9 Септември, 2011 14:04 810 1

По 1200 българи се самоубиват годишно

  • самоубийства-
  • българи-
  • сзо-
  • нси

Мъжете се самоубиват близо 3 пъти по-често от жените

По 1200 българи се самоубиват годишно - 1
На 10 септември отбелязваме Световния ден за превенция на самоубийствата

Общо 11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000 до 2010 г. Това сочи статистика на НСИ, цитирана от БТА.

България е на 20-то място по брой на успешните самоубийства в ЕС. Данните показват, че мъжете се самоубиват близо 3 пъти по-често от жените. В над 40 % от случаите причината за самоубийство е конфликт в семейството.

През последните 50 години процентът на самоубийствата в световен мащаб се е увеличил с 60 %, сочи доклад на Световната здравна организация, посветен на Световния ден за превенция на самоубийствата - 10 септември.


Световния ден за превенция на самоубийствата се чества по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО). Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) средно 3000 души дневно правят опит за самоубийство.

Броят на самоубийствата се е увеличил със 60 на сто през последните 50 години. Всяка година близо 1 милион души слагат край на живота си. Според прогнозите на СЗО броят на самоубийствата ще продължи да расте.

По данни на организацията проблемът е най-сериозен в Източна Европа и Русия, както и на азиатския континент в Китай, Индия и Япония. 90 на сто от самоубийствата в Европа и Северна Америка са резултат от психически разстройства, докато в Азия това най-често се дължи на спонтанно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емилия Ганчева

    1 0 Отговор
    много безхарактерни и безволеви станаха хората. Човек трябва да се научи първо да уважава себе си!