Last news in Fakti

9 Септември, 2011 10:00 621 1

Депутатите „за“ и „против“ 9.9.1944

  • 9 септември 1944-
  • народно събрание

Датата 9 септември 1944 година отново скара депутатите. Червеният депутат Янаки Стоилов предложи парламентът да почете с минута мълчание загиналите на заветната дата, на която за България свършва Втората световна война и се ражда комунистическият режим, както и жертвите на размирния изминал век. Срещу предложението възразиха Веселин Методиев от Синята коалиция и Павел Шопов от „Атака“. Методиев определи идеята като политическо нахалство, защото датата е заклеймена в декларация на Народното събрание и е останала в история като изпуснат шанс за демокрация.

Лидерът на БСП Сергей Станишев контрира сините с аргумента, че в промяната на 9 септември 1944 година участват и други партии, сред които социалдемократи и земеделци. Отделен въпрос е, че в крайна сметка се стига до диктатура, смята той. „Крайно време е в XXI век да се научим да гледаме по-хладнокръвно и мъдро на нашата история. България не се нуждае от такова противопоставяне, но Народното събрание не е извлякло поука от това“, допълни Станишев. „Става дума за отдаване на почит към всички хора, които да дали своя живот от двете страни на барикадата“, коментира той за предложението на колегата си. Според Стоилов датата трябва да внушава мъдрост.

„Определени хора се опитват да привлекат вниманието с дати, значещи много за тях“, заяви Павел Шопов.

Председателят на парламента Цецка Цачева не допусна предложението на гласуване, именно защото датата е спорна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деян Николаевич

    0 0 Отговор
    http://vsyakanedelya.blitz.bg/video/45