Last news in Fakti

4 Юни, 2015 17:18 1 006 2

Има политическа воля за промени в съдебната система

  • политически-
  • воля-
  • промени-
  • съдебната-
  • система

Темата за съдебната реформа в България и за мерките, предприети от институциите за нейната необратимост, бяха в основата на работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Срещата се състоя във Варна и в нея участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов.

Премиерът Борисов посочи, че Стратегията за съдебната реформа, предложена от правителството, беше приета с широко мнозинство от парламента. По думите му това показва волята на политическите сили за постигане на устойчива промяна в област, която и българските граждани, и партньорите от ЕС, и инвеститорите смятат за неотговаряща на степента на демократично развитие на България. Борисов припомни, че преди дни в Народното събрание беше внесен и законопроект за промени в Конституцията, чиято цел е да гарантира необратимостта на реформите.

Според министър-председателя, желанието за промяна в съдебната система е видимо и сред представителите на съдебната власт и правителството работи в координация с тях по специализираното законодателство. Като конкретен пример той даде приетите изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс, предложени от главния прокурор, с които се предотвратява възможността подсъдими да се укрият от правосъдието. Борисов информира Франс Тимерманс, че от два месеца работи специализирано звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемащи висши държавни длъжности. Разработени са и законопроекти за единния антикорупционен орган и за промени в Закона за съдебната власт, които са в процес на обществено обсъждане.

„В Брюксел се вижда, че имате политическа воля, вижда се вече, че задвижвате системата. Вървите в правилната посока, правите правилните стъпки за постигане на стабилност, с правилния екип и сте правилното правителство”, беше оценката на първия заместник-председател на ЕК Тимерманс. „Съзнаваме колко е труден балансът в това да запазите независимостта на съдебната система и в същото време да изкорените корупцията в нея”, каза той.

Министър-председателят Борисов отбеляза и приетата от кабинета нова антикорупционна стратегия, както и определянето на вицепремиер за национален координатор по антикорупционни политики. Той добави, че е създаден Национален съвет за разработването и изпълнението на политики в областта на превенцията и противодействието на корупцията, към който ще действа и Граждански съвет за контрол с членове от неправителствени организации, бизнеса и независими експерти с доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Имаме политическа воля за борба с корупцията и резултатите от нея са видими – предприетите от началото на годината мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори, доведоха до 2,125 млрд. лв. повече в държавния бюджет, посочи Борисов.

Политиката на правителството е балансирана, с приоритет на върховенството на закона, категоричен беше министър-председателят. Той подчерта резултатите, които вече са налице по отношение на усвояването на европейските фондове. Премиерът припомни, че правителството завари спрени еврофондове и само за няколко месеца с целенасочена работа успя да навакса изгубеното време. Борисов изрази увереност, че ако кабинетът продължи да работи с ускорени темпове, до края на 2015 г. ще бъдат усвоени поне 90% от еврофондовете за първия за страната ни програмен период.

При посещението на Тимерманс във Варна премиерът Борисов му показа обекти, възстановявани с европейски средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Евала Бащице!Евала вожде Ти си движеща сила на света!Боготворя те и се прекланям пред интелекта ти!!!
  • 2 Тони

    0 0 Отговор
    Има, ама няма! Кого се опитвате да лъжите? Има ли осъдени действащи политици и министри, че и обикновения български данъкоплатец да почувства "волята", дето само я дъвчете?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове