите и на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната. От ключово значение е и запазването на гражданския и етническия мир, допълни той.

Митов заяви, че стремежът на Македония към ЕС минава през решителни реформи, които не могат да бъдат повече отлагани. Попоски бе категоричен, че за страната му няма друга алтернатива освен осъществяване на реформи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове